Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JEUGD SPELELIER LEERT VAN ACHTERTUIN TIJDENS NATUURDAG

'Afrikaantjesthee vind ik wél lekker'

Leerlingen van basisschool De Spelelier in Boxtel-Oost waren gisterochtend in de weer met bijen, hondenhaar, theekruiden en nog veel meer in hun natuurspeeltuin. Tijdens de eerste van de twee jaarlijkse Natuurdagen zorgden de kinderen voor hun tuin én leerden ze van de natuur.

PÅL JANSEN

,,Ik heb een libelle gemaakt", zei Melissa (7). Ze toont een kleurrijk geschilderde wasknijper met minuscule oogjes aan de voorkant. De twee ijslollystokjes op de rug zijn in een ogenschijnlijk perfecte hoek kruislings bevestigd. ,,Ik kon ook een bij maken, maar die vind ik niet zo leuk."

Het staat Melissa namelijk niet zo aan dat bijen kunnen steken. Toevallig was het een van de onderwerpen waar imker Tom van Heeswijk van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius verschillende leerlingen uitleg over gaf. ,,Dat gebeurt alleen als je vervelend tegen ze bent", vertelde hij, terwijl de kinderen gefascineerd kijken naar de bijen die hij bij zich had. ,,Dat vinden de kinderen erg leuk. Alleen kasten en plaatjes spreken niet zo tot de verbeelding", legde de imker uit. ,,Een van de kinderen vond de koningin, die was ik kwijt. Ze ontdekte de hofhouding (een cirkel van bijen rondom de koningin, red.) en vroeg mij of dat normaal was."

De Natuurdag bood allerlei interessante feitjes en gaf leerlingen handvatten om iets met de natuur te doen. Zo liet ook vrijwilligster Bregje van Uden zien in de moestuin. ,,Ze leren hier bijvoorbeeld welke planten het zijn. Proef eens... rucola. Maar ook wordt uitgelegd hoe ze groeien en hoe je ze moet gebruiken. De kinderen koken hier ook mee."

Zo werd - naast de zelfgebakken patatten die rondgingen - thee van eigen kweek gezet. ,,Ik heb er Afrikaantjes in gedaan, die gele bloemetjes", vertelt Luna (8). ,,We hebben ook veel thee thuis, maar ik lust er niet één. Deze vind ik wél lekker."

Naast flora was er ook aandacht voor fauna met het thema van de dag: dieren in hun zomervacht. De leerlingen sponnen garen van hondenharen en schapenwol waarmee zij op vellen karton hun eigen schaapjes maakten. Dierenarts Sanne Verborg kwam de nodige uitleg geven. ,,Ze leerden bijvoorbeeld wat de ondervacht is, de wollige haren op de huid van de hond die tijdens de rui loslaten."

Spelenderwijs leren kinderen op Natuurdag belangrijke lessen, benadrukte leerkracht Hélène Langenhuijsen: ,,Doordat ze betrokken zijn, gaan kinderen verantwoordelijker om met de natuurspeeltuin. Bovendien leren zij goed omgaan met risico's in de natuur."

FOTO BOVEN: Het thema 'Dieren in hun zomervacht' spreekt de leerlingen van De Spelelier aan tijdens Natuurspeeldag. (Foto: Peter de Koning)