Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MARCEL JURRIËNS ONTWERPT HUISSTIJL SPIEGELTENT BON SALON

'Altijd starten met een potloodkrabbel'

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse cartoonist, striptekenaar en illustrator Marcel Jurriëns (59) is al 35 werkzaam als zelfstandig creatief ondernemer. Meestal werkt hij voor landelijke opdrachtgevers, maar zo af en toe komt er een bijzonder Boxtels project voorbij. Zoals Bon Salon. Jurriëns ontwierp de sierlijke huisstijl van de spiegeltent die zaterdag officieel geopend wordt.

Enkele maanden geleden werd Jurriëns benaderd door de stuurgroep die de komst van Bon Salon heeft voorbereid. Het verzoek was een kleurrijke poster te ontwerpen die heel Boxtel moet verleiden om naar de spiegeltent in kasteelpark Stapelen te komen. ,,Ik ben aan de slag gegaan zoals ik dat altijd doe", vertelt de Boxtelaar. ,,Waar sommige vakgenoten tegenwoordig meteen achter de computer kruipen, kies ik het liefst voor de tekentafel. Elke tekening of schets begint bij mij met een potloodkrabbel. Dus ook het ontwerp van Bon Salon is zo aan de tekentafel in mijn studio ontstaan."

Jurriëns bedacht een reeks sierlijke krullen die hij als een soort tentdoek over een foto van de spiegeltent liet vallen. Die krullen hebben vrolijke kleuren gekregen en vormen ook twee handen, die elkaar vinden. ,,Het thema van Bon Salon is verbinden en ik vind dat een handdruk verbinding laat zien." Sterretjes en een beeltenis van het interieur van de historische spiegeltent maken de poster compleet. ,,Het is toch wel bijzonder om overal in het dorp je eigen ontwerp te zien hangen", glundert Jurriëns.

De Boxtelaar koos na zijn middelbare schoolopleiding voor de Kunstacademie in 's-Hertogenbosch, waar hij als cartoonist en striptekenaar in wording een wat vreemde eend in de bijt was. ,,Illustreren en cartoons maken stond niet echt hoog in aanzien toentertijd", grinnikt Jurriëns. Toch ging hij door en besloot hij als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Met succes; de eerste klussen dienden zich al snel aan.

Hij vertelt: ,,Het grappige is dat ik bijna nooit voor Boxtelse opdrachtgevers werk. Bon Salon is een leuke uitzondering, net zoals ik ooit kleinere opdrachten heb gemaakt voor eetcafé De Kerk en restaurant Rembrandt." Uitgeverij Noordhoff mag hij rekenen tot een van zijn vaste opdrachtgevers, net als het Nederlands Huisartsen Genootschap waarvoor hij veel illustraties maakt. Meer dan 25 jaar werkte Jurriëns aan de maandelijkse uitgaven van de stichting Gooi en Sticht, die kinderboekjes uitgaf. Meer dan 250 uitgaven van 'Wonderwel' zijn geïllustreerd met cartoons van de Boxtelaar.

VERKEERSFILMPJES

Trots is Jurriëns op een project voor Veilig Verkeer Nederland, ook een van zijn trouwe klanten. Samen met Désirée Salman, ook uit Boxtel, maakt hij tekeningen die onderdeel uitmaken van instructiefilmpjes over verkeer. ,,De filmpjes worden vanaf komend schooljaar gebruikt om verkeerslessen te geven in de groepen 5, 6 en 7 van de basisschool. Die filmpjes bereiden kinderen voor op het verkeersexamen."

Omdat Jurriëns graag grapjes in zijn ontwerpen verwerkt, bevatten de verkeersfilmpjes een paar knipoogjes. ,,Kinderen zal het beslist opvallen dat in elk filmpje een hondje langs komt dat ook blaft." Lachend: ,,Dat blaffen doe ik trouwens. Dat stemmetje heb ik ingesproken..."

De Boxtelaar verheugt zich op de komst van Bon Salon. ,,Tijdens de eerste editie heb ik park Stapelen vaak bezocht. De spiegeltent staat op een ideale plek in Boxtel. Ik heb er ook meegedaan aan een jeu de bolulestournooi en ga dat dit jaar beslist weer doen."

FOTO BOVEN: Marcel Jurriëns aan het werk in zijn studio in het centrum van Boxtel. De illustrator ontwierp de kleurige poster van spiegeltent Bon Salon. (Foto: Peter de Koning).


Taartenbakwedstrijd

Amateurkoks zijn welkom om deel te nemen aan het taartenfestival van KBO Boxtel op dinsdag 13 juni in spiegeltent Bon Salon. Om 13.30 uur worden alle baksels aan de jury gepresenteerd onder de muzikale klanken van seniorenorkest Buchestelle. Ook gasten mogen proeven van de lekkernijen. Belangstellenden kunnen zich tot 8 juni opgeven door een e-mail te sturen naar betsie@vandersloot.demon.nl of te bellen naar Corry van de Laar, tel. 06-19 95 39 97.