Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

TROUBADOUR JAN VAN DER HEIJDEN BRENGT DERDE ALBUM UIT

'Liedjes kunnen veel teweegbrengen'

't leven da is krèk een schilderèij

D'r moeten nog wel enk'le tinten bèij

En loater as ik sterf en 'r

ontbrikt hier en doar wa verf

makt me dan nie zwart, gif

me 'n plekske in de kamer van

oew hart

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat er nog een derde cd van troubadour Jan van der Heijden (68) uit Liempde zou verschijnen. De komst van een derde kleinkind bracht daar verandering in. Zaterdag 27 mei is de albumpresentatie in Den Durpsherd in Berlicum.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

HSL630. Een deel van de code die op de nieuwe cd van Van der Heijden staat. Dit is geen willekeurige combinatie van letters en cijfers. De code verwijst naar Hessel, Loes en Silke van respectievelijk 6, 3 en 0 jaar: de drie kleinkinderen van de Liempdse zanger. ,,Toen de eerste twee kleinkinderen werden geboren, heb ik een liedje voor hen geschreven. Totaal onverwachts vertelde mijn dochter niet zo lang geleden: 'Pap, je zult nog een liedje moeten maken...'"

Om de nummers voor zijn nageslacht vast te leggen en nog meerdere liedjes uit te brengen die al langere tijd op de plank lagen, kwam er tóch een derde cd. De eerdere albums van Van der Heijden verschenen in 2002 en 2004. De plaat bestaat uit vier Nederlandstalige liedjes en twaalf in het dialect. ,,Liempds, maar dan op z'n Jans", lacht Van der Heijden. Al in zijn tienerjaren pingelde hij op een oude gitaar. ,,Bij de gitaarclub wilde ik niet; daar waren alleen maar meisjes lid van." Van der Heijden startte met zingen en gitaarspelen voor publiek en na afloop van één van zijn optredens kwam Piet Grilis, bekend van De Ploegadoers, naar hem toe. ,,'Zing eens iets verstaanbaars', zei hij tegen me. Vanaf dat moment ben ik ook in Brabants dialect gaan zingen. Het gewone, het herkenbare: dat trekt me aan in deze taal."

HALLELU-IAH

Van der Heijden is trots op zijn cd, die hij heeft opgenomen bij Session Sound Recording in Rosmalen. Van liedjes over zijn kleinkinderen en het dorp Liempde tot het 'verdialecte' lied Hallelu-ia (Leonard Cohen) waarin hij het perspectief koos van de ezel die een hoogzwangere Maria heeft moeten dragen: het is een veelzijdig album geworden. ,,Dertien jaar geleden bracht ik mijn tweede cd uit. Inmiddels sta ik anders in het leven. Ik ben met pensioen gegaan, heb kleinkinderen gekregen. Ik zing ook anders, overtuigender. En ik heb geleerd hoe mooi het leven kan zijn als je ervan geniet."

Eén ding is zeker: zo lang de zanger kan, blijft hij optreden. ,,Het is geweldig om mensen te kunnen boeien met liedjes." Mooie herinneringen bewaart hij aan het nachtoptreden in Leerdam tijdens een Samenloop voor Hoop, de wekelijkse ochtenden in De Vlaswiek waar hij herkenbare liedjes voor de bewoners ten gehore brengt en een benefietconcertje in café 't Groene Woud vorig jaar. ,,Mijn zus is vrijwilliger in Nepal en zamelde geld in voor een kindertehuis dat was vernield door een aardbeving. Een echtpaar uit Oisterwijk was aanwezig en vroeg me tijdens hun gouden bruiloft op te treden. De man en vrouw zouden feestgangers vragen een donatie te doen aan het kindertehuis. Dat leverde uiteindelijk ruim negenhonderd euro op. Ongelooflijk, ik krijg er nog steeds kippenvel van. Liedjes kunnen veel teweegbrengen..."

De cd-presentatie vindt op 27 mei vanaf 14.30 uur plaats in cultureel centrum Den Durpsherd aan de Kerkwijk in Berlicum. ,,Daar heb ik veel opgetreden, ik vind het een geweldige plek", aldus Van der Heijden. Kaartjes kosten 7,50 euro en kunnen gereserveerd worden via www.durpsherd.nl. Na afloop is het mogelijk de cd van Jan van der Heijden aan te schaffen. Mensen die niet naar de albumpresentatie gaan, maar wel een cd willen kopen, kunnen een e-mail sturen naar jiheijden@home.nl.

Stichting Brabants Centrum verloot een exemplaar van het nieuwe album van Jan van der Heijden onder haar leden. Mensen die de cd graag willen weten, kunnen vóór zondag 21 mei een e-mail sturen naar bc@brabantscentrum.nl.

FOTO BOVEN: Troubadour Jan van der Heijden. (Foto: Gerard Schalkx).


Paaldanstalent

Zoë schittert in

tv-talentenshow

Zoë Timmermans (15) uit Liempde gooide op nationale én internationale paaldanskampioenschappen al hoge ogen. Morgen, vrijdag 19 mei, maakt ze samen met haar vriendin Demi Brama haar debuut op tv in het televisieprogramma Holland's Got Talent op RTL 4.

Het duo mocht haar act opvoeren voor de jury. Hoe dat is verlopen, mag Zoë nog niet verklappen. ,,Het was best spannend, want ik had nog nooit auditie gedaan op tv. Ik vond het een superleuke ervaring." De uitzending start om 20.30 uur.