PROEF MET LAGER WATERPEIL DOMMEL

Sportvissers klagen over
stroomsnelheid Dommel

HENK VAN WEERT

Alleen geoefende sportvissers kunnen sinds de afronding van het herinrichtingsproject Dommel door Boxtel in 2013 nog met succes een hengeltje uitwerpen aan de oever van de rivier. Bij de vaststelling van een nieuwe toeristische visie werd daarover vorige week geklaagd in de gemeenteraadsvergadering. Tegelijk startte het waterschap met een vierdaagse proef om het waterpeil, en daarmee ook de watersnelheid, tijdelijk te verlagen. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Op pagina 6 in deze editie is de kritiek te lezen die Ad van Gennip namens 'Vissend Boxtel' naar voren bracht als inspreker tijdens de raadsvergadering. Naar aanleiding hiervan is ook hengelsportvereniging Ons Genoegen om een reactie gevraagd.

Op de vraag van Van Gennip om de stroomsnelheid te verlagen, zegt een woordvoerster van waterschap De Dommel dat dit 'niet zomaar' kan vanwege de waterkwaliteit, de onderwaterplanten en ongewenste aanslibbing. Toch is vorige week van dinsdag tot en met donderdag in fasen het waterpeil verlaagd tot maximaal 40 centimeter. Sinds vrijdag is het waterpeil weer normaal: +5,90 NAP.

PROEF EVALUEREN

,,De verlaging en de effecten daarvan kunnen we na afloop aan de hand van grafieken evalueren. Onze verwachting is dat de stroomsnelheid wel iets zal verminderen, maar niet voldoende zal zijn om tegemoet te komen aan de wensen van alle vissers", aldus de woordvoerster van het waterschap.

De resultaten van de proef moeten nog bekeken worden. Er kwamen enkele zandbanken droog te liggen en in het talud van de oever werd onder meer puin zichtbaar. ,,Dit komt de beleving van de Dommel niet ten goede. Evaluatie van uitsluitend de proef zal twee weken in beslag nemen. Nadat met meerdere partners en belangengroepen is gesproken, maken we een afweging", aldus het waterschap.