Vorig week werd de laatste hand gelegd aan de carillonrestauratie. (Foto: Peter de Koning).
Vorig week werd de laatste hand gelegd aan de carillonrestauratie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

UITGEBREIDE GILDENBONDS SPEELT MET CARILLON EN ZANGERS

Beiaard en blazers: een bijzondere mix

Ruim twintig composities krijgen de bezoekers van de gratis toegankelijk CarillonProm Toeters & Bellen zaterdagavond 10 juni voorgeschoteld. Aan de voet van de Sint-Petrustoren nestelt de Gildenbondsharmonie zich. Hoog boven het blaasorkest bespelen diverse beiaardiers het klokkenspel dat na een restauratie voor het eerst sinds jaren weer te horen is.

Medewerkers van klokkenbedrijf Daelmans uit Stiphout hebben vorige week de laatste hand gelegd aan de renovatie van de in 1968 in gebruik genomen beiaard. Samen met onder meer Tommy van Doorn, de organist van de Sint-Petrusbasiliek die tot vaste beiaardier is benoemd, werd het mechanisme tussen speeltafel en klokken ingeregeld. Van Doorn vertolkt zaterdag onder meer een deel uit de Slavische Dans van Dvorak op het carillon. Het instrument wordt daarnaast ook bespeeld door Arie Abbenes, onder meer beiaardier van de Dom in Utrecht die als deskundige de restauratie van het Boxtelse klokkenspel begeleidde.

Bovendien kruipt Rosemarie Seuntiëns achter het carillonklavier bovenin de toren. Zij ontwikkelde een vernieuwende concertformule voor een mobiele beiaard met uiteenlopende muziek en gedurfde combinaties met orkest en solisten. Seuntiëns bespeelt het carillon in vier concertstukken die de Gildenbonds uitvoert: onder meer in Portantes Sanguinem Sacrum (de hymne die Mari van Gils in 2008 componeerde bij gelegenheid van het eeuwfeest van de twee plaatselijke harmonieën) en de spectaculaire finale uit de Ouverture 1812 van Tsjaikovski, waarbij kanongebulder klinkt.

De Gildenbonds stelde belangstellenden uit de regio in de gelegenheid mee te spelen in Toeters & Bellen en daarvan maken ruim twintig muzikanten gebruik, zowel uit Boxtel als de wijde omgeving. Op die manier neemt een blaasorkest van bijna zeventig muzikanten plaats op het podium dat wordt opgebouwd in de Oude Kerkstraat. Het gezelschap speelt ook zonder carillon en voert dan stukken uit met zangeres Fenne van Wuijstwinkel en de zangers Harry Hendriks en Rob Hazenberg. Het CarillonProm begint zaterdag om 20.30 uur. Tijdens het concert wordt gecollecteerd ten bate van de Heilig Bloedstichting en het onderhoudsfonds van de beiaard.

FOTO ONDER: Vorig week werd de laatste hand gelegd aan de carillonrestauratie. (Foto: Peter de Koning).