Henny Kerkhof werd unaniem voorgedragen als voorzitter van de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein. (Foto: Peter de Koning).
Henny Kerkhof werd unaniem voorgedragen als voorzitter van de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

B. EN W. NEEMT VOORDRACHT OVER

Henny Kerkhof leidt adviesraad sociaal domein

De gemeenteraad van Boxtel ging vorige week akkoord met de vorming van een nieuwe onafhankelijke Adviesraad Sociaal Domein. Deze week benoemde het college van B. en W. Henny Kerkhof als voorzitter. Zij werd voorgedragen door de drie adviesorganen die opgaan in de ASD: Wmo Adviesraad, Seniorenraad en WIM (Werk, Inkomensondersteuning en Minimabeleid).

,,In Boxtel ontvangen we al jarenlang vanuit diverse adviesraden input. Denk aan de themabijeenkomsten van de Wmo Adviesraad, de Seniorenraad die ons heeft geholpen bij de invulling van het levensfasebewust beleid en de adviesraad WIM voor haar actieve inbreng over het thema armoede", zegt wethouder Eric van den Broek (Sociale Zaken). Samen met de adviesraden kwam hij tot de conclusie dat het goed zou zijn om de krachten te bundelen. De gemeenteraad stemde vorige week in met de verordening die daarvoor is opgesteld.

Namens oppositiepartij Balans stelde raadslid Erica Vos wel vraagtekens bij dat document. Zij vond het vreemd dat burgemeester en wethouders de voorzitter van de ASD benoemen, terwijl die onafhankelijk moet opereren. In praktijk zal echter blijken dat het college de voordracht van de adviesraad zal overnemen. ,,Simpelweg omdat anders een onwerkbare situatie ontstaat", vertelde Kees de Waal gisteren. De Waal is interim-voorzitter van de Seniorenraad en een van de mensen die de samenvoeging van de drie bestaande adviesorganen bepleitte.

UNANIEME VOORDRACHT

De benoeming van Kerkhof als ASD-voorzitter is bekrachtigd nadat de drie op te heffen adviesraden haar begin mei unaniem naar voren schoven als kandidaat. Kerkhof is sinds 2014 voorzitter van de Wmo Adviesraad. Zij gaat nu op zoek naar kandidaten voor de ASD, die uit maximaal negen leden gaat bestaan. ,,Vooralsnog beginnen we met zevenen. Uit elk van de bestaande adviesraden worden twee leden in de nieuwe ASD benoemd", aldus De Waal. Wellicht dat later nog specialisten voor een bepaald onderwerp worden toegevoegd. Wethouder Van den Broek is tevreden: ,,Het bundelen van krachten verliep soepel. Een bedankje voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt is op zijn plaats."

De brede ASD gaat gevraagd en ongevraagd advies geven over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Participatiewet. In het verleden was het nog wel eens dat de adviesraden te laat werden betrokken bij de uitwerking van nieuw beleid. Niet zelden omdat in Den Haag op het laatste moment besluiten werden genomen die dan lokaal in allerijl uitgewerkt moesten worden. Daar moet verandering in komen; twee keer per jaar vindt voortaan een 'bijpraatmoment' met het gemeentebestuur plaats.