NATIONALE TUINWEEK GROEI & BLOEI

Vijf tuinen bezichtigen op Open Tuinendag in Esch

MARC CLEUTJENS

'Leef je uit met kruiden'. Dat is het motto van de Nationale Tuinweek, die van 10 tot en met 18 juni in Nederland wordt gehouden. Tuinvereniging Groei & Bloei Het Groene Woud doet mee aan de tuinweek en houdt zondag 18 juni een open tuinendag in Esch.

Landelijk doen meer dan duizend leden van vele lokale Groei & Bloei-afdelingen mee aan de tuinendag. Het is voor liefhebbers dé gelegenheid om eens een kijkje te nemen in een particuliere tuin die anders niet toegankelijk is. Groei & Bloei Het Groene Woud heeft gekozen voor een open tuinendag in Esch, waar vijf tuinen te bezichtigen zijn. Ze zijn vrij toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur.

Een van de blikvangers is de moESCHtuin die aan de Witvensedijk is gelegen en door een groep dorpelingen samen onderhouden wordt. In de tuin staan groente en fruit, maar groeien ook kruiden en bloemen. Op maandelijkse werkdagen is er veel te beleven en kunnen kinderen er spelen. De moESCHtuin staat onder de hoede van natuur- en milieuvereniging LNMH uit Haaren.

Vier particuliere tuinen zijn eveneens te bewonderen op 18 juni in Esch. Het gaat om achtereenvolgens de tuin van Peggy Bannier en Casper Rupert aan de Groensteeg 5, Lia en Jos van Osta-de Werdt aan de Dorpsstraat 30b, Katrien van Lankveld en Hans van Dommelen aan de Lochtenberg 7 en Helma Willems en Ruud Bolsius aan de Kollenberg 53. Alle tuinen zijn in willekeurige volgorde te bezoeken. De toegang is gratis.

TEGEL ERUIT!

Tijdens de Nationale Tuinweek vraagt Groei & Bloei - ook in Het Groene Woud - aandacht voor de steeds verdergaande verstening van veel particuliere tuinen. Met meer planten en minder tegels kan een positieve bijdrage geleverd worden aan een groenere leefomgeving, de waterhuishouding en de biodiversiteit.

Veelzijdige kruiden als munt, tijm, anijs, salie, rozemarijn en dille zijn volgens Groei & Bloei ideale planten. ,,Je kunt er niet alleen van oogsten en genieten, maar afhankelijk van de soort hebben de smaakmakers ook sierwaarde door hun compacte groeivorm en fraaie bloemen die vlinders en bijen aantrekken", aldus Groei & Bloei.

Met de tuincentra van Intratuin heeft de landelijke afdeling van Groei & Bloei de actie 'Tegel eruit, plant erin' opgezet. Iedereen die zaterdag 10 juni tussen 10.00 en 15.00 uur een tegel uit de eigen tuin inlevert bij Intratuin aan de Empelseweg 9 in Rosmalen ontvangt twee gratis kruidenplanten.

Esch

Cursus Politiek Actief

De gemeente Haaren organiseert de cursus 'Politiek Actief!' waar deelnemers een kijkje achter de schermen van de lokale politiek krijgen. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten waarbij de kennis over politiek, vaardigheden als debatteren, een gemeenteraadsvergadering en eventueel een stage bij een politieke partij of bij de gemeente aan bod komen. De griffier van de gemeente Haaren verzorgt de cursus, die vanaf woensdag 21 juni van start gaat van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna is het nog op 28 juni, 5, 12 en 13 juli, telkens op dezelfde tijdstippen. Aanmelden is gratis en kan via griffie@haaren.nl. Neem voor meer informatie contact op met Eric Dammingh, tel. 06-13 70 11 83.