Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HARTVERWARMEND OPTREDEN MATEUS

Herinneringen ophalen met alle liedjes van toen

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse band Mateus heeft zaterdagmiddag het muzikale spits afgebeten in spiegeltent Bon Salon. De groep rond de zangeressen Jet Matthijssen en Yvonne van Beers vertolkte voor ongeveer zestig ouderen van stichting Met je hart een middagvullend optreden met liedjes van toen.

De organisatie van de middag was in handen van Met je hart en Boxtelse Buren. Volgens Femke Lagerweij werden de ouderen uitgenodigd omdat ze in de database van Met je hart zitten en vaak eenzaam zijn. ,,Juist met deze muzikale middag willen we ze samen een leuke middag aanbieden", aldus Lagerweij. ,,Muziek verbindt, zeker als het liedjes zijn die ze allemaal kennen van vroeger. Omdat we de ouderen regelmatig uitnodigen, leren ze steeds meer mensen kennen en hopen we dat de eenzaamheid kan worden teruggedrongen."

De muzikanten van Mateus hadden zich grondig voorbereid op het optreden en een indrukwekkende reeks nummers ingestudeerd, die allemaal stammen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. ,,We hebben heel veel plezier beleefd om juist deze liedjes op ons repertoire te zetten", lichtte zangeres Van Beers toe. ,,Als dit in de smaak valt bij de ouderen, moeten we misschien vaker met dit repertoire optreden voor deze doelgroep."

KLASSIEK DECOR

Het klassieke decor van de spiegeltent sloot uitstekend aan bij de liedjes van toen. Bon Salon leent zich voor nostalgie en weemoed, zeker als liedjes klinken als 'Als de dag van toen' van Reinhard Mey (1975), 'Op een mooie Pinksterdag' van Leen Jongewaard en André van den Heuvel (1967) en 'Een beetje' van Teddy Scholten (1959). Na een paar liedjes zat de stemming er al aardig in en werd enthousiast meegezongen door de ouderen.

Presentator Corné den Ouden, die in een oude leunstoel voor het podium had plaatsgenomen, vertelde anekdotes van vroeger en riep warme herinneringen op. ,,Het zijn herinneringen uit een tijd die we kennen als zwart-wit, maar die nog steeds in kleur in jullie hoofd zitten", sprak Den Ouden. Een oude schemerlamp, een antieke radio en een doos vol elpees van bands als Passe-Partout, Wim Sonneveld en Hanny en de Rekels maakten het plaatje compleet.

FOTO BOVEN: De Boxtelse band Mateus speelde voor de ouderen van Met je hart liefst 26 liedjes van toen in spiegeltent Bon Salon. (Foto: Peter de Koning).