Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten en Roos Noten poseren met Nostra Navis op De Langspier. Daar hielden ze hun zonneboot vorige week ten doop. (Foto: Peter de Koning).
Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten en Roos Noten poseren met Nostra Navis op De Langspier. Daar hielden ze hun zonneboot vorige week ten doop. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NOSTRA NAVIS BOEKT SPRINTRECORD

Boxtelse zonneboot naar vierde plaats in Akkrum

De Boxtelse zonneboot Nostra Navis, gebouwd door vier leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, heeft afgelopen weekend aan de eerste wedstrijd voor zonneboten deelgenomen. In het Friese Akkrum werden tijdens de eerste race van de Young Solar Challenge niet alleen enkele records geboekt, maar kon na de nodige aanloopproblemen ook een eervolle vierde plaats worden veroverd.

Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten en Roos Noten waren na een reis van vier uur aangekomen in Akkrum waar ze als eerste aan de slag gingen met het wedstrijdklaar maken van Nostra Navis. ,,De boot moet namelijk eerst door een strenge technische keuring om deel te mogen nemen aan de wedstrijd", blikte het team terug. Om drie uur 's middags vond de technische keuring plaats en bleek de zonneboot op een aantal punten nog niet in orde. ,,We zijn meteen aan de slag gegaan om toch mee te mogen varen. Tot twee uur 's nachts hebben we doorgewerkt, ook de volgende ochtend was het tot op het laatst enorm spannend of we de wedstrijd zouden halen. Het was even stressen, maar we konden meedoen."

De endurancerace hield in dat een van de teamleden eerst 1,3 kilometer zou rennen en daarna de boot aan zou tikken. Vervolgens mocht de vaartocht beginnen. Nostra Navis vertrok vanaf de zevende positie, een ronde later werden twee concurrenten gepasseerd. Weer twee ronden later nam Nostra Navis de koppositie over. ,,De zon deed zijn werk maar wij vroegen net wat meer van de accu waardoor we uiteindelijk als zesde zijn geëindigd in een deelnemersveld van achttien boten. Een mooie prestatie en ook een leerzame les want nu kunnen we een betere inschatting maken over het accugebruik en de snelheid."

Volgens de teamleden van Nostra Navis ging vooral de sprint over een afstand van 350 meter goed, ondanks dat al een uur met de zonneboot gevaren was. Leuke bijkomstigheid was dat Nostra Navis erin slaagde de hoogste snelheid ooit geklokt bij een Young Solar Nostra Navis te varen. In de sprint werd een snelheid van 19,6 kilometer per uur gehaald. ,,Bij de sprint hebben we daarmee een gedeelde tweede plaats behaald", jubelde het team na afloop. In het voorlopig klassement na één wedstrijd staat Nostra Navis op de vierde plaats. ,,We weten nu een aantal dingen die we moeten verbeteren dus voor de volgende wedstrijd in Lelystad op 10 juni gaan we nog een paar veranderingen aanbrengen. En natuurlijk extra oefenen…"