Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Tientallen jongeren bezoeken sportproject in Wilgenbroek

'Energie kwijt na Ramadan-maaltijd'

Peter de Koning

Brede school De Wilgenbroek stond in de nacht van dinsdag op woensdag bol van de activiteiten. Tientallen Boxtelse jongeren die meedoen aan de islamitische vastenmaand Ramadan kwamen bij elkaar om te voetballen, te gamen en vooral veel plezier te maken. De initiatiefnemers voor deze nieuwe activiteit zijn de 21-jarige Boxtelaren Soufiane Yousfi en Mohammed Kissami, twee stagiaires van Buurtsport Boxtel.

Soufiane en Mohammed willen graag hun kennis inzetten voor jongeren in Boxtel. ,,De Ramadan is een gezellige tijd. Na zonsondergang eten we, bidden we en daarna zoeken we elkaar vaak op", vertelden ze onlangs in deze krant. ,,Ons ritme is dan heel anders dan dat van mensen die geen moslim zijn. We zijn dan allemaal tot heel laat wakker. Veel jongeren willen na de maaltijd graag naar buiten om wat energie kwijt te raken. Dat leidt onbewust soms tot overlast."

WAARDERING

Het project van Soufiane en Mohammed moet dit voorkomen met een aantrekkelijk activiteitenprogramma. Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opent de school tussen 23.00 en 03.00 uur de deuren voor jongeren tussen 14 en 30 jaar die tijdens de Ramadan 's avonds en 's nachts graag hun energie kwijt willen. De eerste avond was direct een succes. Vooral het zaalvoetbaltoernooi trok tientallen deelnemers en veel kijkers die samen een vrolijke avond beleefden. Sommige jongeren kozen voor de rust van een potje FIFA op een gamecomputer en ook een set fitnessapparaten stond ter beschikking.

De aandacht voor het nieuwe project blijft niet beperkt tot Boxtel. De nieuwe aanpak oogst ook buiten de gemeentegrenzen waardering en trok dinsdagavond ook de aandacht van het Radio 1 Journaal. De reportage van de nationale nieuwszender is als podcast te beluisteren op de site van het Radio 1 Journaal.

Jongeren die graag willen meedoen, zijn welkom om tijdens de activiteiten binnen te lopen bij De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan. Wie meedoet aan het voetbaltoernooi wordt gevraagd om van te voren een team van vijf jongeren te formeren.

FOTO BOVEN: Lekker zweten tijdens het fanatieke zaalvoetbaltoernooi. De eerste avond en nacht van het nieuwe sportproject trok tientallen islamitische jongeren naar Brede School De Wilgenbroek. (Foto: Peter de Koning).


Onderzoek naar komst van kindcentra in de gemeente

Om een totaalaanbod van opvang, zorg, onderwijs en ontspanning in een gebouw te creëren én een nieuwe invulling te geven aan leegstaande klaslokalen, starten de gemeente Boxtel en overkoepelend schoolbestuur Sint-Christoffel in Boxtel zo snel mogelijk met een onderzoek naar de komst van integrale kindcentra. Gestart wordt in Oost, waar de eerste signalen van dalende leerlingenaantallen en lege lokalen zichtbaar worden.

Wethouder Marusjka Lestrade meldde vorige week al in deze krant dat niet alleen sbo-school De Maremak in Oost, van wie de leerlingen naar verwachting in 2018-2019 naar de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel verhuizen, maar álle basisscholen in de gemeente Boxtel de komende jaren te maken krijgen met leegstand. Elk leegstaand lokaal kost zesduizend euro op jaarbasis. ,,Het is een goed moment om te kijken naar hoe we onderwijs in de toekomst voor alle kinderen het beste kunnen vormgeven in Boxtel", aldus Ton Reijnen, directeur van het overkoepelende schoolbestuur Sint-Christoffel.

De verwachting is dat in Boxtel kindcentra ontstaan, een doorontwikkeling van het concept brede school. Hierover worden tijdens het onderzoek gesprekken gevoerd met allerlei onderwijspartners in de gemeente, onder meer op het gebied van voor- en naschoolse opvang. ,,Zo wordt in kindcentra de koppeling gemaakt met opvang, opvoeding, zorg, ontspanning en onderwijs dichtbij. We willen partners samenbrengen, veel meer dan nu het geval is. Een kindcentra biedt hiervoor kansen", legt Reijnen uit. ,,Je ziet nu al dat voor- en naschoolse opvang in de buurt van basisscholen gevestigd zijn, maar er is meer mogelijk. Denk aan de komst van logopedie of fysiotherapie."

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een externe deskundige, zal snel van start gaan. ,,We willen doorpakken. Uitgangspunt is wat goed is voor kinderen en wat zij in de toekomst nodig hebben", aldus Reijnen. ,,Er wordt gestart in Oost, maar als we zien dat het een meerwaarde heeft voor de jeugd, zal het daarna verder uitgerold worden in Boxtel."


Nog niet alle plaatsen bezet in Bloedprocessie

Om de Heilig Bloedprocessie zondag 11 juni in volle glorie uit te kunnen laten trekken, zijn in diverse groepen nog deelnemers nodig. Vooral jeugd in de leeftijd van 6 tot 16 jaar.

Na het pinksterweekeinde kunnen mensen zich (met uitzondering van woensdag 7 juni) elke dag tussen 19.00 en 20.30 uur melden op de eerste verdieping van bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Daar is het naaiatelier en zijn de paskamers van de Heilig Bloedstichting gevestigd. Ook zaterdag 10 juni kunnen belangstellenden daar nog terecht om tussen 10.00 en 13.00 uur een van de historische kostuums passen. Belangstellenden kunnen ook contact opnemen met Marijke van Beek: tel. (0411) 68 47 26 of 06-54 68 61 51 of zich aanmelden via aanmelden@bloedprocessieboxtel.nl.

Pagina 21: 'Je kunt immers álles wel afschaffen...'