Afbeelding
Foto: Peter de Koning

POPPENKASTVOORSTELLING VOOR ALLE KLEUTERS VAN BOXTEL

Opwarmen voor spiegeltent Bon Salon

Burgemeester Mark, bode Warhoofd, boef Bas, Tieske, kikker, de heks én Jas de Keistamper. Zij hebben allemaal een rol in de spannende poppenkastvoorstelling die vanaf 7 juni op veertien momenten wordt getoond aan de kleuters van Boxtelse basisscholen in spiegeltent Bon Salon. De jongste leerlingen van de Prinses Amaliaschool hadden geluk: zij kregen gisterochtend de try-out te zien...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,In deze kast wonen verschillende poppen die samen een verhaal te vertellen hebben." Vol enthousiasme en met vele verschillende stemmetjes vermaakte de Boxtelse Yvonne Langenhoff de ruim veertig kleuters van de Prinses Amaliaschool. Het was de eerste keer dat ze de poppenkastvoorstelling 'De Toverketting' voor publiek speelde. ,,Ik heb vooral thuis geoefend. Mijn gezin werd er horendol van", vertelde Langenhoff lachend na afloop. Toen haar kinderen nog jong waren, voerde ze poppenkastvoorstellingen voor hen op. Vervolgens werd ze met enige regelmaat gevraagd dit op scholen en kinderfeestjes te herhalen. ,,Ik had én heb er erg veel lol in."

Vorig jaar kwamen honderden kinderen naar spiegeltent Bon Salon waar ze werden voorgelezen uit het boek 'Reus Jas helpt een handje'. Om de jongste jeugd opnieuw naar kasteelpark Stapelen te trekken, kwamen stichting Boxtel Vooruit en culturele marktplaats CultuurBox op het idee een poppenkastvoorstelling te organiseren waarin de 'vriendelijke reus' opnieuw een rol speelt. ,,Scholen kunnen zich aanmelden voor één van de momenten waarop we de voorstelling aanbieden", aldus Paul Hermans, die de kleurrijke houten poppenkast realiseerde. ,,Vervolgens sturen we ze een lespakket met een korte inleiding en de liedjes die voorbijkomen."

GEBOEID

Ruim veertig kleuters luisteren én keken gisterochtend in de gymzaal van de Amaliaschool geboeid hoe boef Bas de speciale ambtsketen van burgemeester Mark stal. Maar met behulp van reus Jas de Keistamper, die even achter zijn grote donkere wolk verscheen, kwam het natuurlijk allemaal weer goed... ,,Door een spleetje van de kast kon ik de gezichtjes van de kinderen zien. Geweldig om ze zo geboeid te zien luisteren", glunderde Langenhoff. ,,Op naar de spiegeltent!" Bon Salon opent haar deuren op zaterdag 3 juni in kasteelpark Stapelen en dient drie weken lang als locatie voor vele evenementen. Enkele aankondigingen van activiteiten zijn al in deze krant te lezen. De komende weken bericht Brabants Centrum uitgebreid over Bon Salon.

FOTO BOVEN: Yvonne Langenhoff en Paul Hermans voerden gistermiddag als proef poppenkastvoorstelling De Toverketting op voor leerlingen van de Prinses Amaliaschool. (Foto: Peter de Koning).