Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BIERFLESBEELD, TOUWSTATION EN MEER SINTLUCAS-ONTWERPEN

Slimme vertalingen van Boxtelse kunst

De Boxtelse Kunstroute is donderdag 1 juni officieel geopend. Het begeleidende boekje dat Beleef Boxtel/VVV Boxtel liet ontwerpen door vierdejaarsstudente Janne Dikmans van SintLucas werd bij de VVV in gebruik genomen. Hierin staat de route die langs zeven verschillende Boxtelse kunstobjecten loopt. Maar wie daar een eigentijdse samenvatting van wil, kan ook binnenlopen bij YourStory aan de Stationsstraat 33. Dit is tevens het eindpunt van de route waar Dikmans en zes medestudenten hun eigentijdse vertalingen van de kunstwerken hebben staan...

PÅL JANSEN

Een bord van circa vijftig bij vijftig centimeter, oranje touw, tientallen spijkers, een paar stroken plexiglas en een kwastje met zwarte verf. Met deze materialen ging studente Annabel Vervoorn uit Boxtel een vertaling maken van het beeld '150 jaar Spoor', het roestvrijstalen kunstobject van Ron van de Ven dat bij het treinstation staat. ,,Het mooie aan de trein is dat die verbindt", legt Vervoorn uit.

Met het plexiglas heeft zij op de sokkel treinrails met vier knooppunten gemaakt die de stations in Boxtel, Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg symboliseren. Aan de zijkant van de sokkel staat een bord op zijn kant met daarop tientallen zwarte poppetjes in verschillende maten. Tussen de knooppunten en de poppetje heeft Vervoorn een oranje draad gespannen waardoor er een soort oranje spinnenweb ontstond, als knipoog naar het oranje beeld van kunstenaar Van de Ven. ,,Alle poppetjes zijn verschillend en iedereen heeft zijn eigen bestemming", legt de studente uit. ,,Maar toch staan ze allemaal in contact met elkaar."

VLUCHTELINGEN

Niet alleen Vervoorn gaf een inventieve vertaling van een Boxtels kunstwerk, ook Muriël Sombogaard wist dit op treffende wijze te doen. Zij maakte haar eigen versie van 'The Lonely Feeling on Landing', het zilverkleurige beeld op de Burgakker van Henk Visch dat genoemd is naar een hoofdstuk uit 'The Emigrant's Guide' uit 1864, waarin emigranten uitgelegd wordt dat ze eenzaam kunnen worden, maar niet om moeten kijken. Sombogaard maakte vier fotoportretten van twee vriendinnen die zelf immigrant zijn en liet hen met bloemen en gezichtsuitdrukkingen hun verhaal uitbeelden. ,,Het beeld van Visch is uit balans, zoals ook vluchtelingen uit balans zijn als ze ergens komen. Daarom staat in mijn versie een van de portretten op zijn kop."

EENDEN EN OSSEN

Janne Dikmans heeft van verstijfd textiel twee zilverkleurige recht opstaande doeken gemaakt die in elkaar verstrengeld raken. Om te benadrukken dat het Boxtelse Stationskwartier in twee fases is ontstaan en op een gegeven moment samengingen, net als het beeld 'Eenden' in de Frans Staelstraat van kunstenares Antoinette Briët doet.

Studente Renske Wijnen zet op haar beurt de kijker compleet op het verkeerde been. Wat op het eerste oog een eenvoudige en ietwat chaotische collage lijkt over kunstenaar Arthur Spronken, blijkt eigenlijk zijn gedachte te zijn die leidde tot het paardenbeeld 'De Gedachte'. De Osse Sanne Lohman heeft de handgeschilderde koeien op de keramische delftsblauwe tegels in de Ossenpadtunnel - 'Gedeelde Herinneringen' van Atonie Eikemans - omgezet in zwarte lijn die uitstulpt in een os en weer uitloopt in een zwarte lijn. Hiermee beeldde ze tegelijkertijd de route uit die ze als reizend studente van Oss naar Boxtel volgt.

CONCEPTUEEL DENKEN

Ook Iza van Doorn met haar beeld van 'Stop Voets' met Heineken-flesjes en Fleur Wesel die een haute couture-versie van het Eligiusbeeld voor de Sint-Petruskerk maakte, gaven op unieke wijzen hun eigen draai aan de Boxtelse kunst. Geen van de vertalingen die te zien zijn in het pand aan de Stationsstraat 33, lijken ook maar enigszins op de beelden die langs de kunstroute staan. Maar toch vertellen ze de verhalen, met een vleugje van wat er speelt in het leven van de studenten zelf.

Dat de studenten prima in staat blijken om conceptueel te denken, werd nog maar eens onderbouwd door Janne Dikmans. Naast dat zij het ontwerp van de winkel en het kunstrouteboekje bedacht, zit zij momenteel ook in contractbespreking met restauranteigenaars die van haar diensten gebruik willen maken. ,,Eerst werd mij gevraagd om alle grafische ontwerpen te maken, maar het klikt zo goed dat we het nu ook al hebben over zaken als het interieur en het bestek alsook ook het concept doorvertalen naar sociale media om publiek mee te bereiken", glundert Dikmans. ,,Alles wat we hier hebben gemaakt, is met nul euro budget gedaan, dan ben je best wel beperkt. Maar straks is dat dus anders..."

FOTO BOVEN: Iza van Doorn (links) bij haar versie van 'Stop Voets' samen met Fleur Wesel, Sanne Lohman, Annabel Vervoorn, Renske Wijnen en Janne Dikmans. (Foto: Peter de Koning).


Spannende boeken

op beurs Vincentius

Kringloopwinkel 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat in Boxtel staat vrijdag 9 en zaterdag 10 juni in het teken van spannende boeken. In het kader van de Maand van het Spannende Boek biedt de Vincentiusvereniging een groot aantal boeken in dit genre aan, veelal tegen zeer kleine prijzen.

De spannende boekenbeurs van de Vincentiusvereniging werd al vaker gehouden en trekt veel liefhebbers van thrillers, horrorverhalen en detectives. De pockets worden aangeboden vanaf 50 eurocent, dikkere boeken zijn iets duurder. ,,De boekenbeurs is een uitgelezen kans om vakantieliteratuur in te slaan", vertelt bestuurslid Arnold Krielen.

De opbrengst van de boekenbeurs gaat naar de activiteiten die de Vincentiusvereniging ontplooit. Het doel is geld bijeenbrengen voor individuele hulp aan inwoners die van een kleine beurs moeten rondkomen of ondersteuning bieden aan andere organisaties. Onlangs deelde de Vincentiusvereniging een bedrag van 15.000 euro uit aan meerdere instanties.

De boekenbeurs is vrijdag 9 en zaterdag 10 juni geopend van 10.00 tot 17.00 uur.