Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE ZET SPIEGELTENT BON SALON IN ALS ONTMOETINGSPLEK

'Nederland kan niet meer zonder vrijwilligers'

PÅL JANSEN

Spiegeltent Bon Salon wordt op donderdag 15 juni omgetoverd tot vrijwilligersontmoetingsplek, zo werd aangegeven door onder meer wethouder Eric van den Broek en vrijwilligers en medewerkers van ContourdeTwern. Op deze dag is het de bedoeling dat afgevaardigden van vrijwilligersorganisaties met elkaar gaan kijken welke thema's hen verbindt. Die informatie gebruikt wethouder Van den Broek voor het vrijwilligersbeleidsplan dat hij gaat maken.

Of vrijwilligers verzekeringen nodig hebben, in kaart brengen hoeveel er in de regio Boxtel rondlopen en kijken waar ze ondersteuning van de gemeente nodig hebben, zoals met trainingen en opleidingen. Dit soort input hoopt wethouder Van den Broek te krijgen op 15 juni wanneer de vrijwilligersontmoetingsdag in Bon Salon georganiseerd wordt. ,,Het wordt een netwerkbijeenkomst", licht de wethouder toe. ,,Een plek waar vrijwilligers elkaar ontmoeten en ook waardering krijgen voor hun inzet."

De bedoeling van deze middag is dat er gemeenschappelijke thema's ontdekt worden tussen de verschillende groepen vrijwilligers, legt Jeanne Swinkels van ContourdeTwern uit.,,De bedoeling is dat we niet gaan kijken naar wat ons scheidt van elkaar, maar wat ons verbindt", Vrijwilliger Adriaan van Zwam, tevens actief voor partij Balans Boxtel, vult aan. ,,Als je vrijwilligers weg zou denken, wat zou er dan gebeuren? Nederland kan niet meer zonder."

KLANKBORDGROEP

Vanuit een initiatiefgroep en het Vrijwilligerssteunpunt kwam de vraag wie eigenlijk de vrijwilligers in de omgeving Boxtel vertegenwoordigt. ,,Verzekeringen, aansprakelijkheid, dat soort zaken zijn eigenlijk nog niet geregeld", vertelt Van Zwam.

Met de keuze voor spiegeltent Bon Salon als ontmoetingsplek voor vrijwilligers wil de gemeente het extra aantrekkelijk maken voor vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties om langs te komen en met elkaar in gesprek te gaan. Daarom zal er naast het ontmoeten van elkaar van alles te beleven zijn voor alle aanwezigen tijdens deze interactieve netwerkbijeenkomst. Zo is er cabaret, komt er een spreker en is er vooral veel gezelligheid volgens de wethouder.

Spiegeltent Bon Salon moet zo een podium worden waar de ontmoetingen tussen vrijwilligers een aanzet gaan geven tot het vormen van een klankbordgroep.Wethouder Van den Broek heeft 25.000 euro beschikbaar voor het activeren van het vrijwilligersbeleid waar de klankbordgroep mede invulling aan geeft.

Aan vrijwilligersorganisaties wordt gevraagd om een afgevaardigde te sturen tijdens de bijeenkomst, omdat de ruimte in de spiegeltent beperkt is. De netwerkbijeenkomst op 15 juni duurt de hele middag.

FOTO BOVEN: De spiegeltent in kasteelpark Stapelen op 11 mei 2015 tijdens smartlappenavond van het Dükerskoor. Op 15 juni is dit het decor voor de netwerkbijeenkomst. (Foto: Peter de Koning).