Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PASTOOR GRUBBEN SCHENKT KOFFIE EN THEE

Bewoners Liduina zingen en bidden in Sint-Petrusbasiliek

Een kleine vijftig bewoners van verpleeghuis Liduina in Boxtel heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan de Sint-Petrusbasiliek. Op uitnodiging van pastoor Jacques Grubben werden de bewoners gastvrij onthaald in de kerk en schonk de pastoor na afloop koffie en thee in de pastorietuin op Duinendaal.

Vier jaar geleden werden de bewoners van Liduina voor het eerst ontvangen in de Sint-Petrusbasiliek. Op initiatief van geestelijk verzorger Mathieu Hendriks werd het plan opgevat om tweemaal per jaar een ontmoeting te houden in de kerk. Eenmaal is die bedoeld voor bewoners met somatische problematiek, de andere keer zijn mensen aan de beurt met psychogeriatrische problemen zoals dementie. ,,Natuurlijk valt het bezoek samen met de meimaand waarin we Maria vereren en toezingen", verduidelijkte pastoor Grubben.

Grubben hecht veel waarde aan het bezoek van de Liduina-bewoners, vooral omdat ze ook tot de Heilig Hartparochie behoren maar zelden naar de basiliek kunnen komen. ,,Uiteraard bezoeken de mensen de vieringen in het verpleeghuis, maar samen naar deze kerk komen is ook heel waardevol. We gaan samen zingen, bidden en ik vertel over de geschiedenis van deze kerk."

De pastoor vertelde waarom de Sint-Petrus een basiliek genoemd mag worden. ,,Dat heeft alles te maken met het bloedwonder in de 14e eeuw waardoor we in Boxtel de Heilig Bloedprocessie kennen." Lachend: ,,Is het u trouwens opgevallen dat de bloedprocessie al vier jaar niet door is gegaan. Als het dit jaar misgaat, ligt het misschien wel aan mij..." Met geestelijk verzorger Hendriks ging de pastoor voor in gebed en werden Marialiederen gezongen en kaarsjes aangestoken.

FOTO RECHTS: Ongeveer vijftig bewoners, medewerkers en vrijwilligers van verpleeghuis Liduina brachten dinsdagmiddag een inspirerend bezoek aan de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning).