Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Orkestleider met aanstekelijke schwung en lach

HENK VAN WEERT

Heel veel jaren was hij hét boegbeeld van de Liempdse hofkapel De Kromploegers, die hij zelf vijftig jaar geleden mede oprichtte. Zijn kenmerkende, beweeglijke manier van dirigeren staat bij menigeen in het geheugen gegrift. Net als die aanstekelijke glimlach. Als trompettist en opleider van leerlingen was Marinus Bressers ook jarenlang een steunpilaar van fanfare Concordia. Hij overleed deze week na een slopende ziekte.

Op de laatste dag van carnaval 2013 nam Bressers na iets meer dan 45 jaar afscheid van De Kromploegers. Het was tijd voor vernieuwing en hij droeg het stokje over aan een jongere generatie. Maar hij volgde de verrichtingen van de muzikanten nog altijd nauwlettend. Niet verwonderlijk, want de Liempdse hofkapel staat bekend als een hechte vriendengroep die jarenlang wekelijks bij Bressers thuis repeteerde. 'Hij leerde ons Muziek met een hoofdletter', is te lezen op de Facebookpagina van het orkest.

Hofkapel De Kromploegers was Bressers' lust en leven. Hij had zijn hart verpand aan de amusementsmuziek en dirigeerde niet alleen, maar arrangeerde ook jarenlang bekende hits voor 'zijn' blaasorkest. ,,We zijn en blijven swingkonten", zei de orkestleider tien jaar geleden in deze krant tijdens een interview in aanloop naar het robijnen bestaansjubileum van de hofkapel. Die viert eind september het vijftigjarig bestaan, een mijlpaal die Bressers niet meer kan meemaken.

Tientallen jaren was de Liempdenaar ook lid van fanfare Concordia waar hij zich onder meer inzette voor de jeugdopleiding.

Tijdens de nationale lintjesregen in 2012 werd Marinus Bressers benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij overleed dinsdag op 67-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Zaterdagochtend 3 juni is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Jans Onthoofdingkerk te Liempde.

FOTO ONDER: Marinus Bressers voor het laatst in actie als orkestleider van hofkapel De Kromploegers. (Foto: Gerard Schalkx, 2013).