De eerste zes nestkastjes werden woensdag 24 mei opgehangen in de Molenweide door de Boxtelse vogelwerkgroep. Femke Lagerweij was er samen met twee buurtbewoners als eerste bij. (Foto: Peter de Koning).
De eerste zes nestkastjes werden woensdag 24 mei opgehangen in de Molenweide door de Boxtelse vogelwerkgroep. Femke Lagerweij was er samen met twee buurtbewoners als eerste bij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EERSTE ZES NESTKASTJES OPGEHANGEN IN DE BOXTELSE MOLENWEIDE

Gierzwaluwen krijgen beter onderkomen

PÅL JANSEN

De eerste drie adressen hebben al een gierzwaluwkastje hangen aan de bovenkant van hun woning. De Boxtelse vogelwerkrgoep heeft 42 van deze kastjes gekregen van de gemeente om de helft daarvan in Liempde en de andere helft in Boxtel op te hangen. Woensdag 24 mei werden de eerste geplaatst en als het aan de vogelwerkgroep ligt, zullen er nog veel meer volgen.

,,Er is geen beperking", laat Ad Sleenhoff weten. Daarmee doelde de vogelaar en een van de kartrekkers van het gierzwaluwkastjesproject op het aantal nesten dat hij wil laten ophangen om de gierzwaluw in Boxtel een beter onderkomen te geven. In totaal zijn er 42 beschikbaar, waarvan de eerste 6 al vergeven zijn. ,,Maar als ze op zijn, vragen we nieuwe aan bij de gemeente. Of we schaffen ze zelf aan."

De afgelopen twee jaar heeft de Boxtelse vogelwerkgroep alle gierzwaluwen geïnventariseerd. ,,We weten pas sinds 2015 dat deze vogels hier zitten."

BESCHERMDE VOGEL

Omdat het een beschermde diersoort is, moeten de speciale zwaluwhuisjes een beter alternatief bieden dan dat de gierzwaluw nu heeft in Boxtel. ,,Deze vogels zitten vaak onder dakpannen, maar in de zomer wordt het daar veel te warm voor ze", aldus Sleenhoff.

Volgens hem is dat zelfs de grootste doodsoorzaak onder jonggeboren gierzwaluwen. De nesten worden dan ook aan de schaduwzijde van huizen geplaatst, zodat nieuwe bewoners aan de hitte kunnen ontsnappen. Daarnaast hoopt de Boxtelse werkgroep ook dat veel mensen zich aan zullen melden om de nestkastjes te 'adopteren'; ze worden gratis bevestigd. Sleenhoff: ,,We willen hiermee mensen enthousiast maken voor deze vogels."

Dankzij een bijdrage van gemeente Boxtel staan er 42 vogelwoningen klaar om geplaatst te worden. Ze zijn bijna hermetisch afgesloten zodat de gierzwaluwen goed beschut zijn, vertelt Sleenhoff. ,,Bovendien zijn de kastjes onderhoudsarm."

Als een van de eersten kreeg Femke Lagerweij aan de bovenkant van haar huis in de Boxtelse Molenweide twee nestkastjes gemonteerd. En dat is geen toeval. Haar vader, wijlen Frans Maas, was namelijk een van de leden in de Boxtelse vogelwerkgroep die een voorstander was van het gierzwaluwkastjesproject en het mee opzette. ,,Door mijn vader heb ik de gierzwaluw leren kennen. Nu is er een stukje sfeer van hem in onze buurt", vertelt Lagerweij. ,,Wat ik erg interessant vindt aan de gierzwaluw, is dat de jonkies een soort push-upoefeningen doen." Sleenhoff vult aan: ,,Zij moeten meteen kunnen vliegen. De vogels vallen al fladderend uit het nest naar beneden en leren zo vliegen."

NIEUWE BEWONERS

Naar verwachting zullen er pas na twee jaar vogels gaan broeden in de nestkastjes. ,,We verwachten niet dat de gierzwaluwen nu van hun huidige broedplaatsen daar naartoe zullen trekken. Zij blijven meestal op dezelfde plekken zitten. Maar de nieuwe vogels die nieuw aankomen, kunnen zich dan hierin settelen."

Lagerweij: ,,Dan hoop ik dat ze hier ook al zijn. Dan ga ik ze de hele dag vanuit mijn tuin bekijken."

AANMELDEN

Om er zeker van te zijn dat de nieuwe broedplaatsen ook in gebruik genomen worden door de zwaluwen, wil de Boxtelse vogelwerkgroep de nestkastjes installeren in wijken en buurten waar de vogel is gesignaleerd. ,,Als iemand zich aanmeldt voor het huisvesten van gierzwaluwen, kunnen we uitzoeken of de geïnteresseerde voor een nestkastje in aanmerking komt", vertelt Sleenhoff. ,,Tenminste in Boxtel willen we ons beperken tot wijken waar al gierzwaluwen voorkomen, want het zijn koloniebroeders. Dit geldt zeker voor bewoners die in het verleden de vogels onder hun dak hadden, maar dat recentelijk hebben laten isoleren."

In Boxtel kunnen geïnteresseerden zich melden bij de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel via mail gierzaluw@wnlb.nl of telefoon: 06 14 40 79 72. Liempdse inwoners nemen daarvoor contact op via a.onder@home.nl of 06 50 66 86 83. Daarnaast is de vogelwerkgroep tot half juni iedere dinsdagavond in Boxtel opnieuw aan het inventariseren waar de broedplaatsen zijn van de gierzwaluwen. Geïnteresseerden die een keer mee op pad willen, kunnen zich hiervoor ook aanmelden via 06 14 40 79 72.