GEMEENTE STIJGT FLINK OP MISDAADMETER

'Boxtelaren doen vaker aangifte criminaliteit'

HENK VAN WEERT

Dat Boxtel van de 122e naar de 86e plek is gestegen op een onlangs gepubliceerde misdaadmeter van het Algemeen Dagblad is verontrustend, stelde fractievoorzitter Hélène van As van oppositiepartij CDA dinsdag in de gemeenteraadsvergadering. Locoburgemeester Peter van de Wiel gaf aan dat een grotere bereidheid van mensen om aangifte te doen debet is aan de hogere positie op de lijst met onveilige gemeenten.

De positie op de misdaadmeter wordt berekend door te kijken naar cijfers van tien delicten. De grootste stijging in Boxtel was te zien bij auto-inbraken. Werden er in 2015 nog 107 meldingen gedaan, vorig jaar was dat opgelopen tot 144: een toename van bijna 35 procent. Ook het aantal aangiften van bedreiging nam de afgelopen twee jaar met 20 procent toe van 45 naar 54.

CDA-fractievoorzitter Van As vroeg zich af waarom Boxtel zo slecht scoorde en of het college van B. en W. was geschrokken van de resultaten. Immers de meeste gemeenten in deze regio gaven betere resultaten te zien en zijn bovendien veel lager op de ranglijst geëindigd; alleen Schijndel (dat nu op de 120e plek staat) presteerde op gebied van veiligheid ook aanzienlijk slechter.

'POLITIE OP STERKTE'

Bij afwezigheid van burgemeester Mark Buijs gaf wethouder Van de Wiel aan dat inwoners voorheen wat terughoudend waren om aangifte te doen van criminaliteit. Onder meer via sociale media wordt dat de laatste tijd juist gestimuleerd. Toch is dat volgens hem niet de enige reden waarom Boxtel is gestegen op de misdaadmeter. ,,Qua bevolkingsopbouw verschillen we nogal van gemeenten in de regio, onder meer door de jeugdzorginstellingen die hier gevestigd zijn."

Op de vraag van Van As of Boxtel wel genoeg politiecapaciteit ter beschikking heeft, gaf de locoburgemeester aan dat per vijfduizend inwoners een wijkagent wordt toegewezen. Met zes wijkagenten op 30.000 inwoners voldoet Boxtel aan de norm. ,,Bovendien hebben we twee zogeheten operationele experts en zijn we dus eigenlijk extra bedeeld", aldus Van de Wiel. Wet gaf hij aan dat door ziekte en personeelswisselingen het lokale politieteam de afgelopen jaren niet altijd optimaal bezet was. Inmiddels is dat probleem opgelost.


FRACTIES BOXTEL EN GESTEL AAN ZET

Miljoenen extra nodig voor jeugdhulp in regio

In heel Noordoost-Brabant krijgen de gemeenteraden deze maand een voorstel op tafel om extra geld uit te trekken voor jeugdhulpverlening. De Boxtelse fracties wordt gevraagd voor 2017 en 2018 in totaal zo'n 1,4 miljoen op tafel te leggen, hun Gestelse collega's dienen een krediet te voteren van bijna 880.000 euro. Regionaal gaat het om ruim 20 miljoen euro.

Sinds twee jaar werken zestien gemeenten in regionaal verband samen met 88 aanbieders van jeugdhulp. Uitgangspunt is en blijft een aanpak op maat (één gezin, één plan) voor ieder kind in een omgeving waarin het zich veilig voelt. De komende jaren is voor jeugdhulp dichtbij en op maat extra financiële inzet nodig.

Regionaal is er dit jaar een bedrag van ruim 11,9 miljoen euro beschikbaar en 9,6 miljoen voor 2018. Dit bedrag komt bovenop het regionale inkoopbudget van ongeveer 102 miljoen voor deze twee jaren. De gemeenteraad van zowel Boxtel als Sint-Michielsgestel moeten medio juni een besluit nemen over de extra financiële inzet.

PASSEND AANBOD

De afgelopen jaren hebben gemeenten een passend aanbod kunnen ontwikkelen en aanbieden, stellen de wethouders Marusjka Lestrade (Boxtel) en Alexander van den Dungen (Sint-Michielsgestel). ,,Een aanpak ingezet door partners, vrijwilligers en vooral samen met het gezin en het kind zélf. We zien daarentegen ook dat er nog beter kan worden samengewerkt om de doorlopende lijn vast te houden. Hiermee bedoelen we dat jeugd op maat en gericht ondersteuning moet blijven krijgen. Het liefst in zijn of haar eigen omgeving en door zorgaanbieders die niet te veel wisselen. Er ontstaan minder schakelpunten als een kind minder verschillende hulpverleners krijgt in een korte periode. Deze efficiënte inzet draagt vaak weer bij aan een betere oplossing."

Lestrade's collega Van den Dungen beaamt dat voortdurende investering in samenwerking enorm belangrijk is én blijft: ,,Niet alleen tussen professionals onderling, maar ook tussen de netwerken van een kind: het gezin, de familie en iedereen die een steentje bijdraagt aan diens leefomgeving. De komende jaren (2017 en 2018) zou regionaal een extra financiële investering plaats moeten vinden voor de jeugdhulp. Zo kunnen vraag en aanbod samen met aanbieders goed op het netvlies komen en kan snel geschakeld worden wanneer een kind dat nodig heeft." Het is volgens de twee wethouders de bedoeling dat zorgaanbieders de komende jaren toewerken naar een aanbod voor jeugd. Zo kan een kind in de eigen regio hulp ontvangen.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor onder meer jeugd- en opvoedhulp. Het Basisteam Jeugd en Gezin (BJG) biedt inwoners ondersteuning bij vragen en problemen rond het opgroeien en opvoeden van kinderen en regelt de toegang tot de jeugdhulp. Jongeren van 18 tot 23 jaar kunnen met vragen voor ondersteuning ook terecht bij het BJG.

Boxtel

Opbrengst collecte

Tijdens de jaarlijkse Anjeractie gingen leden van Boxtel's Harmonie twee weken geleden met de collectebus langs de deuren. Daarmee werd 1.288 euro opgehaald voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het muziekkorps doet regelmatig een beroep op dat fonds voor de aankoop van instrumenten. Ook droeg het fonds bij aan de totstandkoming van Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche, waar de harmonie nu bijna een jaar repeteert.