Jan Berkers stond 27 jaar aan het hoofd van de Boxtelse Rabobank. Hij was bouwpastoor van het hoofdkantoor dat nog altijd aan de Stationsstraat is gevestigd. (Foto: Piet van Oers, 1991).
Jan Berkers stond 27 jaar aan het hoofd van de Boxtelse Rabobank. Hij was bouwpastoor van het hoofdkantoor dat nog altijd aan de Stationsstraat is gevestigd. (Foto: Piet van Oers, 1991). Foto: Piet van Oers

RABO-MAN JAN BERKERS (87) OVERLEDEN

Vertrouwensband stond voorop bij bankdirecteur

Ruim een kwarteeuw gaf Jan Berkers leiding aan de toen nog zelfstandige Rabobank in Boxtel. Bij zijn afscheid in 1994 liet hij een compleet vernieuwd en gerenoveerd hoofdkantoor achter waarvan hij zelf kort na zijn aantreden de bouwpastoor was. Berkers stond erom bekend veel waarde te hechten aan een vertrouwensband met klanten, maar óók met lokale verenigingen en organisaties. Dinsdag overleed de in Ommel (bij Deurne) geboren Berkers op 87-jarige leeftijd.

HENK VAN WEERT

Bijna veertig jaar werkte Berkers bij de Rabobank. Hij startte bij de toenmalige Boerenleenbank in Erp en werd in 1967 benoemd tot kassier in Boxtel. Daar trof hij een bank aan met een balanstotaal van 21 miljoen gulden, twaalf medewerkers en een kantoor dat uit zijn jasje begon te groeien.

Dat kantoor was gevestigd op dezelfde plek als de bank nu staat, maar dan in Villa Ruysdael, die aan het einde van de 19e eeuw was gebouwd. Na de sloop van dit karakteristieke pand werd op deze plek in 1971 de nieuwbouw van de Rabobank geopend, waar plaats was voor meer personeel en ook een uitgebreidere dienstverlening. Bij het vertrek van Berkers telde de bank zestig medewerkers en een balanstotaal van 321 miljoen euro.

Kort voordat Berkers met pensioen ging, werd hetzelfde gebouw ingrijpend gemoderniseerd en kwam onder meer de glazen, halfronde pui tot stand waarvoor de gevelwand van het kantoor werd doorbroken. Bij zijn afscheid erkende de bankdirecteur dat het hem niet eenvoudig viel de touwtjes uit handen te geven. ,,Maar ik ben realist genoeg om te beseffen dat voor ieder van ons het moment komt om het werk los te laten."

Helemaal in de geest van haar coöperatieve uitgangspunten, klopten verenigingen en instellingen zelden vergeefs aan bij de Rabobank als ze financiële steun nodig hadden. ,,We hebben altijd geprobeerd de belangen van de plaatselijke gemeenschap te dienen waar dat mogelijk was. Zonder overigens als melkkoe beschouwd te worden", zei hij in een interview in deze krant.

EREPENNING

Bij zijn afscheid kreeg Berkers de erepenning van de gemeente Boxtel uit handen van toenmalige burgemeester Jan van Homelen. Die onderscheiding kreeg hij voor zijn stimulerende rol, niet alleen binnen de eigen bank, maar ook om de plaatselijke werkgelegenheid te bevorderen. De bankdirecteur stond altijd klaar om startende en innoverende ondernemers een handje te helpen. Naast zijn werk voor de bank, maakte Berkers zich óók bestuurlijk verdienstelijk, onder meer in het onderwijs, bij kerkelijke instanties, de winkeliersvereniging en het ouderenwerk. Waar ze elders ter ziele gingen, werden dankzij de persoonlijke inzet van Berkers in Boxtel de Rabo-promconcerten nieuw leven ingeblazen. Letterlijk: door de plaatselijke harmonieën die optraden met grootheden als nationale solisten als Marco Bakker en Berdien Stenberg.

De naaste familie neemt in besloten kring afscheid van Jan Berkers.