Afbeelding
Foto:

NIEUW PARKEERBELEID WORDT PER 1 SEPTEMBER VAN KRACHT

Ook blauwe parkeerzone bij Theelen

HENK VAN WEERT

,,Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Maar dit komt wel heel dicht in de buurt." Met die woorden verwoordde gemeenteraadslid Jan de Koning (INbox) dinsdag de mening die overheerste bij de fracties over de nieuwe parkeervisie voor het centrum. Het gebied ten westen van de Dommel wordt vanaf 1 september grotendeels een blauwe zone; óók het parkeerterrein achter modecentrum Theelen. Ten oosten blijft op de meeste plekken betaald parkeren van kracht.

Oorspronkelijk was het plan dat alle centrumbewoners een parkeervergunning zouden moeten kopen om langparkeerders in hartje Boxtel tegen te gaan. Dat voorstel leidde begin 2016 tot veel commotie, bijna vijfhonderd zienswijzen van boze burgers én volle publieke tribunes in de raadzaal. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij kwam tot het besef dat het plan waar de gemeenteraad eerder zijn fiat aan gaf op onvoldoende draagvlak kon rekenen in de gemeenschap en haalde het van tafel. Er kwam een nieuw voorstel voor in de plaats waarvan in de eerste maanden van dit jaar al bleek dat het brede instemming vond in de gemeenschap. En dat gold ook in de gemeenteraad, die in meerderheid instemde met het parkeerplan. Alleen oppositiepartij Balans stemde tegen: ,,Onder meer omdat wij álle parkeermeters weg willen hebben uit het centrum", aldus fractievoorzitter Wim van der Zanden.

Tijdens het raadsdebat werd na een vraag van Dymph van de Vries (VVD) duidelijk dat ook parkeerterrein Passage Riche in de blauwe zone wordt betrokken. De eigenaar van modecentrum Theelen aan de Stationsstraat, tevens eigenaar van deze openbaar toegankelijke parkeerplaatsen, heeft besloten voorlopig aan te sluiten bij het parkeerplan. Gisterochtend, daags na de raadsvergadering, heeft Van Wanrooij overleg gehad met Pieter Theelen van de kledingzaak en is afgesproken dat de markeringen langs de parkeervakken met blauwe klinkers worden aangebracht.

ZWAANSE BRUG

Fractievoorzitter Van der Zanden drong er namens Balans op aan om de huidige proef op het terrein bij de Zwaanse Brug af te breken en de tijdelijke blauwe zone definitief te maken. Hij wilde daarmee voorkomen dat op die plek straks toch weer geld in de parkeermeter moet worden gestopt. Wethouder Van Wanrooij ging er niet in mee.

Namens het CDA sprak fractievoorzitter Hélène van As: ,,Het vorige plan was te groots, te stads. Deze visie past bij Boxtel." En dus stemden de christendemocraten vóór. ,,Maar wij blijven van mening dat het betaald parkeren overal in de gemeente moet verdwijnen, net zoals ook gebeurt in andere gemeenten van onze omvang." Op aandringen van Van As krijgen de mensen die een zienswijze indienden tegen het oude parkeerplan nog een persoonlijke reactie per brief, zoals eerder was toegezegd.

NIET KOSTENDEKKEND

Als het over parkeren gaat, was altijd het uitgangspunt dat de maatregelen die genomen zouden worden kostendekkend moeten zijn. Dat is in de nu vastgestelde visie niet het geval: het aantal ontheffingen voor de blauwe zone voor centrumbewoners gaat Boxtel 29.000 euro per jaar kosten, constateerde raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95). Hij vroeg naar de reden daarvan.

Momenteel kent de gemeente nog geen verordening waarin ontheffing voor de blauwe zone is geregeld. De legesverordening schrijft in zo'n geval voor dat maximaal 30 euro per ontheffing mag worden berekend, antwoordde wethouder Van Wanrooij: ,,Wachten tot het moment dat de nieuwe parkeerregels wel zijn vastgesteld, zou echter ongeveer hetzelfde bedrag gaan kosten als gevolg van afspraken die eerder werden gemaakt met NS." Hij doelde daarmee op het besluit van de spoorwegen om - na veel en lang aandringen van Boxtel - hun parkeerterrein op het Jan van Eschplein (Parallelweg Noord) gratis open te stellen. Eerder moest daar nog betaald worden.

Door deze openstelling werd de parkeerdruk van forensische langparkeerders in de omliggende woonstraten weggenomen. NS eiste wel dat in de directe omgeving vóór 1 juli van dit jaar een parkeerbeleid zou worden ingevoerd. Zo niet, dan zou de gemeente Boxtel een schadeclaim voor gederfde parkeerinkomsten tegemoet zien. Immers, mensen die bij het station parkeren om per trein verder te reizen, kiezen liever voor het gratis toegankelijke Jan van Eschplein aan de centrumzijde van het station dan voor het terrein aan de Van Salmstraat waar wél betaald moet worden.

INFORMATIEBRIEF

Voordat de nieuwe parkeerregels op 1 september van kracht worden, krijgen alle centrumbewoners een brief met uitleg in de bus, beloofde wethouder Van Wanrooij dinsdagavond.

FOTO BOVEN: Aanvankelijk was het terrein achter modecentrum Theelen niet in het nieuwe parkeerplan opgenomen. Inmiddels heeft eigenaar Pieter Theelen het gemeentebestuur laten weten voorlopig te willen aansluiten bij de invoering van blauwe zones in het centrum van Boxtel, zo meldde wethouder Herman van Wanrooij dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. (Foto's: Henk van Weert).


'WE BLIJVEN ONS BEKOMMEREN OM DE MAN'

Dakloze voor de deur van
Sint-Joseph weigert elke hulp

Al geruime tijd bivakkeert voor het kantoor van woonstichting Sint-Joseph aan de Brederodeweg in Boxtel een man die verward gedrag vertoont. Wie een gesprek met hem aanknoopt, ervaart dat het een opgewekt, beleefd en vriendelijk persoon is. Een inhoudelijk gesprek met hem voeren is echter moeilijk. Samen met Sint-Joseph en diverse omwonenden bekommert het gemeentebestuur zich om de dakloze. Maar die weigert elke vorm van hulp.

Regelmatig bezoeken medewerkers van de gemeente, maar ook politie de man om te zien hoe het met zijn gesteldheid is. ,,Maar we kunnen de persoon in kwestie niet dwingen om hulp te aanvaarden. Het is iemand zonder woon- of verblijfplaats die we samen met Sint-Joseph al meermalen woonruimte hebben aangeboden. Hij gaat echter niet op het aanbod in, maar we blíjven proberen", vertelde burgemeester Mark Buijs woensdagavond, vlak voordat het lange hemelvaartsweekeinde met tropische temperaturen zich aandiende.

UITDROGEN VOORKOMEN

Met de warme dagen die zich vorige week aandienden, nam de bezorgdheid van Buijs verder toe: ,,We willen voorkomen dat de man uitdroogt en blijven aandringen dat hij de zorg accepteert die hij nodig heeft." Buurtbewoners werden per brief geïnformeerd over de situatie.

De proef met blauwe zone op het parkeerterrein nabij de Zwaanse Brug wordt niet afgebroken. Oppositiepartij Balans drong er deze week op aan de parkeermeters definitief weg te halen.