Kasteelpark Stapelen werd op Tweede Pinksterdag liefkozen het Vondelpark van Boxtel genoemd. Honderden inwoners deden mee aan de dorpspicknick van Boxtel Vooruit. (Foto: Daisy Renders).
Kasteelpark Stapelen werd op Tweede Pinksterdag liefkozen het Vondelpark van Boxtel genoemd. Honderden inwoners deden mee aan de dorpspicknick van Boxtel Vooruit. (Foto: Daisy Renders). Foto:

SPIEGELTENT BELEEFT EERSTE DRUKKE WEEK IN PARK STAPELEN

Bon Salon, plek om verliefd te worden

De opening van Bon Salon was een bescheiden activiteit, zonder vele genodigden. ,,Een bewuste keuze"", lichtte stuurgroepvoorzitter Wim Ketelaars toe. ,,Er zijn al zoveel activiteiten dat we het wat overdone vinden om iedereen op zaterdagochtend ook hierheen te halen."

Ketelaars was blij met de aanwezigheid van Van de Wiel, die burgemeester Mark Buijs verving. ,,De spiegeltent heeft twee jaar geleden iets losgemaakt wat bijna niet uit te leggen is. Toen was Bon Salon zes weken te gast en werden 106 activiteiten georganiseerd. Wat er precies gebeurd is? Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat Boxtel verliefd is geworden op park Stapelen en de spiegeltent. Dit is een idyllische plek die dankzij Bon Salon extra in het zonnetje wordt gezet."

Dat bevestigde de Italiaanse Boxtelaar Angelo, die toevallig passeerde toen de openingsactiviteit gaande was. ,,Ik kom uit een dorpje bij Milaan en woon nu twee jaar in Boxtel. Het is hier prachtig en deze danstent maakt het plaatje nog mooier." Angelo werkt bij Bata in Best en neemt geïnteresseerd kennis van het uitgebreide programma in de spiegeltent. ,,Nou, ik denk dat ik hier vaak ga komen de komende weken. Leuk om Boxtel zo nog beter te leren kennen."

RUSSISCHE ROULETTE

De aftrap van het programma in Bon Salon was voor de werkgroep Fairtrade Boxtel, die zich ondersteund wist door vertegenwoordigers van Mondiaal Boxtel, Vincentiusvereniging en Wereldwinkel. Locoburgemeester Van der Wiel, ook wethouder van duurzaamheid, roemde de lokale inzet voor een betere wereld en eerlijke handel. ,,Juist in de week dat de Verenigde Staten het Klimaatakkoord van Parijs opzeggen, laat Boxtel zien hoe het wél moet."

De locoburgemeester omschreef president Donald Trump als 'een bedenkelijke figuur' die in zijn ogen Russische roulette speelt met de toekomst van alle kinderen. ,,Het woord solidariteit, dat wij zo hoog in het vaandel hebben, lijkt hij niet te kennen." Van de Wiel stelde onomwonden dat het gemeentebestuur apetrots is op de inzet van vele vrijwilligers die een bijdrage leveren aan solidariteit.

SHIRTJES KLEUREN

Onder regie van Fairtrade Boxtel konden kinderen meedoen aan het versieren van T-shirts. Begeleid door directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel - aanwezig met stagiaire Eri-Ann - werd volop met textielstiften gekleurd. Door de tweeling Lisanne en Evie bijvoorbeeld. De negenjarige meiden waren met opa en oma naar Bon Salon gekomen. ,,Ik ga een hondje tekenen", vertelde Lisanne. ,,Ik een konijn", vulde Evie aan. ,,Waarom? Ik kan heel goed konijnen tekenen en veel kinderen in onze klas hebben een konijntje. Ik hoop dat we straks ook een babykonijntje krijgen."

Ook Alissa (11) uit Geldermalsen deed mee aan de activiteit van Fairtrade Boxtel. ,,Ik logeer bij opa Frans en oma Loide in Boxtel. Opa vond het een leuk idee om hierheen te gaan. En het is echt heel leuk. Ik had nog nooit een spiegeltent gezien." Alisse tekende op haar shirt een camping aan zee, een paar wolkjes en een vrolijk zonnetje. ,,Past goed bij de sfeer van de spiegeltent", lachte ze.

VOLLE BAK

Was de fairtrade-middag zaterdag nog geen ware publiekstrekker, dat was het dubbelconcert van De Volle Bloas en Two of Us zeker wel. Bon Salon stroomde helemaal vol voor het concert 'Back to the 60's' dat de muzikanten aan hun fans voorschotelden. Tientallen hits uit die legendarische periode van de popmuziek passeerden de revue. Niet alleen in de spiegeltent was het druk, ook buiten op het terras was het goed toeven. Volle bak voor De Volle Bloas...

Dat gold ook voor Tweede Pinksterdag toen de Swanee Bridge Jazz Band 's middags heerlijke jazzklanken de tent in strooide en er volop gepicknickt werd. De ligweide voor de spiegeltent bood een prachtig decor om samen met familie en vrienden te genieten van dit idyllische plekje dat al werd omschreven als het Vondelpark van Boxtel. Een plek om verliefd te worden...

En dankzij de inspanningen van Naud Harmeling (6) konden alle kinderen meedoen aan een letterspeurtocht. De leerling van de Sint-Petrusschool had letters verstopt; wie ze vond en de slagzin afmaakte ('Picknicken in Stapelen is... lekker buiten spelen en eten') kon een ijsje winnen. Biebe (11) en Jomme (10) deden mee, samen met vriendinnetje Renée (8). ,,We hadden vijftien van de zestien letters. Door goed te puzzelen hebben we de juiste zin gevonden", aldus Jomme.

Alle kunstenaars die deelnemen aan Kunst op Stapel signeerden tijdens de openingsmanifestatie een papieren kubus. De blokken samen symboliseren het 'stapelen' van kunst. (Foto: Daisy Renders).
De opening van Bon Salon met wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Peter de Koning).
Naud Harmeling (links) helpt de puzzelaars Biebe, Jomme en Renée een handje.
Alissa uit Geldermalsen kleurt het eerste fairtrade-shirt. (Foto: Peter de Koning).
Spiegeltent Bon Salon stroomde vol voor een spetterend optreden van De Volle Bloas en Two of Us. (Foto: Hans van Doorn).