CARILLONPROM TOETERS & BELLEN OP 10 JUNI

Bloedmirakelse Avond over ontstaan basiliek

In aanloop naar de Heilig Bloedprocessie die op de zondag na Pinksteren door de Boxtelse straten trekt, worden twee activiteiten gehouden. In de Sint-Petrusbasiliek vindt woensdag 7 juni een zogeheten Bloedmirakelse Avond plaats waar pater Hans de Visser een lezing houdt over de bouwheer van deze gotische kerk. Zaterdagavond 10 juni wordt met het concert Toeters & Bellen het vernieuwde carillon in de Petrustoren weer in gebruik genomen.

Pater De Visser, sinds zes jaar vaste assistent in de plaatselijke Heilig Hartparochie, heeft inmiddels vier boeken op zijn naam over de geschiedenis van Boxtel en Liempde. Daarnaast is hij onder meer actief in Heemkunde Boxtel en museum MuBo. Momenteel werkt De Visser mee aan een film en lessenpakket over de (bouw)geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek.

Tijdens de Bloedmirakelse Avond vertelt De Visser over Henrick II van Ranst; die leefde van 1431 tot 1505. Als baanderheer van Boxtel was hij niet alleen militair, opperrechter en hoogschout, óók gaf hij de aanzet tot de bouw van de Sint-Petrusbasiliek. Die bouw werd onder meer bekostigd uit de opbrengsten van de jaarlijkse processie die naar aanleiding van het Heilig Bloedwonder (ergens vóór 1380) talloze pelgrims naar Boxtel trok. Ook wordt tijdens de lezing aandacht besteed aan de rol van de zusters clarissen halverwege de vijftiende eeuw.

De lezing van De Visser wordt in samenwerking met de plaatselijke werkgroep Klassiek in de Kerken muzikaal omlijst door het Ariosto Ensemble. Onder leiding van Renée Kartodirdjo vertolkt dit projectgezelschap muziek uit de renaissance. Zangers en instrumentalisten worden per optreden geselecteerd uit professionele en goed opgeleide amateurmusici.

De entree voor de Bloedmirakelse Avond, die om 20.15 uur begint, bedraagt 8,50 euro.

TOETERS & BELLEN

Daags voordat de Heilig Bloedprocessie uittrekt, zaterdagavond 10 juni, wordt op feestelijke wijze het gerenoveerde carillon van de Sint-Petrustoren opnieuw in gebruik genomen. De voorbije maanden werd het in 1968 geïnstalleerde klokkenspel volledig vernieuwd. Dat was nodig nadat een blikseminslag de aansturing en bedrading flink beschadigde. Samen met tal van vrijwilligers, waaronder zestien scholieren van het Baanderherencollege, is de beiaard door de firma Daelmans uit Stiphout vernieuwd.

Tommy van Doorn, de vaste bespeler van het monumentale Smitsorgel in de Boxtelse basiliek wordt de beiaardier. Als solist bespeelt hij tijdens Toeters & Bellen zeven stukken, waaronder een deel uit de Slavische Dans van Dvorák. Daarnaast bespelen Arie Abbenes en Rosemarie Seuntjens het klokkenspel. Seuntjes doet dat samen met de Gildenbondsharmonie die, onder leiding van Eric Somers en versterkt met diverse muzikanten van andere verenigingen, aan de voet van de kerktoren plaatsneemt. Maar er klinkt niet alleen instrumentale muziek. Fenne van Wuijtswinkel, Rob Hazenberg en Harry Hendriks verlenen vocale medewerking.

Het carillonprom wordt om 20.30 uur geopend met Portantes Sanguinem Sacrum, de hymne die Mari van Gils in 2008 componeerde bij gelegenheid van het eeuwfeest van de twee Boxtelse harmonieën. Als afsluiting is gekozen voor de finale uit de Ouverture 1812 van Tsjaikovski. De Bossche Schutterij vuurt daarbij kanonsvuur af.

De toegang tot Toeters & Bellen is gratis. Tijdens het optreden wordt gecollecteerd ten bate van de Heilig Bloedstichting én het onderhoudsfonds van de beiaard.