Passen en meten voor de Heilig Bloedprocessie op zondagmiddag 11 juni. Helemaal rechts Thomas van Engelen die meeloopt in de groep met de ezelskar. (Foto: Peter de Koning)
Passen en meten voor de Heilig Bloedprocessie op zondagmiddag 11 juni. Helemaal rechts Thomas van Engelen die meeloopt in de groep met de ezelskar. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Drukke pasavond H. Bloedprocessie; aanmelden kan nog

'Meelopen nog leuker dan verkleden'

De eerste pasavond voor de Heilig Bloedprocessie zorgde maandagavond voor gezellige drukte op de bovenverdieping van de bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Deelnemers van alle leeftijden meldden zich om kostuums te passen. Na twee afgelaste edities hoopt iedereen dat het weer dit keer meewerkt.

In de rij voor de inschrijftafel wacht Henry van Esch rustig op zijn beurt. ,,Vroeger als jonge misdienaar liep ik wel eens mee. Sindsdien nooit meer. Mijn vrouw Derika doet al jaren mee samen met een vriendin. Die twee dames bedachten dat de mannen ook maar weer eens mee moesten lopen", lacht de 54-jarige Boxtelaar. Welke rol hij heeft? ,,Eh, geen idee. Maar eerlijk gezegd maakt me dat niet zoveel uit. Mooi weer, zodat de processie doorgaat, dat is het belangrijkste."

Thomas van Engelen (7) kijkt zijn ogen uit en houdt in alle drukte zijn moeder Meike goed in de gaten. Hij gaat voor het eerst meelopen, in de groep met de ezelskar. Het bruine gewaad en de sandalen staan hem prima. ,,Best spannend allemaal", vindt Thomas. ,,Op school hangt een poster van de processie en mijn vriend Robin Gitmans loopt ook mee. Zo kwam ik op het idee." Robin (9) was vorig jaar al van de partij. Hij rekent op goed weer, zodat hij ook daadwerkelijk kan meelopen. ,,Verkleden vind ik tot nu toe het leukste, maar echt meelopen lijkt me nog veel mooier", aldus de enthousiaste Robin.

500 figuranten

De Heilig Bloedprocessie trekt zondag 11 juni vanaf 15.00 uur door Boxtel. Zo'n 500 figuranten in historische kostuums brengen zo een eerbetoon aan het Heilig Bloedwonder. Pasavonden zijn op maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur op de eerste etage van de bibliotheek, uitgezonderd woensdag 7 juni. Voor aanmelden en info graag contact opnemen met Marijke van Beek: telefoon (0411) 68 47 26 of 06-54 68 61 51 of aanmelden@bloedprocessieboxtel.nl. Vooral jeugd van 6 tot ongeveer 16 jaar is welkom.