Afbeelding
Foto: Peter de Koning

47E EDITIE BIERPOMPFEEST IN ESCH KENT GROTE OPKOMST

'Zo bijzonder, daar moét je bij zijn'

CARRY DIRKX

Meer dan zestig nieuwe dorpelingen werden op Hemelvaartsdag op de inmiddels traditionele Essche manier verwelkomd: bij de bierpomp. Al vanaf 1966 vloeit een keer per jaar bier uit de dorpspomp op de Markt. Nieuwe inwoners mogen als eerste hun bierpul vullen, die ze eerder al kregen van de biertapper, Gerrie van der Mee. Onder een stralende zon liet iedereen het zich uitstekend smaken.

Er was niet alleen gerstenat op het bierpompfeest: de nieuwe inwoners kregen ook een lunch aangeboden en bij de bierpomp bracht het Sint-Willebrordusgilde een vendelgroet 'voor God, koning, vaderland en de nieuwe Essche inwoners'. Biertapper Van der Mee was deze keer een van de vendeliers. Te vaak had hij geroepen dat hij 'ook wel zou kunnen vendelzwaaien', en dit jaar had hij de uitdaging aangenomen mee te doen. Hij bracht het er goed vanaf, maar hij had dan ook thuis flink geoefend.

BURGEMEESTERS

Onder die nieuwe dorpelingen waren dit jaar burgemeester Jeannette Zwijnenburg- van der Vliet en haar echtgenoot. Van der Mee was even de weg kwijt: kreeg ze volgens traditie als eerste bier, als een van de notabelen, of toch als nieuwe inwoner? De burgemeester opteerde grappend voor twee keer. ,,Het is nooit genoeg", reageerde Van der Mee, snedig als altijd. De burgemeester had ook twee Essche jeugdburgemeesters meegenomen: Melvin Erkemeij en Tessa Witlox. Met een fraaie ballonnenkroon op assisteerden zij de burgemeester. En toen was het toch echt tijd voor het aanslaan van het vat.

UNIEK

Yvonne Sturing liet als eerste haar bierpul vullen. ,,En ik lust niet eens bier!", lachte ze. De pul gaf ze snel door aan haar man René. ,,Die lust het wel; hij is een echte carnavalsvierder." Samen met hem woont ze sinds augustus op Sancta Monica. ,,We wisten totaal niet wat we moesten verwachten van dit feest", zei ze. ,,Maar dit is uniek", vulde haar man enthousiast aan.

Een flinke groep nieuwelingen kwam van de kleine nieuwbouwwijk Essche Akker aan 't Kruys. Met zichtbaar plezier stonden ze in het zonnetje te kletsen en bier te drinken. ,,Hoe vaak kom je dat tegen, dat je zo verwelkomd wordt in een dorp?!", zei Leon Brocken, een van hen. ,,Zo bijzonder, daar moet je gewoon bij zijn", vond hij. In hun nieuwe straat hebben ze al een WhatsAppgroep, zegt Olga Hendriks. En via deze app besloten ze met een heel stel naar het Bierpompfeest te gaan. Hoe bevalt het haar in Esch? ,,Goed! Ik woonde hiervoor in Utrecht en wilde graag terug naar Noord-Brabant. Mijn oma woonde vroeger in Boxtel en vanuit daar fietsten we dan naar Esch. Als kind zei ik al: 'Later ga ik in Esch wonen'."

Na afloop van het 'officiële gedeelte' konden de bezoekers langs marktkramen slenteren en naar muzikale optredens luisteren. Voor de kinderen waren er springkussens, waterpret en voor het eerst een succesvol FIFA-toernooitje. Op het terras bleef het de hele dag druk, dankzij het tropische weer.

FOTO BOVEN: Biertapper Gerrie van der Mee zorgde er op Hemelvaartsdag voor dat de nieuwe inwoners van Esch werden voorzien van een pul met koud bier. (Foto: Peter de Koning).


Flessenactie JAS

Leden van jeugdvereniging Jong Actief Sportief (JAS) Liempde gaan van maandag 12 tot en met donderdag 15 juni tussen 18.30 en 20.00 uur langs de deuren om lege statiegeldflessen in te zamelen. Dankzij de medewerking van Coop Tax kunnen deze flessen omgewisseld worden voor contant geld. Hiermee worden knutsel- en sportartikelen gekocht waarmee ruim honderd kinderen zich wekelijks vermaken in jeugdhuis Pius X.

Deze fraaie cartoon over het Bierpompfeest kwam onlangs weer boven water en is overhandigd aan het bestuur van stichting De Essche Bierpomp.