Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Drukbezochte reünie ziekenhuis Liduina in De Bourgondiër

Herinneringen aan hele mooie tijden

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Jij bent echt helemaal niks veranderd'. Het was de meest gehoorde zin tijdens de reünie voor oud-medewerkers van het Boxtelse ziekenhuis Liduina. Hoewel de meeste verpleegkundigen en artsen elkaar al jaren niet gezien hadden, herkenden ze elkaar nog prima. Het leverde prachtige momenten en mooie verhalen op van een memorabele tijd in het 'gezelligste ziekenhuis ooit'.

In restaurant De Bourgondiër gingen de vroegere medewerkers van het Liduina-ziekenhuis zaterdag even terug in de tijd. Zo'n 250 oudgedienden waren present, maar het bleek een koud kunstje voor de aanwezigen om gewaardeerde collega's te vinden.

Mya van der Horst en Tini van der Vleuten hebben elkaar meteen gevonden. En dat terwijl het toch al 55 jaar geleden is dat het tweetal samenwerkte op de kinderafdeling van het Boxtelse ziekenhuis. ,,Het was zo'n prachtige tijd", blikt Van der Horst terug. ,,Helaas moest ik in 1963, toen ik in verwachting was, stoppen met werken. Zo ging dat toen."

Van haar ouders mocht Van der Horst eigenlijk niet als verpleegkundige gaan werken. Het moest een opleiding tot medisch analiste worden. ,,Maar al snel was ik veel vaker op de kinderafdeling te vinden om te werken. Ik was helemaal verkocht. Dankzij de directrice van het ziekenhuis, gingen mijn ouders uiteindelijk akkoord."

HEEL HECHTE CLUB

Dertig jaar lang was Tonny van Bergen hét gezicht van de afdeling interne geneeskunde. Als secretaresse was ze het aanspreekpunt voor patiënten en verplegend personeel. ,,Twee fusies heb ik meegemaakt", vertelt ze. ,,Drie jaar geleden ben ik gestopt, het ziekenhuis in 's-Hertogenbosch werd te groot." Vol trots blikt ze met oud-collega Ciska Hazelzet terug op de mooie jaren in Boxtel. ,,We waren een heel hechte club. Iedereen kende elkaar, de sfeer was zo goed."

Als maatschappelijk werkster kwam Hazelzet op elke afdeling. ,,Ik deed dat helemaal alleen, het was geweldig", zegt ze. ,,Het contact met patiënten en collega's koester ik nog steeds. Ik heb dat nergens meer gevonden." Ineens begint het tweetal uitbundig te roepen. Collega Ria Verhagen komt eraan. ,,We noemden haar Ria-van-de-opname", zegt Van Bergen lachend. ,,Ze wist echt alles. Hadden we een vraag? Dan gingen we naar Ria."

SUF GENIETEN

Met stralende ogen staan Annie Strik en Cor van Bockel bij te praten. Naar eigen zeggen zijn zij écht van 'de oude garde'. ,,We zijn nog gestart op Duinendaal en hebben onze opleiding gehad in het Boxtelse ziekenhuis", vertelt Strik. Van Bockel: ,,We kregen nog les in anatomie van huisarts Van Groeningen. Toen kon dat nog, dat de huisarts les kwam geven. Echt gemoedelijk."

Ook bij Strik komen gedurende de reünie steeds meer verhalen naar boven. Zoals die keer dat ze op het punt stond met de opleiding te stoppen. ,,Ik had een kleine aanvaring gehad met de hoofdzuster", vertelt ze. ,,Ik moest op een zondag de vloer van de keuken dweilen. Terwijl ik bezig was, kwam een familielid van een terminale patiënt om hulp vragen. Ik liet alles staan en bekommerde me om de zieke."

Strik stond haar spullen al in te pakken, maar de directrice vond dat niet nodig. ,,Ik vertelde haar dat bij mij de patiënten altijd op de eerste plaats zouden komen. Gelukkig was ze het daar mee eens." Van Bockel vult aan: ,,Dat was ook écht de sfeer in Liduina. Er was oprechte aandacht voor de mensen. Uniek, dat vind je nergens anders."

FOTO BOVEN: Bezoekers van de reünie van het Boxtelse ziekenhuis Liduina konden op de foto gaan om zo een blijvende herinnering te krijgen. De vier initiatiefnemers namen natuurlijk het voortouw. (Foto: Hans van Doorn).

Annie Strik en Cor van Bockel halen herinneringen op aan hun tijd in Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).