Afbeelding
Foto:

EERSTE ACTIVITEIT IN SPIEGELTENT OP 11 JUNI

VanOndersteBoven: verbinden met verhalen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mensen bijeenbrengen om verhalen, muziek en zang te delen in een veilige omgeving over thema's die ertoe doen. Dat is het doel van de recent opgerichte Boxtelse stichting VanOndersteBoven. Waar de activiteiten veelal zullen plaatsvinden bij De Kleine Aarde, vindt de aftrap plaats op een tijdelijke locatie: spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. Zondag 11 juni is iedereen vanaf 19.00 uur welkom bij het bijzondere evenement 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen'.

Het initiatief voor VanOndersteBoven ligt bij Sjaak Beirnaert en Nico Bulter, daarnaast zijn ook Kees van Etten, Rita Hozewol, José Termeer en Agatha Versteegen aangesloten bij de stichting. ,,Toen ik nog actief was op Stapelen als directeur van de Assumptie Stichting, besloten de paters om meer activiteiten te organiseren. Dat hebben we professioneel aangepakt en daaraan heeft Nico een belangrijke bijdrage geleverd", licht Beirnaert toe. ,,Het resulteerde in bijeenkomsten waar allerlei thema's aan bod kwamen, ook onderwerpen die niet vanzelfsprekend zijn." Bulter noemt de activiteit Van Passie en Adriaan als mooi voorbeeld: bijeenkomsten waar mensen over hun passies verhaalden. ,,Ik herinner me Bas Geurts van Schoenmakerij Bas die talloze schoenen meenam. Fantastisch." Ook aan het evenement Lichtjes op de Dommel tijdens Allerzielen op de binnenplaats van kasteel Stapelen, waarbij een ode aan de overledenen werd gebracht, bewaart het duo warme herinneringen.

VERMENIGVULDIGEN

Nadat Beirnaert de Assumptie Stichting moest verlaten, wilde hij de bijeenkomsten over verhalen en thema's graag voortzetten, samen met Bulter. Het resulteerde vorig jaar in twee (alternatieve) kerstvieringen op De Kleine Aarde. ,,Toen werd ons al duidelijk dat er behoefte was aan deze bijeenkomsten", aldus Beirnaert en Bulter. Dat werd tijdens Goede Vrijdag nóg duidelijker, toen de activiteit 'De kwetsbaarheid delen' bij De Kleine Aarde werd gehouden. Zo'n 45 mensen bezochten de bijeenkomst, waar een vader zijn persoonlijke ervaringen deelde met de voortdurende worsteling van zijn dochter en muzikaal werd bijgestaan door twee muzikanten. ,,We wilden hiermee doorgaan, een plek bieden aan mensen en hen inspireren", zegt Bulter.

Het resulteerde in stichting VanOndersteBoven: verhalen die leven worden naar boven gebracht, blootgelegd en gedeeld met anderen door middel van woorden, kunst, cultuur, muziek en zang. Verhalen hebben een verbindende kracht en nodigen uit de ander te zien, te begrijpen en te verstaan, stellen Beirnaert en Bulter. ,,Door ervaringen te delen, geef je anderen bouwstenen hoe ze verder kunnen. Dat geldt niet alleen voor de ontvanger, maar óók voor de deler. Delen is vermenigvuldigen", aldus Bulter. ,,We zoeken naar nieuwe vormen die bij dit leven passen, in de tijd van nu. Dat wat je ademruimte en leven geeft. Zingeving, inspiratie en spiritualiteit zijn belangrijke kernwoorden."

Themabijeenkomsten over vrede en bevrijding, films die ertoe doen: de stichting heeft volop ideeën voor de komende tijd. Maar eerst wordt het vizier gericht op 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen' op zondag 11 juni. De activiteit stond al langer op de planning, vertelt Beirnaert. ,,Het thema vluchtelingen houdt me al lange tijd bezig. Ik heb de eigenaar van Bon Salon na de eerste keer dat de spiegeltent in Boxtel was, al eens benaderd om het jaar daarop terug te komen, maar dan op kleinschaligere wijze en rond dit thema." Het idee bleef door zijn hoofd spoken en dit jaar kon hij het, met medewerking van de gemeente Boxtel, uitvoeren.

De avond start om 19.00 uur en belooft een bijzondere bijeenkomst te worden over de vluchtelingenproblematiek aan de hand van persoonlijke verhalen van vluchteling Issam Hamadi uit Syrië, vrijwilliger Hendrik de Kok die in vluchtelingenkampen werkte en dichteres Martje Wijers. vanBakkus, het Wereldkoor, De Lokale Mannen (Harry Hendriks, Wim Kuipers en Harold van de Laar) zorgen voor de muzikale omlijsting. Aansluitend, nadat imam Hisham Chibhi om 21.30 uur uitleg heeft gegeven over de ramadan, wordt een maaltijd van verbinding genuttigd, klaargemaakt door mensen uit de verschillende gemeenschappen uit Boxtel. Iedereen is welkom. Kijk voor meer informatie op www.vanondersteboven.nl.