Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WEDSTRIJD GILDE SINT-ANTONIUS ABT

Jan van Vugt pakt wéér
Liempds koningszilver

Net als zes jaar geleden heeft Jan van Vugt (75) zaterdag het tweejaarlijkse koningschieten van het gilde Sint-Antonius Abt in Liempde gewonnen. Hij was een van de zeven deelnemers, onder wie Wynand Bressers die de titel niet wist te prolongeren. Nadat Van Vugt het koningszilver kreeg omgehangen, betrad hij in de tropische hitte het op de grond uitgespreide vaandel.

Nadat onder meer locoburgemeester Peter van de Wiel en hoofdman Roger van Laere de openingsschoten hadden gelost, mochten alle gildeleden eenmaal het vizier op de koningsvogel richten. Hierna begonnen zeven schutters onder een verzengende zon aan de eigenlijke wedstrijd. Bijna twee uur lang werden met de kruisboog pijlen op de houten koningsvogel afgevuurd. En rond kwart voor vijf leek het nog wel even te zullen duren.

Totdat titelverdediger Bressers aan het einde van de 23e ronde het doel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom vol raakte. De helft van het houten blok viel aan zijn voeten. De twee schutters na hem raakten ook, maar de resterende helft kwam niet naar beneden. Dat gebeurde wel nadat Van Vugt de trekker van zijn kruisboog overhaalde en de 141e treffer liet noteren. Met een sprongetje en een gebalde vuist in de lucht liet de winnaar van het koningschieten zijn vreugde merken. Uiteindelijk werd 184 keren de kruisboog gespannen en 43 keer miste de pijl zijn doel.

FELICITATIES

Nadat de vogel gevallen was, werd Van Vugt overladen met felicitaties. Niet alleen van zijn mede-gildeleden, maar ook van vertegenwoordigers van andere gilden uit de regio, onder meer uit Boxtel, Gemonde, Esch en Schijndel. Bovendien volgden bestuursleden van gildekring Kwartier van Oirschot de verrichtingen op schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk. Met het nodige ceremonieel kreeg Van Vugt door hoofdman Van Laere het koningszilver omgehangen. Hierna toog het gilde naar café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein waar de nieuwe koning werd voorgesteld aan de gemeenschap. Aan het begin van de avond, het gilde was toen weer terug in haar clubhuis op Antonius Bleek, verraste fanfare Concordia de nieuwbakken koning op een klinkende serenade.

FOTO ONDER: Jan van Vugt loopt over het vaandel van het gilde Sint-Antonius Abt, een voorrecht dat traditioneel is voorbehouden aan gildekoningen én gekroonde staatshoofden. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding