Afbeelding
Foto: Hedwig Houben

CULTUURFONDS LOOFT JONG KUNST- EN THEATERTALENT

Köhlerprijs gaat naar Hedwig Houben

MARC CLEUTJENS

De in Boxtel geboren en getogen beeldend kunstenares Hedwig Houben (1983) is een van de twee winnaars van de prestigieuze Charlotte Köhler Prijzen die dit jaar worden uitgereikt. Ook theatermaker Naomi Velissariou krijgt deze aanmoedigingsprijs, die jong talent ondersteunt en bovendien een geldbedrag van elk 30.000 euro schenkt.

De Charlotte Köhler Prijzen worden donderdag 6 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam. De prijzen zijn genoemd naar Charlotte Köhler (1892-1977), die in 1988 bij legaat werden ingesteld. De regie voor de prijsuitreiking ligt bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat op dezelfde dag ook de Cultuurfondsbeurzen aan talentvolle afgestudeerde studenten uitreikt.

Kunstenares Houben, die in 2015 al werd genomineerd voor de Prix de Rome, maakt bijzondere kunst met performances en video. Zij exposeerde daarmee onder meer in Amsterdam, Bristol en Utrecht. De oud-Boxtelse, die thans woont en werkt in Brussel, studeerde aan de Kunstakademie Düsseldorf en het hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. ,,Al zoekend laat Hedwig Houben, zonder in platitudes te vervallen, ons afvragen wat er nog enigszins vanzelfsprekend is aan en rond kunst", zo stelt de adviescommissie beeldende kunst van het Cultuurfonds in haar beoordeling van Houbens werk.

PRIKKELEND

Theatermaker Naomi Velissariou (1983), die eveneens wordt onderscheiden, is theatermaker en maakt essayistische voorstellingen waarin ze zelf vaak acteert. Dit jaar kreeg zij veel lovende kritieken met haar voorstelling over Susan Sontag. Velissariou behaalde een master in theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Antwerpen en rondde de acteursopleiding af aan de Toneelacademie in Maastricht. ,,Haar voorstellingen zijn prikkelend, theatraal en vaak geestig. Als maakster en als actrice heeft Naomi Velissariou een eigen signatuur die benieuwd maakt naar haar verdere ontwikkeling", aldus de adviescommissie.

FOTO BOVEN: Met deze creatie was Hedwig Houben genomineerd voor de Prix de Rome. Op 6 juli ontvangt de oud-Boxtelse de Charlotte Köhler Prijs in Amsterdam. (Foto: collectie Hedwig Houben).


• DIVERSE BESTUURSWISSELINGEN • NOG TWEE VACATURES OPEN

Bouwpastoor Hobbycentrum vertrekt

De man die zich met hart en ziel inzette om het vorig jaar maart geopende Hobbycentrum Boxtel te realiseren in de voormalige wasserij Blanca aan de Baroniestraat, is vertrokken. In een brief die hij aan de vrijwilligers stuurde, schrijft Alphons van der Heijden dat het bestuur op aangeven van 'enkele vrijwilligers' niet met hem verder wil.

HENK VAN WEERT

Volgens het bestuur van het Hobbycentrum heeft Van der Heijden 'na overleg' afscheid genomen. Dat meldt secretaris Leo de Kort in een persbericht. Van der Heijden zelf zegt dat hij wel pogingen heeft ondernomen om in gesprek te komen, maar dat die op niets zijn uitgedraaid. ,,Vorige week was er een bestuursvergadering waarin mijn afscheid stond geagendeerd. Ik heb gezegd dat ik best wilde praten, maar dat dan eerst dat bewuste agendapunt van tafel moest. Dat was niet aan de orde, dus er heeft geen overleg plaatsgevonden. Kort daarna vond ik een schrijven van de Kamer van Koophandel op de deurmat waarin stond dat ik was uitgeschreven als bestuurslid van het Hobbycentrum. Ik voel me aardig besodemieterd..."

OP ZIEL GETRAPT

Van der Heijden, die enkele jaren geleden ook al met de nodige ophef vertrok als voorzitter van de Voedselbank, wil inhoudelijk verder niet reageren op zijn vertrek. ,,Ik wil daarmee voorkomen dat het voortbestaan van het Hobbycentrum in gevaar komt. Ik heb 100.000 euro aan gemeenschapsgeld mogen besteden om het centrum van de grond te tillen. Dat heb ik steeds met veel genoegen gedaan. Dus je snapt dat ik op mijn ziel ben getrapt."

Het Hobbycentrum is een initiatief van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) en richt zich met uiteenlopende activiteiten op 50-plussers. Tot nu toe zijn het echter vooral 65-plussers die er komen: bijvoorbeeld om te knutselen, te schilderen, taalles te volgen of gymnastiekoefeningen te doen. Het bestuur maakt zich er sterk voor om de jongere ouderen te bereiken. Daarvoor kunnen ook in de avonduren en op zaterdagochtend activiteiten plaatsvinden.

Begin dit jaar volgde Theodoor van Leeuwen de nu vertrokken bouwpastoor Van der Heijden op als voorzitter. Volgens afspraak traden toen de twee KBO-bestuurders, Betsie van der Sloot en Wim van Erp terug. Het bestuur wordt nu verder gevormd door secretaris De Kort en penningmeester Corry van de Laar. Daarnaast zijn onlangs Patrick Bunskoek en Nus Waleson als bestuurder toegetreden. Er zijn nog twee vacatures.