Tim van de Loo van basisschool De Beemden fietst tijdens het verkeersexamen over de rotonde Fellenoord. (Foto: Peter de Koning).
Tim van de Loo van basisschool De Beemden fietst tijdens het verkeersexamen over de rotonde Fellenoord. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

331 KINDEREN LEGGEN PRAKTISCH FIETSEXAMEN AF IN BOXTEL

Jeugd laat zich niet afleiden in verkeer

HENK VAN WEERT

,,Moeilijk? Nee hoor, helemaal niet. Het ging prima." Jorg van den Berge uit groep 7 van basisschool De Hobbendonken behoorde dinsdagochtend tot de eerste deelnemers aan het praktisch verkeersexamen in Boxtel. Ook zijn klasgenootjes keken tevreden terug. ,,Alleen probeerden wat grote jongens mij onderweg van de wijs te brengen door te zeggen dat ik toch niet zou slagen. Maar daar trok ik me lekker niets van aan", glimlachte Faye-Lynn Parihala.

Al het hele schooljaar zorgen de juffen Ingrid en Gerrie ervoor dat hun 28 leerlingen leren hoe ze zich in het verkeer dienen te gedragen. En dankzij die verkeerslessen begonnen de kinderen dinsdagochtend onbezorgd aan hun examen.

,,Ik was ook helemaal niet zenuwachtig en kon gisteravond prima in slaap komen", vertelde Jorg (10): ,,Of eigenlijk niet trouwens... We hebben thuis een nieuwe pup. Bowie is nu tien weken oud en blafte gisteravond flink. Daarom viel ik pas tegen middernacht in slaap. Maar dat had niets met het verkeersexamen te maken." Op het parkoers van het verkeersexamen deden zich geen gekke dingen voor. ,,Alleen kwam ik zo'n grapjas tegen, die me een verkeerde kant op wilde sturen. Maar daar ben ik mooi niet ingetrapt. Ik heb gewoon de pijltjes gevolgd", grinnikt Jorg.

GEEN VOORRANG

Christiane Mondo fietste nabij supermarkt Lidl wél een stukje verkeerd. ,,Omdat ik een bordje over het hoofd had gezien. Maar gelukkig stuurde iemand me weer de goede kant op." Op een van de rotondes verzuimde een automobilist voorrang te verlenen, vertelde Faye-Lynn. ,,En bij Albert Heijn kwam een auto van de parkeerplaats en die gaf ook al geen voorrang."

De deelnemers aan het verkeersexamen vertrokken vanaf de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Rots. Gabriël Drenth moest meteen even afstappen om een passerende automobilist voorrang te verlenen. ,,En dus vertrok ik eigenlijk een beetje te laat", meldde hij bij terugkomst. Ik had rugnummer zeven, maar fietste toch vlak achter nummer één. Terwijl ik toch helemaal niet hard gefietst heb."

TRAKTATIE

Bij De Rots werden de examenkandidaten getrakteerd op chips en appelsap nadat ze het parkoers hadden afgelegd. Daar zorgden de gemeenteambtenaren Jolanda van den Aker en Werner Bastiaanse er samen met de diverse leerkrachten ook voor dat de start en finish van het praktisch verkeersexamen vlot verliepen. ,,In het parkoers hebben we bewust diverse soorten verkeerssituaties opgenomen, zowel voorrangs- als gelijkwaardige kruisingen. Maar ook rotondes en verkeerslichten", aldus Bastiaanse.

CONTROLEPOSTEN

Op vijftien plekken langs het parkoers letten hulpouders op of de leerlingen veilig en correct fietsten. Daarbij werd onder meer gekeken of de kinderen goed omkeken en of ze hun hand uitstaken op het moment dat ze ergens af sloegen. Vooraf controleerden de scholen zelf of de fietsen in orde waren. Van den Aker: ,,Je kunt immers pas het verkeer in als remmen, licht en bel van je fiets goed werken."

BOVENSTE FOTO: Tim van de Loo van basisschool De Beemden fietst tijdens het verkeersexamen over de rotonde Fellenoord. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Buchestelle naar België

Het Boxtelse seniorenorkest Buchestelle verzorgt zaterdagmiddag 20 mei een terrasconcert bij restaurant De Beiaard in het Belgisch Postel-Mol. De plek is bij veel mensen bekend vanwege de grote parkeerplaats en vele frietkotten. Afgelopen zaterdag gaven de muzikanten onder een stralende zon ook al een openluchtconcert. Toen was Buchestelle te beluisteren in de kasteeltuinen te Arcen.

Jorg (middenvoor) en Gabriël (links naast hem) blikken met enkele klasgenootjes op het terras van De Rots terug op hun verkeersexamen. Achter hen staan de volgende kandidaten te wachten op vertrek. (Foto: Henk van Weert).