ONTEVREDENHEID IN WERKGROEPEN PHS

Pleidooi voor integraal verkeersplan Boxtel

HENK VAN WEERT

Verschillende werkgroepen praten en denken sinds najaar 2016 mee over de verkeersplannen die nodig zijn als gevolg van de sluiting van de dubbele overweg in Boxtel. Maar ze zijn ontevreden en vinden dat het opsplitsen in deelprojecten een integrale verkeersoplossing in de weg staat. Een brief die hierover in april naar de gemeenteraad werd gestuurd, deed dinsdag even politiek stof opwaaien. Maar niet lang...

Fractievoorzitter Peter Manniën van de grootste coalitiepartij Combinatie95 gaf in de raadsvergadering aan dat hij wel begrip heeft voor de twijfel binnen de werkgroepen die zich over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) buigen. Eerder liet portefeuillehouder Herman van Wanrooij dat ook al merken. Maar dat Manniën zei een motie te willen steunen waarin oppositiepartij CDA opriep de urgentie voor een bredere visieontwikkeling te onderstrepen, zorgde voor consternatie.

Meteen na deze opmerking liet coalitiepartner D66 via fractievoorzitter Jos Hegeman de vergadering schorsen. Achter gesloten deuren werden de plooien gladgestreken. Manniën gaf na de hervatting aan de motie toch niet te onderschrijven. Hij nam genoegen met de toezegging van wethouder Van Wanrooij dat de raad nog vóór de zomervakantie een voorstel krijgt waarin de lijnen worden uitgezet voor een integraal verkeersplan.

De CDA-motie, die het niet haalde, was ingegeven door een brief van de klankbordgroep PHS, het overkoepelende overleg van de werkgroepen, aan de gemeenteraad. Daarin wordt gevraagd een totaalvisie voor de lange termijn versneld uit te voeren en parallel te laten lopen aan de PHS-deelprojecten. Afhankelijk van dat antwoord van de raad besluiten de klankbord- en werkgroepen óf en hóe ze hun werk voortzetten. Niet de raad stuurde een antwoord, maar het college van B. en W. Daarin staat aangegeven dat werk wordt gemaakt van Move '31, de opvolger van het uit 2008 stammende gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP). Of dit antwoord volstaat voor de klankbordgroep, valt nog te bezien.