Wynand Bressers verdedigt koningstitel gilde Liempde

De dag van het koningschieten is voor een schuttersgilde een hoogtijdag. Dit geldt ook voor het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt als zaterdag 27 mei de zestiende editie van het koningschieten plaatsvindt. De gildebroeder of -zuster die het laatste stukje van de houten vogel schiet, mag zich twee jaar lang gildekoning noemen. Wynand Bressers verdedigt zijn titel.

De geluksfactor speelt een grote rol; wie de nieuwe koning wordt blijft tot het laatste moment een verrassing. Iedere deelnemer heeft in principe een gelijke kans. Op 27 mei verzamelen de gildeleden om 09.45 uur in gildehuis Het Wapen van Liempde. Een kwartier later vertrekt het kleurrijke gezelschap in optocht om eerst hoofdman Roger van Laere (Barrierweg) en daarna regerend koning Bressers (Smidspad) thuis op te halen. Om 11.00 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Jans Onthoofdingkerk waarbij de eed van trouw wordt hernieuwd.

In het gildehuis vindt de aanmelding en de loting plaats van de volgorde waarin de deelnemende gildebroeders en -zusters op de vogel gaan schieten, waarna het gilde in optocht naar schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk trekt. Bij aankomst wordt driemaal rond de met vlaggen versierde schutsboom getrokken waarop de houten vogel wordt geplaatst.

Nadat de boom door de burgemeester, de gildeheer, de beschermvrouwe en de hoofdman 'vrij' is geschoten, begint om 14.15 uur het eigenlijke koningschieten. Als de koning bekend is, wordt deze officieel geïnstalleerd en worden de kerkklokken geluid. Om 17.30 uur wordt de nieuwe koning in Het Wapen van Liempde ontvangen door een vertegenwoordiging van het college B. en W. van Boxtel. Om 19.00 uur brengt fanfare Concordia een serenade aan de nieuwe gildekoning.