Afbeelding
Foto: Ingrid de Cort

NEDERLANDSE TITEL IN DIVISIE 3

Tabitta pronkt met turnzilver in eredivisie

In Almelo werd zondag één van de drie landelijke plaatsingswedstrijden op het hoogste turnniveau gehouden. Daar konden turnsters zich plaatsen voor de topsport allround- en toestelfinales in sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Het was een succesvolle wedstrijd met als hoogtepunt de zilveren medaille van Shadé van Oorschot.

In de eredivisie gelden dezelfde reglementen als voor olympisch kampioen Sanne Wevers en op dat niveau was Tabitta present met drie turnsters. Shadé kwam topfit aan de start en liet zien dat ze niet voor niets ruim twintig uur per week heel hard traint. Nadat ze de vorige wedstrijd de hoogste balkscore had, verraste ze zondag door de hoogste brugscore neer te zetten.

Ook op de balk en de vloer scoorde ze hoog in het klassement met de tweede scores. De officiële uitslagen zijn nog niet bekend, maar het ziet ernaar uit dat ze mogelijk aan drie van de vier toestelfinales in Ahoy mag deelnemen. Als kers op de taart won de turnster allround ook nog eens de zilveren medaille. Een opvallende prestatie omdat ze is verbonden aan een vereniging die in Boxtel beschikt over 'minimale trainingsfaciliteiten' en dus moet opboksen tegen concurrenten die verbonden zijn aan grote turnscholen.

REVANCHE

Jeugdlid Yuna van de Wiel en Jong Oranje-junior Nienke Langenhuizen wilden in Almelo vooral ervaring opdoen. Yuna komt van vier niveaus lager. Door in de eredivisie te turnen, mag ze volgend jaar verder turnen in divisie 1. Ze liet opnieuw vooruitgang in moeilijkheid zien zoals de salto achterover op de balk.

Nienke revalideert momenteel van een voetbreuk. Ze startte haar brugoefening met een vliegend onderdeel (Yaeger) en pakte mis. Ze koos voor revanche en turnde alsnog een gelukte brugoefening. Op de balk liet ze een degelijke oefening met basiselementen zien om zo weer in het wedstrijdritme te komen. Nienke hoeft zich niet te plaatsen voor de finale en stroomt automatisch door naar het Nederlands kampioenschap in Ahoy op 17 en 18 juni.

Bij de jeugd N1 turnden Sam Sieben en Mijke Jansen op alle toestellen. Sieben turnde een sterke allround wedstrijd en behaalde de zesde plaats van alle Nederlandse leeftijdsgenoten in het hoogste niveau. Ze moest één keer de balk vroegtijdig verlaten, maar door haar goede uitvoering liet ze ook daar nog steeds een zeer hoge score noteren. Mijke was net op tijd fit voor de wedstrijd. Op de brug presteerde ze optimaal en zette ze de vierde score neer. Pas na de laatste kwalificatie is bekend of dit voldoende is voor een toestelfinale. Allround eindigde Mijke vanwege haar hoge scores op de negende plaats.

Floor de Wolf en Fenne van Haaren konden wegens blessures maar op één toestel in actie komen. Floor kwam knap zonder vallen haar balkoefening door, de uitvoering was echter wat voorzichtig. Fenne turnde een geslaagde brugoefening waarin ze voor het eerst de moeilijke reuzendraai voorover liet zien.

FINALETICKET

Zaterdag werd in Almelo het Nederlands kampioenschap N3 en divisie 3 gehouden. De finale halen is op dit niveau een enorme prestatie omdat er voor de honderden deelneemsters maar 36 plaatsen beschikbaar zijn. De overige turnsters zijn op regionale en landelijke voorrondes afgevallen.

In de junioren divisie 3 had Lieke van Berkel een finaleticket weten te bemachtigen. Op de vloer viel ze op door haar fraaie gymnastische sprongen die helemaal in spagaat waren. Op de sprong had ze veel moeilijkheden en werd de achtste plaats veroverd. Allround bezette ze de veertiende plek in het klassement.

Bij de pupillen N3 kwam een nieuw lid van Tabitta in actie: Zoë Dekkers. Ze gaat komend seizoen proberen om in Boxtel op een hoger niveau te gaan turnen. In de finale kwam ze nog in actie voor haar oude club GV Ars uit Eindhoven. Ze eindigde op de vijftiende plek.

Volgende week staan in Alphen aan den Rijn de finales in de tweede divisie op het programma.

BOVENSTE FOTO: De turnsters van Tabitta poseren trots in Almelo. Van links naar rechts Fenne van Haaren, Floor de Wolf, Yuna van de Wiel, Shadé van Oorschot, Sam Sieben, Nienke Langenhuizen en Mijke Jansen. (Foto: Ingrid de Cort).


Zijspanracer uit Liempde blijft op kop in NK-strijd

Wegens een blessure stond Jermaine van Middegaal dit weekeinde zelf niet op de zijspan voor Team Kranenburg tijdens het Open Nederlands Kampioenschap zijspanracen. Op de Nürburgring (het NK wordt namelijk gecombineerd met het Duitse kampioenschap) verving de Belg Frank Claeys bakkenier Van Middegaal.

De kwalificatie viel tegen waardoor het tweetal zaterdag vanaf de dertiende plek moest starten. Maar na een prima start ging de zijspan van rijder Wiggert Kranenburg en reservebakkenier Claeys als negende door de eerste bocht. Uiteindelijk ontstond er rond de posities zeven, acht en negen een driestrijd tussen Team Kranenburg, Endeveld/Remmé en Ruppert/Schmitz. Wegens kramp moest Kranenburg echter het gas loslaten. Team Kranenburg had echter geluk: Endeveld/Remmé kregen technische problemen en nummers drie en vier schoven in de laatste ronde van de baan, waardoor het duo als zesde eindigde.

KRAMP

Zondag begonnen Kranenburg en Claeys de tweede race wederom vanaf de dertiende positie. Ook tijdens deze wedstrijddag verliep het begin goed: al snel stond de twee-eenheid op plek negen. Helaas kreeg rijder Kranenburg na drie rondes weer kramp en moesten de benen worden gestrekt. Uiteindelijk kwam de zijspan als twaalfde over de streep. Toch werden er voldoende puntjes bij elkaar gesprokkeld om de eerste plaats te delen met het team Smits/Verbrugge op het NK.

De volgende race om het Nederlandse kampioenschap vindt plaats op het circuit van Zolder op 7 juli.

Shadé van Oorschot won zilver in de eredivisie turnen in Almelo. (Foto: Peggy van Oorschot).