Van links naar rechts: Tarek, Ola en Stella. Ze stampen, net als Jas de Keistamper, keien (kinderkopjes) in de grond. (Foto: Peter de Koning).
Van links naar rechts: Tarek, Ola en Stella. Ze stampen, net als Jas de Keistamper, keien (kinderkopjes) in de grond. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KUNSTPROJECT KLEUTERS AMALIASCHOOL

Piepjonge keistampers leggen kasseien in MuBo

LINDA VAN DE WIEL

In de kleuterklassen van de Prinses Amaliaschool werd vorige week een heel bijzondere en mysterieuze koffer gevonden. Daarin zat een veelheid aan oude voorwerpen zoals een vergrootglas, stoffen handschoenen en een stofkwastje. Met hulp van de juf kwamen de kinderen erachter dat de raadselachtige koffer van een museummedewerker is en behoort tot het kunstproject Overgisteren van Erfgoed Brabant.

Dinsdagochtend brachten de kinderen de koffer terug naar de plek waar hij vandaan kwam: het Boxtelse museum MuBo. En als dank werden de kleuters uitgenodigd voor een heus bezoek en maakten ze een ontdekkingstocht naar begrippen als museum, vroeger en bewaren.

MuBo heeft een groep actieve vrijwilligers die zich inzet voor het museum. Ook deze ochtend stonden drie dames paraat om de van ongeduld trappelende kindjes te sturen. Er was dan ook van alles te doen en te zien. Zo mochten alle kinderen zich verkleden en met een echte schilderslijst op de foto gaan. Ola verkleedde zich als prinses: ,,Ik ben mooi hè", riep ze.

ZES SPELLEN

Dylano keek op de bovenste verdieping van MuBo zijn ogen uit toen hij een kruisboog van het gilde zag. ,,Wow, deze is cool!", zei hij stoer. Samen met zijn groepsgenootjes bekeek hij verder gedetailleerde foto's van voorwerpen of schilderijen in de ruimte. Het was de bedoeling dat hij de foto matchte met het echte voorwerp. En hoewel dat beste moeilijk was, ging het Dylano prima af: ,,Ik ben ook al zes jaar."

Nadat alle kinderen een parcours bestaande uit zes spellen hadden afgelegd, werd al snel duidelijk welke activiteit favoriet was bij de kleuters: keistampen! Als ware Jas de Keistampers maakten de kinderen een bak zand egaal om er vervolgens kasseien in te slaan en een bestraat pad te maken.

Met een glaasje ranja in de hand werd er nog even nagepraat over het bijzondere bezoek. Juf Marieke was enthousiast over de ochtend: ,,Ik vind het parcours superleuk. De kleuters kunnen onderzoeken en ontdekken op hun niveau en alles uitproberen. Leuk ook dat ze hebben mogen straten maken. Zo gaat het verhaal van de Boxtelse Jas de Keistamper pas écht leven."

En de kleuters? Die stampten die middag in de zandbak op school vrolijk verder...