Afbeelding
Foto:

What's Up, Kim?

Dansen is haar lust en haar leven. En dan vooral zumba, de ideale combinatie van dans en fitness. Kim van Casteren (16) uit Boxtel is al een kleine tien jaar 'besmet' met een gezond zumba-virus. Sinds vorige week mag ze zich als een van de jongsten in Nederland zelfs officieel zumba-instructeur noemen.

Wat is zumba? ,,Zumba is een vorm van fitness die eigenlijk een beetje verstopt zit in dansbewegingen. Tijdens de lessen wordt vooral latin-muziek gebruikt. Nadat ik eerst een paar jaartjes ballet heb gedaan bij MIK, ben ik overgestapt naar Denziz, de dansschool van Marion Veenstra die zumba in Boxtel heeft geïntroduceerd. Daar heb ik meegedaan aan Swingkidz, Streetdance en natuurlijk Zumba Kids."

Je was vast een goede leerling van Marion? ,,Jazeker! Toen ik 8 jaar was, vroeg ze me of ik al wilde doorstromen naar de zumba-lessen voor volwassenen. Het ging erg goed en ik ging elke week stappen vooruit. De eerste les met volwassenen was heel spannend, ik stond een beetje verlegen achteraan. Maar daarna ben ik steeds vrijer geworden en nu vind ik het leuk om gewoon vooraan te staan."

En toen wilde je instructeur worden? ,,Dat plannetje had ik al toen ik 11 jaar was. Ik was veel te jong. Ik heb brieven gestuurd naar Lars Wensink van Zumba Nederland en zelfs contact gezocht met Beto Perez die zumba in de Verenigde Staten heeft geïntroduceerd. Maar overal kreeg ik te horen dat ik eerst 16 moest worden. Logisch ook wel. Het zou raar zijn als een klein meisje zumba-lessen zou geven aan volwassenen..."

Nu heb je dus je diploma behaald? ,,Klopt. Ik heb een studie gedaan in Apeldoorn, waar ik niet alleen alle dansen heb getraind, maar ook heb geleerd hoe ik kennis moet overdragen tijdens de les. Belangrijk is dat je alle gebaren en geluiden kent; bij zumba is het namelijk niet gebruikelijk om een uur lang allerlei instructies te geven."

Wat wil je later gaan doen? ,,Zumba is echt heel belangrijk voor me en ik blijf lessen volgen bij Denziz. Maar ik wil na het Jacob-Roelandslyceum (JRL) waarschijnlijk een studie gaan doen die raakvlakken heeft met film, regisseren of ontwerpen. Verder blijf ik lid van de Danzgarde die veel optreedt tijdens carnaval en ben ik lid van de JRL-theaterklas. Laatst hebben we de voorstelling 'Were the wild things are' opgevoerd. En dat was óók heel leuk." (Foto: Peter de Koning).