Rasim Huseynov (rechts) en Wasa Roestamova ontvangen John en Annelies Meijers in hun atelier op Hoogheem in Boxtel. Op elf adressen hielden leden van Kunstlicht99 tijdens Pinksteren open huis. (Foto: Daisy Renders).
Rasim Huseynov (rechts) en Wasa Roestamova ontvangen John en Annelies Meijers in hun atelier op Hoogheem in Boxtel. Op elf adressen hielden leden van Kunstlicht99 tijdens Pinksteren open huis. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

GESLAAGDE ATELIERROUTE BOXTELSE KUNSTENAARSVERENIGING

Kunstlicht99 toont verborgen schatten

LINDA VAN DE WIEL

Van een kleurrijk schilderij van het vruchtbare Azerbeidzjan tot een tekening van Puk en Pompom: er was genoeg te zien tijdens de door Kunstlicht99 georganiseerde atelierroute. Op acht locaties vond tijdens het pinksterweekend de tweejaarlijkse manifestatie plaats waarbij kunstenaars die lid zijn van de Boxtelse vereniging hun atelier openstellen voor het publiek.

Wava Roestanova was samen met haar man Rasim Huseynov één van de kunstenaars die haar schilderijen toonde. ,,Ik kom uit een gezin van kunstenaars en ik houd me ook al mijn hele leven bezig met kunst. Mijn man heb ik ook ontmoet tijdens de opleiding in Azerbeidzjan, waar wij beiden vandaan komen."

Toen Wava en Rasim in 1999 naar Nederland vluchtten, zijn de echtelieden verder gegaan met het maken van kunst. Wava houdt zich dagelijks bezig met schilderen, Rasim is – naast uitvoerend kunstenaar – tekenleraar op SintLucas. ,,Ons huis hangt helemaal vol met kunst. Een werk verkopen is als het loslaten van je kind: het moet goed voelen. Vandaar dat we een beetje ruimtegebrek hebben", lacht Wava.

PUK EN POMPOM

In het atelier van Marjolein Krijger waren andere kunstvormen te zien met als hoofdmoot illustraties. De Boxtelse houdt zich met velerlei werkzaamheden bezig, van het maken van prachtige prenten voor NRC Handelsblad tot het schrijven én illustreren van kinderboeken. En het ontwerpen van de bij kleuters en peuters bekende Puk en Pompom. Met een ruime ervaring van dertig jaar heeft Marjolein een breed scala aan projecten op haar conto staan. ,,Ik werk met wat voor handen is: karton, inkt en krijt."

Het mag een gemiste kans genoemd worden dat vrij weinig bezoekers de weg wisten te vinden richting de kunstenaars en een variatie aan kunstwerken. De atelierroute liet treffend zien dat er veel verborgen (kunst)schatten in Boxtel zijn...