Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten

Lotenverkoop

De Zonnebloem

in Liempde

De afdeling Liempde van De Zonnebloem verkoopt in de week van 5 tot en met 10 juni loten waarvan de opbrengst deels bestemd is voor de landelijke afdeling, maar ook ten goede komt aan lokale activiteiten.

Om deze activiteiten te bekostigen worden onder andere ieder jaar loten verkocht. De loten kosten twee euro per stuk. Hiervan gaat 1,40 euro naar de landelijke afdeling voor bijvoorbeeld vaarvakanties met de Zonnebloemboot en blijft 60 eurocent in Liempde voor het houden van dagactiviteiten voor de 125 deelnemers, het bezorgen van een bloemetje en het sturen van een kaartje.

De koper kan het lot registreren op www.zonnebloem.nl/loterij.


Vijf springkussens op jaarmarkt in hartje Gemonde

Op Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni wordt in het dorpshart van Gemonde een grote jaarmarkt gehouden. Nieuw is de opstelling van vijf springkussens aan de Akkerstraat en een optreden van volkszanger Kapalone.

De traditionele jaarmarkt en braderie lokt jaarlijkse vele honderden bezoekers naar Gemonde, die er snuffelen langs ongeveer tweehonderd kramen. De variatie in het aanbod is groot. De organisatie is in handen van voetbalvereniging Irene, die een aantal extra activiteiten houdt waaraan zowel volwassenen als kinderen aan mee kunnen doen. Kraamhouders die op de valreep een stand willen huren, kunnen een e-mail sturen naar de organisatie: jaarmarktgemonde@gmail.com. Men krijgt dan de reglementen en een inschrijfformulier toegestuurd. De kraamhuur bedraagt 25 euro inclusief 5 euro borg. De verkoop van drank en etenswaren is niet toegestaan.


Das doet intrede
in de Kampina

De das heeft zich gevestigd in de Kampina. Vrijwilligers van stichting Das&Boom hebben twee bewoonde burchten ontdekt in het natuurgebied tussen Boxtel en Oisterwijk.

Ruim twee jaar geleden werd al eens een das gespot in de Kampina. Per toeval werd het dier tijdens een muizenonderzoek gefotografeerd met een cameraval. Zijn burcht is toen niet gevonden. Twee jaar geleden zijn enkele dassen door medewerkers van opvangcentrum Das&Boom uitgezet op naastgelegen landgoed Nemerlaer in Haaren. Mogelijk zijn de dassen in de Kampina afkomstig uit deze groep, maar het is niet uitgesloten dat ze een langere weg hebben afgelegd vanuit het oosten.

Tien jaar geleden is door de gemeente Boxtel een groene verbindingszone gerealiseerd in het kader van het Natuurnetwerk Brabant. Deze loopt ten noorden van Boxtel en verbindt de natuur van het Dommeldal via de landgoederen Venrode en Sparrenrijk met de natuur van de Kampina. Het is goed mogelijk dat dassen uit het Dommeldal via deze groene verbinding de Kampina hebben ontdekt. Vast staat dat er nu uitwisseling kan gaan plaatsvinden tussen de verschillende dassenpopulaties ten oosten en westen van Boxtel.

Het gaat beter met de das in Nederland, zo meldt Natuurmonumenten. Dertig jaar geleden leefden er nog zo'n twaalfhonderd dassen en was het dier bijna uitgestorven door intensivering van de landbouw, schaalvergroting en de groei van het autoverkeer. Door jarenlange samenwerking tussen natuurbeschermers en overheden zijn er nu zo'n zesduizend dassen, waarvan 1.200 in Noord-Brabant. (Foto: Natuurmonumenten).