DEELNEMERS STEUNEN GOEDE DOELEN

'Tourspel Liempde, niet alleen voor wielerkenners'

MARC CLEUTJENS

Als zaterdag 1 juli in Düsseldorf het startschot klinkt voor de eerste etappe van de Tour de France, is ook het Tourspel Liempde los. Stichting Woudbloem Liempde organiseert het spel dit jaar voor de zesde keer en heeft opnieuw twee goede doelen aangewezen waarvoor alle deelnemers gaan spelen. ,,Meedoen aan het Tourspel Liempde betekent een steentje bijdragen aan de leefbaarheid van ons dorp", zegt voorzitter Mark van der Laan.

Met Pieter Buts, Jeroen van Wylick en Celes van Zuijlen vormt Van der Laan het bestuur van Woudbloem Liempde, een stichting die in 2008 werd opgericht om het robijnen bestaansjubileum van De Zonnebloem in Liempde te vieren. Om geld voor deze organisatie in het laatje te brengen, werd toen een fietstocht vanuit het Franse Arles naar Liempde gehouden. ,,In onze statuten staat dat we geld bijeen brengen om de leefbaarheid te versterken. Dat doen we nu voor de zesde keer met het Tourspel Liempde", aldus de voorzitter.

Dat het Tourspel Liempde alleen bedoeld is voor wielerkenners die de Tour de France en andere koersen op de voet volgen, is een misvatting. Het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk inwoners van Liempde meespelen, niet alleen om het onderling tegen elkaar op te nemen maar vooral om steun te bieden aan de twee vooraf bepaalde doelen. Dat zijn dit jaar de Jeugdvakantieweek en de stichting Giovanni XXIII. Beide goede doelen worden in Brabants Centrum van deze en volgende week uitgebreid voorgesteld.

STEVIGE CHEQUE

De pakweg driehonderd liefhebbers die jaarlijks meedoen brengen voldoende geld in het laatje om beide goede doelen te verrassen met een stevige cheque. In 2016 was een bedrag van 1.250 euro beschikbaar voor zowel JAS Liempde als de pas aangelegde generatietuin. Een jaar eerder kon tweemaal 1.500 euro uitgekeerd worden aan Samenloop voor Hoop en stichting BOL. Dit jaar rekent het Tourspel Liempde op nog meer deelnemers, vooral omdat voorop staat dat deelnemers de eigen gemeenschap steunen en dat wielerkennis geen vereiste is.

Voorheen waren het veelal kenners en liefhebbers die zich meldden voor het Tourspel Liempde. ,,We zien dat aan de wijze waarop formulieren worden ingeleverd", grinniken de bestuursleden. ,,Je ziet tactisch sterk samengestelde lijstjes met louter klimmers, sprinters of klassementsrenners. Dit jaar hopen we dat iedereen meedoet en vooral de onderlinge rivaliteit ontstaat", zegt Van Wylick. ,,Het hele dorp moet gaan praten en appen als er weer een etappe-uitslag bekend is."

HOE WERKT HET?

Deelnemers aan het Tourspel Liempde vullen op een inschrijfformulier de namen in van de renners van wie zij denken dat ze goed gaan presteren in de Tour de France. Het inschrijfformulier staat in de folder die binnenkort huis aan huis in Liempde wordt verspreid en over enkele weken in Brabants Centrum wordt afgedrukt. Het formulier dient op donderdag 29 of vrijdag 30 juni ingeleverd worden bij café De Durpsherberg, het thuishonk van stichting Woudbloem Liempde.

Ook dit jaar maakt het Extra Tourspel deel uit van het Tourspel Liempde. Wielrenner Koen de Kort, de plaatselijke favoriet die dit jaar met Trek Segafredo zeer waarschijnlijk zal meedoen aan aan de Tour de France, is als ambassadeur aan het spel verbonden. Deelnemers kunnen raden op welke plek in het klassement hij zal finishen in Parijs. Omdat De Kort vorig jaar op de valreep niet werd geselecteerd, werd het Extra Tourspel toen opgehangen aan de prestaties van Tom Dumoulin, destijds ploeggenoot van de Liempdenaar.

Deelname aan het Tourspel Liempde kost tien euro per inschrijfformulier, te voldoen bij inlevering in De Durpsherberg.

VRIJWILLIGERSWERK

De vier bestuursleden van stichting Woudbloem benadrukken dat een groep vrijwilligers vele uren in de opzet van het Tourspel Liempde steekt. Op de dagen dat de inschrijfformulieren worden ingeleverd, is het spitsuur in De Durpsherberg om alle gegevens te verwerken.

,,Maar bedenk dat vooral de techniek achter de schermen vele uurtjes heeft gekost", zegt voorzitter Van der Laan. Hij doelt met name op het werk van ict'er Buts, die zelf een computerprogramma ontwikkelde waardoor de verwerking van alle gegevens, zoals etappe-uitslagen soepel verloopt en alle informatie snel online te raadplegen is. ,,Dat draagt bij aan de beleving van het spel", zegt Van der Laan. ,,Meteen na de finish kun je op onze website zien hoe jij zelf én de anderen gescoord hebben. Volop stof tot discussie, elke dag weer..."

FOTO ONDER: De bestuursleden van stichting Woudbloem poseren op het bordes van het oude raadhuis in Liempde met de oude wielrenfiets van Celes van Zuijlen (rechts). Hij beklom vele cols met deze Koga, zoals Alpe d'Huez, Croix de Fer, Galibier en Ballon d'Alsace. Ook reed hij tweemaal de Marmotte, een marathontocht in de Franse Alpen. Naast Van Zuijlen staan Jeroen van Wylick, Mark van der Laan en Pieter Buts. (Foto: Marc Cleutjens).