Het Boxtelse college van B. en W. fietste dinsdagavond samen met de gemeenteraadsleden en het wijkberaad door Munsel, Selissen, In Goede Aarde en Zonnegolven om zich een beeld te kunnen vormen van de leefbaarheid in de wijken. (Foto: Peter de Koning).
Het Boxtelse college van B. en W. fietste dinsdagavond samen met de gemeenteraadsleden en het wijkberaad door Munsel, Selissen, In Goede Aarde en Zonnegolven om zich een beeld te kunnen vormen van de leefbaarheid in de wijken. (Foto: Peter de Koning).

GEMEENTERAAD BEZOEKT MUNSEL, SELISSEN, IN GOEDE AARDE EN ZONNEGOLVEN

Fietstocht legt aandachtspunten wijken bloot

LONNEKE HOONDERT

,,Al met al, voldoende huiswerk voor alle gemeenteraads- en collegeleden", schreef wethouder Eric van den Broek op zijn Facebookpagina. Dinsdag maakte het Boxtelse gemeentebestuur samen met gemeenteraadsleden, enkele ambtenaren én het wijkberaad een fietstocht door Munsel, Selissen, In Goede Aarde en Zonnegolven. Zo probeerden de bestuurders zich een beeld te vormen van de leefbaarheid in de wijken. De meeste bewoners zijn tevreden, maar buurtgenoten in Zonnegolven vroegen wél aandacht voor meer groen en speelruimte en maakten zich zorgen over het bouwverkeer.

Enkele jaren geleden werd in het collegeakkoord afgesproken dat de Boxtelse gemeenteraad, de burgemeester en wethouders jaarlijks een of meerdere Boxtelse wijken bezoeken. Daarmee hopen de bestuurders een goed beeld te krijgen van wat er speelt in de verschillende buurten. Voorzitter Geert Kraak, Carla Bressers, Jaap Verheij en Frans van der Kallen van stichting Wijkberaad Munsel Selissen ontvingen dinsdagavond de deelnemers aan de beeldvormende raadsvergadering bij eetcafé De Oude Ketting. Zij hadden de route door de wijken uitgestippeld.

RUCHTBAARHEID

Het wijkberaad kent een nieuw bestuur. Het uitstapje diende daarom niet alleen om de hoogtepunten uit de wijken te tonen, maar ook om ruchtbaarheid te geven aan het feit dat het wijkberaad nieuw leven is ingeblazen. Voorzitter Kraak nam het woord: ,,We missen een soort centrum. Daarnaast hebben we geen scholen of horeca. Daarom verzamelen we hier. Wat onze wijken wel hebben? Een eigen karakter, veel kinderen, veel groen en veel speelgelegenheden. Daarnaast zijn de mensen heel sociaal."

De fietstocht leidde langs enkele parels, zoals sportpark Den Wielakker, orthopedagogisch instituut De La Salle, het laarzenpad aan de Dommel bij het Weikespad en de duurzame wijk In Goede Aarde.

Het gevolg maakte ook een stop bij De Kleine Aarde. Projectleider Theodoor van Leeuwen van Voedseltuin Boxtel was op het terrein aan het werk en gaf aan dat er nog vele handen nodig zijn om de verschillende gewassen - die allemaal bestemd zijn voor de lokale voedselbank - te zaaien, planten en oogsten. Ook zit hij verlegen om tuinbazen die de vrijwillige tuinierders kunnen aansturen. ,,Wie kan ik strikken om in de tuin te werken", vroeg hij. Burgemeester Mark Buijs was de eerste die zich aanbood en deed bovendien de belofte zich sterk te maken voor de werving van vrijwilligers.

ZONNEGOLVEN

In de wijk Zonnegolven reden de fietsers in de armen van enkele bezorgde buurtbewoners. Met een spandoek riepen ze het college op om hun groene wijk ook écht groen te laten blijven. ,,Sinds een jaar groeit onze wijk hard, maar we moeten daar behoorlijk wat groen voor inleveren. Er zijn speeltuintjes, maar de oudere jeugd heeft écht een plek nodig om elkaar te ontmoeten. Een trapveldje bijvoorbeeld", vond Melanie Kuster.

Ook de fietsstraat in de buurt is voor de wijkbewoners een punt van zorg. Dagelijks fietsen tachtig kinderen uit de wijk én nog eens tientallen leerlingen uit In Goede Aarde via die weg naar school. ,,Iedereen kent de regels en we weten dat de auto te gast is, maar we zien ook dat het vele bouwverkeer in de wijk niet gewend is om in kindrijke wijken te rijden", betoogde Ilse op de Laak. Buurtgenoot Jolanda van Weert voegde toe: ,,We hopen dat het bouwverkeer omgeleid kan worden naar de rotonde Oosteind, zodat de fietsstraat ontzien wordt."

Wethouder Herman van Wanrooij gaf aan dat buurtbewoners altijd welkom zijn om hun zorgen met hem te delen. ,,En als er zich iets voordoet, ga ik met de aannemer in gesprek. We gaan het bouwverkeer echter niet omleiden. Voor zowel Munselse Hoeve als Zonnegolven houden we aparte uitritten aan, zodat het verkeer elkaar niet kruist."

Voorzitter Kraak vroeg ook aandacht voor de twee fietsoversteken op de Schijndelseweg. Ter illustratie doorkruiste het gezelschap beide oversteekplaatsen. Van der Kallen: ,,Oversteken is hier niet zonder gevaar. Waarom verlagen we de snelheid niet naar dertig kilometer per uur?" Ook dát idee namen het gemeentebestuur en de raadsleden mee naar huis.

Bewoners van Zonnegolven vroegen aandacht voor meer groen in de wijk.