Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN MOLENWIJK LOPEN 1.500 METER HARD IN LUNCHPAUZE

The Daily Mile: uitlaatklep op school

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Trappelend van ongeduld staan zo'n veertig leerlingen dinsdag om klokslag 12.00 uur 's middags voor de poort van hun Molenwijkschool. Niet om te gaan pauzeren, maar om een rondje van 1.500 meter te rennen door de wijk Selissenwal. Dit jaar introduceerde de Boxtelse basisschool het laagdrempelige beweegprogramma The Daily Mile dat is overgewaaid uit Schotland en als doel heeft de conditie en het concentratieniveau van kinderen te verbeteren. Het is een groot succes op de Molenwijk.

Een artikel tijdens het vak nieuwsbegrip vormt de aanleiding voor The Daily Mile. Het initiatief is ontstaan op basisschool Saint-Ninians in Schotland, waar docent Elaine Wyllie haar kinderen elke dag een mijl (zo'n anderhalve kilometer) laat rennen, zodat ze fitter worden en zich beter kunnen concentreren. Inmiddels wordt op ruim 150 scholen wekelijks een kwartiertje hardgelopen. Leerkracht Joke Heinsman van de Molenwijkschool nam de proef op de som en ging met haar klas naar een park in de buurt. Om het breder uit te rollen, werden ouders van leerlingen aangeschreven en is een route gezocht waarbij scholieren niet hoeven over te steken.

Na een proefperiode van zo'n twee weken en een enquête onder de jonge deelnemers is besloten The Daily Mile driemaal per week aan te bieden aan kinderen vanaf groep 3 die de lunchpauze doorbrengen op school: op maandag, dinsdag en donderdag. ,,Het is een échte uitlaatklep voor de leerlingen na een ochtend in de schoolbanken. ,,En ook voor ons", aldus leerkrachten Elise en Mariëlle, die zelf regelmatig meedoen. ,,Je merkt dat de kinderen enorm snel vooruit gaan", zegt Mariëlle. Elise voegt toe: ,,In iedere klas zitten enkele kinderen die met overgewicht kampen. The Daily Mile is een mooie kans om dit probleem aan te pakken. Bovendien kunnen we kinderen duidelijk maken hoeveel plezier beweging hen brengt."

Voor de leerlingen is The Daily Mile inmiddels vaste prik. Omkleden is zelfs niet nodig. ,,Het kan zelfs op teenslippers", vertelt Melek enthousiast. Samen met Valentijn, Merel, Lodz, Judy, Marwan, Ivar en Tom loopt ze regelmatig het rondje van anderhalve kilometer. ,,We proberen te blijven rennen, maar tussendoor wandelen is ook niet erg, hoor. Als je daarna maar snel weer rent", zegt Merel. En weten ze ook waarom The Daily Mile is geïntroduceerd op hun school? Valentijn: ,,We zijn altijd héél druk in de klas. Na een rondje rennen zijn we weer rustig." De andere kinderen knikken. ,,Door het lopen krijgen we weer concentratie om te leren", weet Tom. ,,Ook kan ik het voetballen langer volhouden", zegt Ivar.

DOORRENNEN

En dan is het bijna twaalf uur. De leerlingen snellen vanuit hun klaslokalen naar de schoolpoort om kort daarna via de brug over de Dommel een sprint richting het nieuwe Wereldhuis in te zetten. Sommige kinderen lopen gezellig in groepjes, terwijl anderen er een wedstrijdje van maken en liefst drie rondjes van 1.500 meter afleggen. Met rode en bezwete hoofdjes worden na afloop de broodtrommeltjes voor de dag gehaald om te smikkelen van een dik verdiende boterham. ,,Onderweg verloor ik even mijn slipper", lacht Lodz. ,,Ik moest onderweg mijn veters strikken, dus ik verloor wat tijd. Normaal ben ik supersnel", voegt Tom toe. ,,Of we ook praten onderweg? Dat gaat niet hoor, want dan kan ik niet goed ademhalen. Het enige wat ik denk tijdens The Daily Mile is: 'doorrennen, doorrennen'", zegt Judy. Zij en haar medeleerlingen van de Molenwijkschool willen nog één ding kwijt: aanmoedigingen van wijkbewoners zijn áltijd welkom. ,,Als er mensen langs de kant staan, lopen we nóg sneller", zegt Tom. Het lange lint van leerlinglopers is iedere maandag, dinsdag en donderdag, stipt om 12.00 uur, te zien in de Achterberghstraat.

FOTO BOVEN (GROOT): Drie keer per week wordt bij de Molenwijkschool The Daily Mile gehouden: leerlingen die overblijven, lopen samen met leerkrachten in de lunchpauze een rondje van 1.500 meter. (Foto: Peter de Koning).

En na afloop van het hardlooprondje hebben Melek, Tom, Lodz, Judy, Merel, Valentijn, Marwan en Ivar hun boterhammen dik verdiend! (Foto: Annelieke van der Linden).