Afbeelding
Foto: Peter de Koning

APP VERBINDT OERTIJDMUSEUM MET CENTRUM BOXTEL

Dino Hunter Boxtel klaar voor gebruik

LINDA VAN DE WIEL

Nog één dag geduld en dan is het zover. Na een maandenlange voorbereiding wordt in Boxtel de app Dino Hunter gelanceerd. Zaterdag 10 juni vindt om 14.00 uur een feestelijke bijeenkomst plaats op het parkeerterrein van het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg. En vanaf dat moment is de applicatie gratis te downloaden en meteen te gebruiken. En dat zorgt gegarandeerd voor plezier voor 'dino-jagers', stellen de initiatiefnemers…

Boxtel heeft een poos geleden als doel gesteld meer bezoekers naar het centrum te lokken. De Dino Hunter-app is een middel om dat te bewerkstelligen. René Fraaije, eigenaar van het Oertijdmuseum, legt uit: ,,Er is een verhaal gekoppeld aan de applicatie. Uit het ons museum zijn zeven dinosaurussen ontsnapt. De staart van het laatste prehistorische beest is nog nét te zien; het rent ons museum uit en is te vangen. De andere zes moeten nog gepakt worden om van Boxtel weer een veilige plek te maken."

VERBINDING

De eerste virtuele dinosaurus is dus bij de uitgang van het Oertijdmuseum, dat voortaan de toevoeging De Groene Poort achterwege laat, geplaatst. De overige zes dino's zijn op verschillende plekken in het centrum te vinden. Centrummanager Berry Dankers: ,,We hopen dat mensen die de eerste dino vangen, geprikkeld worden om op zoek te gaan naar de overige zes en daarmee meteen een bezoekje brengen aan ons mooie centrum."

Verbinding tussen het Oertijdmuseum en het dorpshart is dan ook het sleutelwoord. Dankers: ,,Het museum trok in 2016 maar liefst 75.000 bezoekers en de verwachting is dat het er dit jaar nog meer zullen zijn: de ambitie is 100.000 betalende bezoekers. "

Het museum zou met dit bezoekersaantal volwaardig en zonder overheidssubsidie kunnen bestaan. En wanneer 20 procent van de bezoekers via de Dino Hunter-app in het winkelgebied komt, zijn er dat zo'n 20.000 per jaar. ,,Dat is een mooie opsteker voor de gemeente", vindt de centrummanager.

Dankers: ,,Een bezoek aan het Oertijdmuseum kost ongeveer een halve dag. In plaats van weer huiswaarts te keren of richting een ander dorp te gaan, willen we bezoekers naar het Boxtelse centrum lokken. Wanneer zij dan wat winkelen of wat eten en drinken, is dat natuurlijk goed voor Boxtel."

Het Oertijdmuseum timmert overigens flink aan de weg. ,,Deze week zijn er weer nieuwe dino's geplaatst. Ook hebben we een reconstructie van het grootste vliegende reptiel ooit: de zogenoemde Quetzalcoatlus. Het dier is een slordige zeven meter hoog met een evenzo grote spanwijdte", vertelt Fraaije.

KARTREKKERS

Samen met het Oertijdmuseum, centrummanager Dankers, de winkeliers en horecaondernemers in het centrum, Hema, Albert Heijn, Rabobank, Ferdy Steger (Communicatieplein) én stichting Brabants Centrum, is het gemeentebestuur kartrekker van de applicatie. Dankers en Fraaije zijn van mening dat de app landelijke uitstraling heeft. ,,We hebben al veel positieve reacties gekregen van de centrumondernemers en op verschillende plekken staan al beelden van dinosaurussen", licht Dankers toe. Fraaije vult aan: ,,Er is door ondernemers al gesproken over dino-ijs en dino-shirts. Medewerkers van Hebbes, de Cello-winkel aan de Markt, hebben al dinosaurusknuffels gemaakt om te verkopen. De komende twee jaar is de app hoe dan ook actief."

LANCERING

De lancering van de app Dino Hunter is komende zaterdag 10 juni om 14.00 uur op het parkeerterrein van het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg. Publiek is welkom om te komen kijken. Kinderen kunnen de app dan meteen downloaden via de Appstore, de Playstore en via www.dinohunterboxtel.nl of www.oertijdmuseum.nl. Kinderen die alle zeven dino's vangen, krijgen een lekkere verrassing.

FOTO BOVEN: Met een smartphone of tablet kun je op zeven plekken in Boxtel virtuele dinosaurussen vangen. Met de app Dinohunter wordt geprobeerd de duizenden mensen die jaarlijks het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg bezoeken, ook naar het centrum van Boxtel te lokken. (Foto: Peter de Koning).

Centrummanager Berry Dankers (links) en René Fraaije van het Oertijdmuseum testen de app Dino Hunter. (Foto: Peter de Koning).