Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DEELNEMERS TOURSPEL LIEMPDE STEUNEN ZOMERS INITIATIEF

Alles kan en mag in Jeugdvakantieweek

Het bestuur van stichting Woudbloem heeft ook dit jaar twee goede doelen aangewezen die dankzij het Tourspel Liempde een financiële bijdrage tegemoet kunnen zien. De redactie van Brabants Centrum stelt beide doelen uitgebreid voor. Deze week deel 1: de Jeugdvakantieweek Liempde.

LINDA VAN DE WIEL

Met een bestuur bestaande uit tien leden, pakweg tachtig vrijwilligers én jaarlijks rond de 280 deelnemende kinderen, is de Jeugdvakantieweek in Liempde een succes te noemen. Dit jaar vindt - zoals elk jaar tijdens de laatste week van de schoolvakantie - de negende editie plaats van het feestelijke vierdaagse evenement. En een tiende editie komt er zeker. Dat werd al snel duidelijk tijdens een aangenaam gesprek met de bestuursleden Mieke Beerens, William van Houtum, Henrike van der Vleuten, Susanne Welvaarts, Lizanne van Roosmalen en Coen Braken.

ALLES KAN EN MAG

,,De Jeugdvakantieweek Liempde is gewoon een keileuke week voor de Liempdse jeugd van groep 3 tot en met groep 8 die dit jaar plaatsvindt van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 augustus. We bieden een gevarieerd en gestructureerd programma waarbij – binnen kaders uiteraard – alles kan en mag." Zo werd het vierdaagse avontuur treffend beschreven door vrijwilligster en bestuurslid Van der Vleuten.

Activiteiten zijn onder anderen een zeskamp, een avondspel en een variatie aan workshops: van het maken van vogelhuisjes tot het spuiten van graffiti. ,,En voor ons als vaders is – samen met een grote groep kinderen – het bouwdorp het absolute hoogtepunt", grinnikt Braken. ,,Gewapend met hout, hamers en spijkers worden de mooiste creaties gebouwd. En elk groepje wil de hoogste vlag op zijn hut hebben. Dat is een prestigestrijd." Beerens vult aan: ,,De hut wordt ingericht met gordijnen en gezellige dingen. Op vrijdag wordt er zelfs in de hutten geluncht. Eén jaar stond er zelfs een bankstel in."

Bijzonder is dat de Liempdse jeugd die te oud is om mee te doen, zich vaak aanmeldt als vrijwilliger voor de Jeugdvakantieweek. De sfeer is dus duidelijk positief te noemen en de gemeenschap laat op deze wijze treffend zien hoe hecht deze is. Pip (11) is een van de kinderen die beslist gaat meedoen. ,,Ik heb vooral zin in het bouwdorp. Dat vind ik het leukste van de hele week."

CAMPING

De Liempdse Jeugdvakantieweek staat elk jaar in het teken van een thema. Waar vorig jaar gekozen werd voor het thema circus, is het thema dit jaar camping. En tijdens de vele avonden dat het bestuur bijeenkomt, komen de meest wilde plannen naar boven. Daarover willen de leden nog niet te veel kwijt. ,,Het moet immers een verrassing blijven. Wel wordt de jeugdvakantieweek jaarlijks gestart met een ludieke act van de zogenaamde 'bouwdorpmannen'. Dit jaar gebeurt dat iets anders. Sinds kort hebben we een jeugdbestuur en dat heeft aangegeven de openingsact te willen verzorgen, onder regie van de bouwdorpmannen", vertelt Van Houtum.

Het Tourspel Liempde, dat elk jaar tijdens de Tour de France plaatsheeft en wordt georganiseerd door stichting Woudbloem Liempde, doneert jaarlijks een bedrag van 1.250 tot soms 1.500 euro aan twee lokale goede doelen. Dit jaar is gekozen voor stichting Giovanni XXIII en de Jeugdvakantieweek.

Een mooie opsteker, vindt het bestuur. ,,Er is door stichting Woudbloem Liempde, die het spel dit jaar voor de zesde keer organiseert, unaniem voor onze stichting gekozen omdat de sfeer zo positief is tijdens de Jeugdvakantieweek", aldus Beerens. ,,In de ruil voor de bijdrage brengen vrijwilligers van de Jeugdvakantieweek inschrijfformulieren rond en houdt het zich actief bezig met het 'ritselen' van deelnemers. Het is hierbij goed om te weten dat je geen verstand van wielrennen hoeft te hebben om deel te nemen aan het Tourspel."

ONDERNEMERS

Naast een financiële injectie van Woudbloem Liempde merken de bestuursleden van de Jeugdvakantieweek dat ook veel anderen het initiatief een warm hart toedragen, onder wie veel lokale ondernemers. ,,Heel Liempde draagt zo een steentje bij aan de Jeugdvakantieweek", stelt Braken.

Een ideale editie is volgens het bestuur als volgt te omschrijven: ,,Het weer is goed en de mensen van de EHBO kunnen rustig achterover leunen om te kijken naar blije kindersnoeten en luisteren naar timmergeluiden vanuit het bouwdorp."

Volgens het bestuur is nog een klein aantal plekken vrij tijdens de Jeugdvakantieweek. Interesse? Kijk snel op www.jvwliempde.nl.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts Henrike van der Vleuten, Lizanne van Roosmalen, Suzanne Welvaart, Mieke Beerens, Coen Braken en William van Houtum. Op de foto ontbreken de bestuursleden Paul de Wit, Jos van der Leest, Jolanda Swinkels en Ingrid van den Brand. (Foto: Peter de Koning).


Brabants Centrum werkt samen met Tourspel Liempde

Stichting Brabants Centrum gaat dit jaar nauw samenwerken met stichting Woudbloem Liempde om het Tourspel uitgebreid in de schijnwerpers te zetten. In alle edities in de maand juni wordt uitgebreid aandacht besteed aan het Tourspel.

Aan de hand van interviews en reportages wordt vooruitgeblikt op de Tour de France en vooral op de wijze waarop liefhebbers hun favoriete wielerploeg kunnen samenstellen. Kenners gaan tips geven, zodat ook inwoners die geen of weinig wielerkennis hebben mee kunnen doen.

De twee goede doelen die stichting Woudbloem Liempde heeft gekozen, worden uitgebreid voorgesteld. Beide doelen gaan profiteren van het Tourspel Liempde; vertegenwoordigers ontvangen op de slotdag van de Tour de France een cheque.

Afbeelding