Jan Versantvoort wordt in de Sint-Petrusschool gegrimeerd als profeet Mozes. (Foto: Peter de Koning).
Jan Versantvoort wordt in de Sint-Petrusschool gegrimeerd als profeet Mozes. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JAN VERSANTVOORT SPEELT OPNIEUW MOZES IN BLOEDPROCESSIE

'Je kunt immers álles wel afschaffen...'

HENK VAN WEERT

Hij begon ooit als zangertje in het kinderkoor van de Sint-Petrusbasiliek. Op oudere leeftijd was Jan Versantvoort (59) onder meer klaagzanger en jarenlang volgeling van Mozes in de Heilig Bloedprocessie. Nu vervult hij zelf de rol van deze profeet. ,,Waarom ik ieder jaar weer meedoe? Het is een traditie die in stand moet blijven. Je kunt immers álles wel afschaffen..."

Versantvoort hoopt dat zondag 11 juni de Heilig Bloedprocessie nu wél weer eens kan uittrekken. De afgelopen twee jaren werd de ommegang op de zondag na Pinksteren vanwege het slechte weer afgeblazen. Als de profeet Mozes kwam Versantvoort dan toch in actie. In de Sint-Petrusbasiliek wordt de processie namelijk in verkorte vorm alsnog uitgebeeld. Maar liever trekt de geboren en getogen Boxtelaar, die sinds vier jaar in Oisterwijk woont, gewoon door de straten.

,,Ik ben nu voor de vijfde keer Mozes. Dertien jaar was ik diens volgeling en kondigde ik Evert Meijs aan toen hij als deze Bijbelse figuur zijn tekst moest uitspreken tijdens de processie. Die tekst kon ik toen al dromen. Dus gaf ik aan Evert wel te willen opvolgen op het moment dat hij zou stoppen als Mozes. Dat is ook gebeurd. Maar een jaar later was ik zonder overleg plots ingedeeld als koning David. Die rol heb ik een jaar of zes zeven vertolkt", vertelt Versantvoort.

De profeten spelen de hoofdrol in de Bijbelse groep die een onderdeel vormt van de Heilig Bloedprocessie. Mozes maakt daarin het bevel van God bekend over de te maken toebereidselen voor de uittocht uit Egypte: het slachten van het paaslam en het bestrijken met het bloed van de deurposten door middel van een bos hysop. Versantvoort speelt de rol graag én met verve: ,,Ik zie het als een manier om een typisch Boxtelse traditie in stand te blijven houden."

RODE VLEKKEN

De processie is een kleurrijk schouwspel, omlijst met muziek en zang, als eerbetoon aan het Heilig Bloedwonder. In de veertiende eeuw stootte priester Eligius van den Aker tijdens een mis in de Sint-Petrusbasiliek een kelk om. Katholieken geloven dat tijdens de consecratie witte wijn verandert in het bloed van Christus. De rode vlekken die op het altaarlinnen achterbleven na het ongelukje van Eligius moesten de gelovigen sterken in hun geloof.

In 1380 verleende een prelaat toestemming om de altaardoeken in processie rond te dragen en aan het gelovige volk te tonen. Duizenden pelgrims kwamen vanaf dat moment jaarlijks naar Boxtel en zorgden tot aan de Vrede van Munster in 1648, waarbij het katholieke geloof in deze contreien werd verboden, voor veel inkomsten. Dat resulteerde er onder meer in dat de imposante basiliek kon worden gebouwd.

Na de reformatie werden de twee Heilig Bloeddoeken overgebracht naar het Belgische Hoogstraten en na lang onderhandelen kwam in 1924 een van de twee relikwieën terug naar Boxtel en kreeg de processie een nieuwe impuls. In 1949 kreeg de ommegang zijn huidige uitstraling. De kostuums die nog altijd worden gedragen, zijn ontworpen door kunstenaar Lucas van Hoek.

PROGRAMMA

De Heilig Bloedprocessie trekt zondag 11 juni vanaf 15.00 uur door de straten. Diezelfde dag is er om 10.30 uur een hoogmis in de Sint-Petrusbasiliek waarin de bloeddoek wordt getoond. De avond ervoor, zaterdag 10 juni, vindt op het kerkplein vóór de basiliek vanaf 20.30 uur het carillonprom Toeters & Bellen plaats; daarmee wordt de gerestaureerde beiaard opnieuw in gebruik genomen. Woensdag 7 juni wordt in de basiliek de Bloedmirakelse Avond met een lezing over Henrick II van Ranst, de bouwheer van de middeleeuwse kerk. Over zowel Toeters & Bellen als de Bloedmirakelse Avond is elders in deze krant meer te lezen. In de editie van volgende week worden de opkomsttijden van de diverse deelnemers aan de processie gepubliceerd.

BOVENSTE FOTO: Voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie wordt Jan Versantvoort gegrimeerd als profeet Mozes. Dat gebeurt in de Sint-Petrusschool aan de Burgakker, die op de zondag na Pinksteren het zenuwcentrum van Heilig Bloedstichting is. (Foto: Peter de Koning, 2015).

Het schrijn met de Heilig Bloeddoek wordt in de processie steevast meegedragen door de broederschap Portantes Sanguinem Sacrum. (Foto: Peter de Koning, 2013).