Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'ONTDEKKINGSTOCHT' OP ZONDAG 25 JUNI

Boxtel En Route legt verborgen schatten bloot

HENK VAN WEERT

Aan het definitieve programma wordt nog de laatste hand gelegd, maar zondag 25 juni worden op tientallen locaties 'verborgen schatten' in Boxtel getoond. Het gaat onder meer om verrassende plekjes en interessante bezigheden die een dag lang in de spotlights staan tijdens de tweede editie van Boxtel En Route.

Vier jaar geleden schafte de gemeente Boxtel de nieuwjaarsreceptie af. Na een inspiratieavond in 2014 en de Boxteldag in 2015 werd vorig jaar gekozen voor Boxtel En Route, waar inwoners in verschillende wijken van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel activiteiten organiseerden. ,,Ook dit jaar wordt de inhoud niet in het gemeentehuis bepaald", meldde Wim Ketelaars begin dit jaar in deze krant. De voorzitter van evenementenstichting Boxtel Vooruit maakt deel uit van de stuurgroep die, in samenwerking met de wijkmakelaars van de gemeente Boxtel, de kar trekt van het evenement. Na een brainstormbijeenkomst met alle leden was het thema verborgen schatten geboren.

GRAFKAPEL & SPOORFIETS

Inmiddels zijn ruim veertig locaties en activiteiten geïnventariseerd en opgenomen in het lijstje waaruit het publiek op 25 juni een keuze kan maken. Of eigenlijk, móet maken. ,,Want alle locaties bezoeken zal in de praktijk ondoenlijk blijken", verwacht Ketelaars. ,,Belangrijk is dat de mensen op pad gaan. En we hopen dat iedereen aan het einde van de middag naar kasteelpark Stapelen komt. Daar wordt niet alleen Boxtel En Route afgesloten. Dan is de ook spiegeltent Bon Salon voor het laatst open."

Een van de vele organisaties die aansluit bij Boxtel En Route is Heemkunde Boxtel. Die heeft alleen al vier plekken aangedragen waar mensen een kijkje kunnen nemen. Het altijd gesloten grafkapelletje op het kerkhof bij de Sint-Petrusbasiliek gaat eenmalig open. Hier liggen sinds de 19e eeuw twee leden van de adellijke familie Von Hartitzsch begraven, de laatste bewoners van Huize Duinendaal.

Van een heel andere orde is de spoorfiets die Heemkunde Boxtel huurt en waarmee een deel van het in onbruik geraakte Duits Lijntje kan worden afgelegd. Zes personen kunnen om de twintig minuten opstappen bij het vroegere spoorwegstation in de Liempdse buurtschap Kasteren voor een 800 meter lange tocht naar het viaduct onder de rijksweg A2 waar op dat moment graffitifestival TunnelVision 2.0 plaatsvindt. Bij het opstappunt in Kasteren wordt ook een jeugdactiviteit georganiseerd. Kinderen vanaf zes jaar kunnen er met een metaaldetector schatzoeken. Leden van Heemkunde Boxtel verstoppen daarvoor voorwerpen in de bodem.

Heemkunde Boxtel is slechts één van de organisaties die deelneemt aan Boxtel En Route. Zo is tijdens het evenement bijvoorbeeld ook het vorig jaar geopende Hobbycentrum Boxtel te bezoeken, waar 50-plussers de hele week door aan uiteenlopende activiteiten kunnen deelnemen.

FOTO ONDER: De grafkapel op het kerkhof bij de Sint-Petrusbasiliek kan tijdens Boxtel En Route eenmalig van binnen worden bekeken. In het gebouwtje liggen twee leden van de adellijke familie Von Hartitzsch begraven die in de 19e eeuw het verdwenen Huize Duinendaal bewoonde. (Foto: Albert Stolwijk, 2012).