Afbeelding
Foto: Gerard van der Velden

NESTKAST IN LIEMPDSE KERKTOREN TE KLEIN VOOR KUIKENS

Slechtvalken benutten elke centimeter...

Het gaat goed met de slechtvalken die de nestkast in de toren van de Liempdse Sint-Jans Onthoofdingkerk bevolken. Drie kuikens staan op het punt om uit te vliegen en benutten daarvoor momenteel elke vierkante centimeter van de nestkast. De verwachting is dat de slechtvalken binnen een week het nest verlaten...

De slechtvalken zijn al enkele jaren te gast in Liempde en worden op de voet gevolgd door amateurfotografen, zoals Dirk Eijkemans van de Natuurwerkgroep Liempde. Hij richt de telelens regelmatig op het roofvogelgezinnetje. ,,De slechtvalken hebben dit jaar vier eieren gelegd en die zijn allemaal uitgekomen", vertelt Eijkemans. ,,Jammer genoeg is een kuiken laatst naar beneden gevallen. De nestkast blijkt te klein voor vier kuikens, zeker als het gaat om vier vrouwtjes. Die zijn groter dan mannetjes."

De Natuurwerkgroep Liempde wil in overleg met het kerkbestuur kijken of voor het volgend broedseizoen een grotere nestkast kan worden opgehangen. Eijkemans: ,,Tijdelijk hebben we achter het luikje al een grotere nestkast geplaatst. Daar hebben we de kuikens onlangs ingezet. Ook is een kleine balustrade gemaakt, zodat ze meer ruimte hebben om vliegoefeningen te doen."

De toenemende aanwezigheid van slechtvalken in onder meer kerktorens in Brabant wekt soms wrevel bij bezitters van postduiven. De roofvogels, die zich uitsluitend voeden met andere vogels, zouden regelmatig postduiven uit de lucht plukken. Het menu van de Liempdse slechtvalken is onderzocht door prooiresten te analyseren. Daaruit blijkt dat 15 procent van het menu bestaat uit postduiven. ,,EƩnmaal hebben we een ring aangetroffen van de Liempdse duif", weet Eijkemans. ,,In alle andere gevallen gaat het over verdwaalde postduiven, soms zelfs uit Belgiƫ."

De slechtvalken voeden zich vooral met lijsters, maar schotelen hun hongerige kuikens ook ander gevogelte voor. In de nestkast zijn ook resten gevonden van een houtsnip, een kokmeeuw, een kievit en een koperwiek. Op Facebook ('Slechtvalken in Liempde') kan men terecht voor nieuwtjes over de vogels.

FOTO BOVEN: De Liempdse amateur-fotograaf Gerard van der Velden legde de slechtvalken dinsdagochtend vast op camera. De drie kuikens zien een van de ouders uitvliegen, op jacht naar een prooi...