PLANNEN VOOR OPRICHTING KINDERRAAD

CDA: jeugd betrekken bij tegengaan armoede

MARC CLEUTJENS

Het CDA Boxtel-Liempde wil dat kinderen en jongeren betrokken worden bij de bestrijding van armoede onder de jeugd. Dat schrijft de gemeenteraadsfractie in een brief aan het college van B. en W. van Boxtel. Een van de plannen is om een kinderraad in te stellen, zodat ook de jeugd zelf kan meedenken over oplossingen.

De fractieleden Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay stellen dat momenteel in vijf gemeenten een proef wordt gehouden om te komen tot een permanent adviesorgaan dat zich gaat bezighouden met vraagstukken rond armoede. Zo'n 'Raad van Kinderen' gaat zich onder meer bezighouden met armoedebeleid dat specifiek gericht is op kinderen en jongeren in een gemeente. ,,Inzichten van kinderen kunnen ons zeker helpen met oplossingen voor leeftijdsgenoten die opgroeien in armoede", zo stelt de CDA-fractie.

Volgens de fractieleden leven thans in Nederland 400.000 kinderen onder de armoedegrens. ,,Ook in Boxtel zijn er veel kinderen die moeten leven onder de armoedegrens", aldus het CDA. ,,Het risico om in langdurige armoede op te groeien stijgt, met alle gevolgen van dien. Het CDA Boxtel-Liempde vindt dat zeer zorgelijk. Ieder kind moet mee kunnen doen."

BESPREEKBAAR MAKEN

De fractie geeft aan dat de rijksoverheid structureel een bedrag van 100 miljoen euro extra heeft gereserveerd, dat jaarlijks beschikbaar is voor armoedebestrijding. 85 miljoen euro gaat naar de gemeenten. Het CDA wil onder meer weten hoeveel geld Boxtel extra krijgt om kinderarmoede lokaal te bestrijden.

Volgens de fractieleden, die deel uitmaken van de oppositie in de gemeenteraad, is het erg belangrijk dat armoede bespreekbaar gemaakt wordt, bijvoorbeeld op school. ,,Schaamte speelt een grote rol", constateert het CDA. ,,Ook pesten en uitsluiting zijn zaken die aangepakt moeten worden. Met name scholen en sportverenigingen zien vaak kinderen die te maken hebben met armoede. Zij moeten handvatten en ondersteuning krijgen om te kunnen handelen, armoede bespreekbaar te maken binnen de veilige schoolomgeving en om deze kinderen te kunnen begeleiden."

ARMOEDEBUDGETTEN

Aan de hand van zes vragen heeft het CDA deze week om opheldering gevraagd over de Boxtelse situatie. Zo wil de partij weten welke concrete plannen er zijn om kinderarmoede tegen te gaan. Elders op deze pagina geeft wethouder Eric van den Broek aan dat hij met onder meer stichting Leergeld, de Voedselbank en de Vincentiusvereniging afspraken wil maken om eerder te signaleren wanneer sprake is van armoede in gezinnen.

Het CDA wil weten hoe de armoedebudgetten in Boxtel besteed worden en hoe de gemeente clubs en verenigingen wil helpen bij het bespreekbaar maken van deze problematiek. Volgens het CDA is het sport- en cultuuraanbod bij ouders en kinderen die opgroeien in armoede niet altijd bekend. ,,Welke handvatten en gelden of andere instrumenten ontvangen zij hiervoor", wil het CDA weten.

De fractieleden willen weten of Boxtel, net als vijf andere gemeenten, bereid is om een kinderraad in te stellen om ook de jeugd te laten meedenken.