Omringd door vrijwilligers, onder wie wethouder Peter van de Wiel (links), werkt kartrekker Theodoor van Leeuwen aan de sla-oogst in de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning).
Omringd door vrijwilligers, onder wie wethouder Peter van de Wiel (links), werkt kartrekker Theodoor van Leeuwen aan de sla-oogst in de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VRIJWILLIGERS VOEDSELTUIN OOGSTEN EERSTE KROPPEN SLA

Elke dag oogsten voor de Voedselbank

MARC CLEUTJENS

Vrijwilligers van de Voedseltuin bij De Kleine Aarde in Boxtel hebben vrijdagochtend in alle vroegte de eerste sla geoogst en aangeboden aan de Voedselbank. De verse kroppen werden nog dezelfde dag in de voedselpakketten gedaan en uitgereikt aan ongeveer negentig cliënten. ,,Volgende week gaan we ook de eerste andijvie oogsten", zegt kartrekker Theodoor van Leeuwen van de Voedseltuin.

Over 'handjes' heeft Van Leeuwen niet te klagen, elke dag beschikt hij over een klein legertje vrijwilligers die urenlang schoffelen en alle groentebedden bewateren. Op de dag dat de eerste sla wordt geoogst, helpen ook de wethouders Eric van den Broek en Peter van de Wiel een handje mee. ,,Als ik zie hoeveel werk hier te verrichten is, denk ik dat het voltallige college van B. en W. binnenkort ook een ochtend komt werken", belooft Van den Broek.

Ondanks de inzet van vrijwilligers, hoopt Van Leeuwen enkele volkstuinders te vinden die de regie kunnen nemen. ,,Omdat twee tuinbazen door omstandigheden zijn afgehaakt, doe ik nu veel zelf. Ik ben weliswaar een boerenzoon, maar die tijd ligt vijftig jaar achter me." De Boxtelaar hoopt zijn team snel te versterken. Dat is nodig omdat alle gewassen in de tuin van het vroegere milieueducatiecentrum De Kleine Aarde groeien als kool, letterlijk én figuurlijk.

De groentebedden staan er prachtig bij en dankzij de vele zonuren van de voorbije weken, verloopt het groeiproces van rode bietjes, koolrabi, venkel, andijvie, tuinbonen, spitskool en Chinese kool voorspoedig. ,,De prei is nog een zorgenkindje", treurt een van de vrijwilligers. ,,Maar volgende week gaan we boontjes planten." Bijzonder is de inzet van enkele statushouders, die zich elke dag verdienstelijk willen maken. ,,We hebben een heel kleurrijk team", glundert Van Leeuwen. ,,Mensen uit Boxtel en Esch, maar ook uit Syrië en Congo."

Over de kwaliteit van de sla is iedereen het eens: top! ,,Zulke sla vind je niet in de supermarkt hoor", klinkt het als de kratten worden gestapeld en klaar staan voor transport richting Voedselbank. Van Leeuwen: ,,Als we straks beschikken over een areaal van 7.000 vierkante meter, zijn we in staat om elke dag verse groente te leveren aan de Voedselbank. Dat is ons doel en dat gaan we halen." (Foto: Peter de Koning).