Afbeelding
Foto:

Dementievriendelijk

Diny Stolvoort en Marria van den Hoven:
"Selissenwal: vriendelijk voor mensen met dementie!"
Vriendelijk voor mensen die vaak niet meer weten welke dag het is of welk seizoen. Die daarom soms onzeker zijn en zich machteloos voelen. Die ons medewijkbewoners een 'niet pluisgevoel' geven waardoor wij niet weten hoe te handelen. In discussie gaan heeft geen zin. Wel tijd en ruimte bieden voor hun eigen keuzes en een vriendelijk gebaar. Duidelijk spreken, aandachtig luisteren, vriendelijk kijken en oogcontact maken. Dit maakt dat ze goed mee kunnen doen. Er is echt nog leven na de diagnose dementie.
Straks woont in Selissenwal 80% van mensen met dementie gewoon thuis en 40% van hen woont alleen. Dit vraagt inzet van ons als buurtbewoners, winkeliers, verenigingen, Walnoot, familie, vrienden en professionals. Met name als de dementie verder gaat, als mensen verdwalen in hun leven en zichzelf kwijt raken. Geheugenproblemen worden ernstiger, het contact en het uitvoeren van dagelijkse handelingen als wassen, aankleden wordt moeilijker. Mensen lopen doelloos rond, schuifelen maar wat, worden afhankelijk van ons. Wij dienen ons in hen te verplaatsen en in te leven. Hen thuis te brengen als ze verdwalen of in hun nachtpon over straat lopen. Hen te helpen als ze boos worden. Te helpen in de winkel als ze geen keuzes kunnen maken, te helpen met het inpakken of betalen.
Mensen met dementie houden van kinderen en diertjes. De scholen in onze wijk kunnen verpleeghuizen of mensen die thuis wonen adopteren en daar een zonnetje brengen. Ze kunnen interviews afnemen en daar een opstel over schrijven. Winkeliers kunnen leren hoe met mensen met dementie om te gaan. Gemeenschapshuis en verenigingen kunnen leren hoe hen erbij te betrekken en zich op hen in te richten. Buurtbewoners kunnen met hen gaan wandelen over de ommetjes in onze wijk, naar de geitenwei of het park. We kunnen op iemand passen zodat de mantelzorger bij kan komen en tijd heeft voor zichzelf. We kunnen zoveel als we ons hart laten spreken. Nu nog samen in beweging komen. Dementie kan iedereen overkomen!