HEILIG HART PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor J. Grubben en kapelaan G. de Jong, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel. Tel. (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk. Tel. (013) 52 83 708. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde. Tel. 06-47 24 36 47.

* Zondagsliturgie. Dit weekend vieren we het hoogfeest van Pinksteren met als motto: 'De kracht van de Geest'. Het is de vijftigste dag van Pasen. Met dank aan de joodse traditie vieren we Pinksteren. In de joodse traditie – Pinksteren is daar het Weken feest – herdacht men alle Verbonden, van Noach tot het Verbond van de Sinaï. Door het Verbond dat gesloten werd door bemiddeling van Mozes op de Sinaï, zijn de bevrijde slaven tot één volk gebracht. Het is dus het feest van de gemeenschap, één volk, een Tora, de Levensregel door de Heer van Sinaï gegeven. Ook binnen de christelijke traditie is Pinksteren het feest van de kerk die door de heilige Geest tot eenheid gebracht wordt. Telkens weer.

* Pinkstermaandag. Op Pinkstermaandag luidt het motto: 'De Geest zal altijd bij u blijven.' Als we vieren lezen we, bidden we, zingen we van Gods schepping. Dat doen we met onze adem, elke viering weer. Die adem van ons brengt ons de herschepping van het leven in herinnering. Dat vieren we met Pinksteren. Zoals de Geest (geestesadem) over de leerlingen kwam om hen in te wijden in het mysterie van het geloof en om de blijde boodschap uit te dragen de wereld en de tijd in, zo mogen wij al vierend telkens weer begeesterd raken, om te doen wat Jezus' leerlingen altijd hebben gedaan.

* Missionarissen. Deze week is de Week voor de Nederlandse Missionaris. Het is de enige actie in Nederland die zich inzet voor de missionaris zelf. Honderden Nederlandse missionarissen, zusters, paters, broeders en missionaire werkers, werkzaam in arme landen, kunnen voor hun persoonlijk welzijn een beroep doen op deze actie. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij, wanneer ze op verlof zijn in Nederland, financieel ondersteund worden. Na afloop van de vieringen van het pinksterweekend wordt hiervoor gecollecteerd.

* Willibrordusviering. Al generaties lang komen op pinkstermaandag mensen uit Boxtel en de dorpen in de omtrek naar de Luisselse kapel om daar Sint-Willibrord te eren en met hem allen die het evangelie in Nederland brachten. Er is op het erf van de Willibrorduskapel op Tweede Pinksterdag 16 mei om 10.30 een eucharistieviering in de open lucht en alle parochianen van de Heilig Hartparochie zijn daarbij bijzonder welkom. Pastoor J. Grubben gaat voor en het Verrijzeniskoor verzorgt de zang. Omdat Sint-Willibrord patroon is van zieke kinderen wordt bij deze viering ook de kinderzegen gegeven. En wie ooit op Luissel geweest is, heeft zeker ook onthouden dat er na de viering koffie met Luisselse koek is en om gezellig na te praten. Bij slecht weer wordt de viering (incl. koffie) verplaatst naar de familie Claassen, Luissel 5.

* Liturgische kalender. Zaterdag: heilige Carolus Lwanga en gezellen, martelaren; maandag: heilige Bonifatius, bisschop, en gezellen, martelaar.

* Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is deze week bereikbaar van dinsdag tot vrijdag van 09.00 tot 12.00 via (0411) 67 22 15. Op Tweede Pinksterdag is het secretariaat gesloten. Buiten deze tijden hoort men via het antwoordapparaat een nummer voor dringende zaken.

* Uit de agenda. Dinsdag 6 juni 19.30 vergadering contactgroep Liempde, pastoraal centrum; 20.00 vergadering Heilig Bloedstichting, pastoraal centrum.

* Bloedmirakelse avond. Woensdag 7 juni is er om 20.15 in de Sint-Petrusbasiliek een Bloedmirakelse avond. Pater Hans de Visser houdt een lezing over Henrick II van Ranst (1431-1505), Baanderheer van Boxtel en statussymbool in zijn tijd: militair, opperrechter, hoogschout en bouwer van de gotische Sint-Petrusbasiliek. In samenwerking met KLIK (klassiek in de kerken) verzorgt het Ariosto Ensemble onder leiding van Renée Kartodirdjo de muzikale omlijsting onder het motto: 'Van wereldlijk tot geestelijk lied in de zestiende eeuw'.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan onze werkgroep Aandacht voor Zieken: Louise Vousten, Van der Voortweg 23, tel. 67 32 40; Bep v.d. Aker, Maria van Dieststraat 37, tel. 67 61 69; Lies van Horen, Deken Spieringsstraat 22, tel. 67 85 14 of aan het parochiesecretariaat, Duinendaal 2, tel. 67 22 15.

* Doop. Op Eerste Pinksterdag, zondag 4 juni, wordt om 12.00 in de Sint-Petrusbasiliek Daan Urselmann gedoopt. Dat hij uit mag groeien tot een goed en gelukkig christen.

* Collecte. Volgend weekend zal na de vieringen een collecte gehouden worden voor de zusterparochie Salonta in Roemenië.

* Vieringen Pinksteren. Zaterdag 19.00 met samenzang. Zondag 09.00 uur (stille mis) en 10.30 (hoogmis met Sint-Petruskoor). Voorganger op zaterdag 3 juni en op Eerste Pinksterdag is kapelaan G. de Jong. Op pinkstermaandag is er geen eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek, maar om 10.30 in de Willibrorduskapel op Luissel, voorganger is pastoor J. Grubben.

* Hoogmis. Tijdens de hoogmis zingt het Sint-Petruskoor de vaste gezangen uit de Missa Festiva (Messe couronnée) van A. Gretchaninoff.

* Orgelprogramma. Buxtehude – Praeludium in C-dur. Reger – Liebster Jesu, wir sind hier. Stuart-Archer – Meditation on Veni Creator. Pachelbel – Fuge in D-dur.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Truus Brouwer- de Jong (mgd); Herman v.d. Sande (mgd); trouwdag ouders Van Kollenburg-Essens en kinderen; Frans v. Ewijk.

ZONDAG Eerste Pinksterdag, 09.00 Martinus Verhagen en Cornelia Verhagen- v. Rulo (jgt).

10.30 overl. ouders Van Berkel-Olislagers (jgt); Jo v. Ool (jgt); Wilhelmus v. Casteren en overl. fam. (jgt); Janus v. Gisbergen en Toos v. Gisbergen-Dinslage (jgt en verj); Ciska Peijnenburg (mgd); Ad v. Meurs (mgd); witte zuster Josina v.d. Wiel (mgd); Toon Troeijen (mgd); overl. ouders Sjef Bekkers en Thea Bekkers-Cremers (mgd); Joke v.d. Schoot (mgd); ouders en grootouders Jozef, Maria Paprotny, Gabriel Kunegunde Jagoda en zwager Jan Meinert; Wim Broeders (verj); fam. Van de Laat (bijz. intentie); Renze de Waal; Annie v. Rooij-Muurlink; Thijs v.d. Broek jr.; Kees v.d. Sloot; uit dankbaarheid; M. Backx.

MAANDAG Tweede Pinksterdag, 10.30 viering in Willibrorduskapel Luissel. Intenties voor Ank Boons- v. Kerkoerle (jgt); Piet v.d. Meijden; Ties v. Pinxteren; Marinus Habraken (bedevaart Hakendover); Jan Schoenmakers, Mien Schoenmakers- v. Wagenberg en zoon Jan Schoenmakers; uit dankbaarheid; bijzondere intentie.

DINSDAG 09.00 voor alle overl. parochianen. 10.30 eucharistieviering Elisabethsdael/Vinckenrode.

WOENSDAG 09.00 voor alle parochianen.

DONDERDAG 09.00 voor alle parochianen.

VRIJDAG 09.00 Herman v.d. Sande (jgt).

* Intenties Simeonshof. MAANDAG 10.15 eucharistieviering. Intentie voor Annie v.d. Aker- de Kock.

Sint-Jans Onthoofdingkerk
Liempde

ZONDAG Eerste Pinksterdag, 09.30 hoogmis; voorganger en preek pastoor Jacques Grubben met gregoriaanse gezangen door kerkkoor Cantate Domino. Intenties voor An Welvaarts-Dekkers (jgt); overl. ouders Marinus en Maria Welvaarts- v. Kemenade (jgt); overl. ouders Adrianus en Dijmpha Dekkers-Robben (verj); Toos Dekkers (verj); Miet v. Ruremonde- v.d. Velden (mgd); Mien Schepens- v.d. Velden (mgd); Theo v.d. Laar (mgd); bijzondere intentie.

DONDERDAG 09.00 stille mis (bijsacristie). Voorganger is kapelaan Geoffrey de Jong. Intentie voor alle parochianen.

MEDEDELINGEN

* Tweede Pinksterdag. Op Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni, is er geen mis in de Sint-Jans Onthoofdingkerk.

* Terugblik. We kijken terug op twee geslaagde vieringen van de eerste communie in de kerk en het heilig vormsel in en om de Mariakapel van Beauraing aan de Herscheweg. Dank aan allen die er mede voor gezorgd hebben dat dit bijzondere vieringen werden.

* Aandacht voor zieken. Men kan hierbij een beroep doen op de Zonnebloemafdeling Liempde die ook mede namens de parochie op huisbezoek gaan. Een afspraak maken is mogelijk via (0411) 63 16 95.

* Welkom in de pastorie. Men is zaterdag welkom in de Liempdse pastorie tussen 10.30 en 11.30 voor een kopje koffie of thee, een praatje met de kapelaan en/of het opgeven van een misintentie.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

VRIJDAG 09.30 eucharistieviering voor de leden en overleden leden van de KBO Lennisheuvel.

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. De collecte in deze viering is voor de Nederlandse missionarissen.

ZONDAG Eerste Pinksterdag, 10.30 eerste communieviering met medewerking van het kinderkoor, ondersteund door Lencante. De intenties in alle vieringen zijn voor Riet v. Helvoort-Dolman (verj); Anneke en Toon Schellekens (verj); Jos v. Heerenbeek; Herman Jacobs; Cees Nooren en dochters Christianne en Christianneke en kleinzoon Stef; overl. ouders Nooren-de Hoon; overl. ouders Voskens-de Brouwer.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. De misintenties kunnen tot maandag 11.30 opgegeven worden bij pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts. Dan worden ze in Brabants Centrum opgenomen. Misintenties die later binnenkomen worden alleen in de viering afgelezen. Misintenties kosten 12 euro; dat bedrag kan men in een gesloten envelop met de naam en de datum voor de intentie achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus doen.

* Agenda. De geplande vergadering van 7 juni gaat niet door. Zondag 11 juni 10.30 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Vrijdag 2 juni afscheid in de kerk van Jos v.d. Loo, die 27 mei op bijna 91-jarige leeftijd is gestorven.

* Bereikbaarheid. Pastor: Harry v.d. Tillaart, telefoon (0411) 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) contactgroep Sint-Theresiakerk: Chris Snik, telefoon 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, (0411) 67 31 51 of Helma Rombouts, (0411) 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts. Het afspreken van doop, huwelijk, jubileum en uitvaart rechtstreeks met de pastor. De Uitwijk is voortaan op maandag open van 10.30 tot 11.30. Harry v.d. Tillaart, Emmy Heidkamp, Tonny Wagenaars of Jan v. Kasteren zijn dan aanwezig. Men kan dan ook misintenties opgeven.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor overl. fam. Van den Heuvel- v.d. Oetelaar; overl. fam. Van Kerkoerle-Krekelberg; overl. fam. Kat- v. Hulten; voor de parochie.

MAANDAG Tweede Pinksterdag, 10.15 eucharistieviering in Het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Overleden. Afgelopen week is afscheid genomen van Cees Franken (85). Moge hij nu voorgoed delen in Jezus' Verrijzenis uit de dood.

* Misintenties. De enveloppen met de misintenties kan men in de brievenbus van de voormalige pastorie doen. Telefonisch doorgeven kan ook via (0411) 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, telefoon (0411) 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Intenties voor Dineke v. Helvoort- v. Oirschot; Jan en Mina Schellekens- v.d. Eerden; Wim v. Grinsven; Riet Vermeiren-Toelen; Jan Troeijen.

DINSDAG 19.00 vespers, het liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

* Geen eucharistieviering. Op Eerste en Tweede Pinksterdag is er geen eucharistieviering in Gemonde.

* Vergadering. Dinsdag 6 juni 15.00 vergadering kerngroep parochievrijwilligers in het parochiezaaltje.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG Eerste Pinksterdag, 10.00 kerkdienst voor jong en oud, geleid door mw. ds. C.A. Terlouw. Na de dienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of thee. Voor de kinderen is er limonade. Organist is Hans van der Haagen.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Voor zaken die de kerkenraad betreffen, kan men contact opnemen met de heer B. Aalbers, telefoon 06-10 01 8 400 of de scriba mw. N. Wassenaar, telefoon (0411) 67 45 35.