Door de relatief hoge stroomsnelheid van de Dommel zouden vooral jeugdige én oudere sportvissers de rivier mijden. (Foto: HSV Ons Genoegen, 2012).
Door de relatief hoge stroomsnelheid van de Dommel zouden vooral jeugdige én oudere sportvissers de rivier mijden. (Foto: HSV Ons Genoegen, 2012). Foto: Albert Stolwijk

PLEIDOOI VOOR RECREATIEF GEBRUIK RIVIEROEVER DOOR HENGELSPORTERS

'Sportvissers mijden snel stromende Dommel'

De gemeenteraad van Boxtel stelde vorige week een nieuwe visie vast voor toerisme en recreatie. Voor aanvang van het debat, sprak Ad van Gennip in. Hij woont aan de Dommel in Boxtel-Oost en is penningmeester van Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB). Hij verbaast zich erover dat nergens in het beleidsdocument wordt gesproken over sportvisserij. De hoge stroomsnelheid is er volgens hem de oorzaak van hengelsporters wegblijven van de rivieroever.

HENK VAN WEERT

In 2013 sloten waterschap De Dommel en de gemeente Boxtel een veelomvattend herinrichtingsproject van de rivier af. Over een traject van zeven kilometer werd de rivierbodem uitgebaggerd en vervuild slib afgevoerd. Bovendien werd een dam nabij het begin van het Afwateringskanaal weggehaald zodat de rivier die door het centrum van Boxtel voert, weer de 'hoofdwaterloop' is van de rivier. Ook de stroomsnelheid van het water nam flink toe.

De sanering heeft volgens Van Gennip 'de Dommel als hengelsportparadijs de nek omgedraaid'. ,,Weliswaar heeft de Dommel zijn natuurlijke loop behouden, maar onder water is de rivierbedding volledig gekanaliseerd en gladgestreken door het baggeren. (...) Was ooit de Dommel in Boxtel een bron van activiteiten, een dorpse ontmoetingsplaats, nu is het er stil en verlaten. Men schuwt de oevers. Ongecontroleerde begroeiing en overbemesting doen hun werk. De ecologische verbindingszone aan een drukke stadsrandzone ervaren wij niet als een succes. De Lange Loop, parallel aan de Dommel in Oost, is druk door recreanten, trimmers, mensen die hond uitlaten en fietsers; het water trekt niemand. Het stroomt, geruisloos en afstandelijk."

HANDEN INEEN SLAAN

De kritiek van Van Gennip is opmerkelijk, want als bestuurslid van VDDDB was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de reconstructieproject. Toch pleit hij ervoor de stroomsnelheid van het water te verlagen en de hengelsport te erkennen als vorm van recreatie. Van Gennip vindt dat hengelsporters, al dan niet georganiseerd met het waterschap de handen ineenslaan en naar oplossingen zoeken die de recreatie dienen.

Tijdens zijn inspraakreactie zei Van Gennip dat hij Vissend Boxtel vertegenwoordigt, zowel de ongeorganiseerde sportvissers als de hengelsportverenigingen. Maar voorzitter Louis Josiassen van de Boxtelse visvereniging Ons Genoegen neemt daar afstand van en zegt dat zijn club geen politiek standpunt wil innemen. ,,We zijn het wel met Van Gennip eens dat de stroomsnelheid voor met name jonge en oudere sportvissers omlaag mag. Maar er waren destijds argumenten om de rivier sneller te laten stromen. Onder meer om het verzanden tegen te gaan." Josiassen benadrukt ook dat Ons Genoegen geen zeggenschap heeft op de Dommel. ,,Iedereen met een vispas mag én kan er vissen. Als club pachten wij diverse viswateren maar daar hoort de Dommel niet bij."

WEDSTRIJDVISSEN

Dat de hengelsport ten onder zou gaan aan de toestand op de Dommel, is niet aan de orde zegt Josiassen. ,,Wel is het zo dat met name onder de wedstrijdvissers sprake is van vergrijzing. Maar we tellen nog altijd zo'n achthonderd leden. Je ziet wel steeds minder jongeren die met een zogeheten 'vaste stok' vissen. Dus heel simpel, zonder molen of andere hulpmiddelen. De jeugd die gaat vissen, schaft al heel snel een dure uitrusting aan om bijvoorbeeld karpers aan de haak te slaan. Ook de animo voor onze viswedstrijden is terug uit gehold. Zodanig, dat we dit seizoen geen jeugdwedstrijden houden, maar ook geen koningsvissen."

GRATIS JEUGDVISPAS

Om het vissen onder de jeugd toegankelijker te maken, heeft HSV Ons Genoegen dit jaar de gratis vispas geïntroduceerd voor jongeren tot 14 jaar. Die vergunning is alleen geldig voor het Leijsenven (park Molenwijk), de Vorsenpoel (Boxtel-Oost) en de vijver aan de Parkweg (Selissenwal). Voorwaarde is dat slechts met één hengel wordt gevist en dat alleen brood, maden, wormen, deeg of maïs als aas wordt gebruikt. Ook moet gevangen vis onbeschadigd in hetzelfde water worden teruggezet.