Beeld van de opbouw van spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. De spiegeltent is van Belgische makelij en reisde vanaf 1932 vele decennia langs kermissen in Vlaanden en Zuid-Nederland.(Foto: Peter de Koning).
Beeld van de opbouw van spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. De spiegeltent is van Belgische makelij en reisde vanaf 1932 vele decennia langs kermissen in Vlaanden en Zuid-Nederland.(Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HISTORISCHE SPIEGELTENT IN KASTEELPARK STAPELEN DATEERT UIT 1932

Bon Salon, blikvanger op kermis in België...

MARC CLEUTJENS

Cees de Wildt en Wies Vissers uit Tiel mogen zich sinds 2014 de trotse eigenaren noemen van Bon Salon. De historische spiegeltent, in 1932 in Belgiƫ gebouwd, staat sinds deze week weer op Boxtelse bodem en biedt van 3 tot en met 25 juni onderdak aan vele tientallen activiteiten. ,,Rondtrekken met Bon Salon is een prachtig avontuur."

,,Het is heerlijk om weer terug te zijn", lacht Wies als ze de opbouw van Bon Salon in park Stapelen gadeslaat. Echtgenoot Cees werkte zich vrijdag onder een stralende zon in het zweet met een bouwploeg, die deels uit Vlamingen bestaat. ,,Die jongens hebben vroeger ook met de spiegeltent rondgetrokken en weten precies hoe alle puzzelstukjes in elkaar passen", vertelt de eigenaresse. ,,Alle onderdelen zijn genummerd, zodat we niet in de war kunnen raken."

De precieze geschiedenis van Bon Salon is niet bekend. Het bouwjaar is 1932 en vanaf dat jaar trok de tent jaar in jaar uit langs Belgische kermissen. ,,Elke week weer in een andere stad of dorp, totdat discotheken en feestzalen de danstent overbodig maakten", weet Wies. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de tent als 'oud vuil' opgeborgen in een loods. ,,De vorige eigenaren hebben hem daarna gekocht en opgeknapt. Toen zij er van af wilden, hebben wij toegeslagen."

DORDOGNE

Het besluit om een authentieke spiegeltent te kopen, ontstond in 2011. ,,Cees is helemaal verknocht aan de kermis. Hij groeide op nabij het Besterdplein in Tilburg en ademde als kind al kermis", aldus Wies. ,,Later bouwde hij veel miniatuurkermissen met Lego. En toen hij via via hoorde dat Bon Salon te koop was, hebben we samen besloten om de spiegeltent te kopen."

De eerste jaren bouwden Wies en Cees hun kermistent op bij een hotel in Lochem. Tweemaal per jaar, in het voorjaar en het najaar, bedoeld voor feesten en partijen. ,,In 2014 hebben we met Bon Salon zes weken in een klein dorpje in de Dordogne gestaan. De tent bood onderdak aan een familietheatervoorstelling waarmee we publiek lokten op campings en vakantieparkjes."

In 2015 werd het echtpaar benaderd door Sjaak Beirnaert, toenmalig directeur van de Assumptiestichting in Boxtel en bezig met een evenement rond het eeuwfeest van de paters assumptionisten op kasteel Stapelen. ,,Toen al werd ons snel duidelijk dat de komst van Bon Salon naar dit schitterende stukje Boxtel een schot in de roos was", straalt Wies. ,,Wij komen zelf uit Tiel, maar we hadden na een paar dagen al het idee dat we er helemaal bij hoorden in Boxtel."

De eigenaresse van Bon Salon beschouwt park Stapelen als een groene oase, dichtbij het historische dorpshart van Boxtel. ,,Een ongelooflijk prachtige, inspirerende plek", vindt ze. ,,Twee jaar gelden stonden we hier zes weekeinden, nu kiezen we met de gemeente en Boxtel Vooruit voor vier weekeinden. En ook nu is een programma opgezet dat heel veel variatie biedt."

LOKALE PARTIJEN

Wies en Cees verhuren Bon Salon aan de gemeente Boxtel en dragen ook zorg voor de logistiek in en om de spiegeltent. Daarnaast is het hun verantwoordelijkheid als exploitanten om voor de drankjes te zorgen. ,,Ik sta zelf achter de bar, maar zet ook vrienden, collega's en andere bekenden in", lacht de eigenaresse. De hapjes worden verzorgd door cateraar Hans Pennings uit Boxtel. ,,En de drank betrekken we bij de lokale firma De Leijer. Dat past in onze aanpak: samenwerken met lokale partijen."

En die aanpak sluit ook aan bij het thema verbinden dat in de spiegeltent de hele maand juni centraal staat. Vanaf zaterdag 3 juni is er bijna elke dag plaats voor lokaal getinte evenementen waaraan een of meerdere verenigingen, groepen en stichtingen meewerken. De drempel is laag en omdat Bon Salon een cadeautje aan de Boxtelse gemeenschap is, wordt geen entree geheven.

Wies en Cees hebben er zin in en kijken uit naar de begroeting van de eerste gasten. ,,De spiegeltent komt niet vaak uit de trailer", bekent Wies. ,,Hooguit tweemaal per jaar wordt Bon Salon opgebouwd. Cees en ik hebben een baan en de spiegeltent is een hobby. Wel eentje die wat uit de hand is gelopen..."