De Red River Band organiseert voor het vierde jaar op rij het Muziekstraatje in het centrum van Boxtel. Twintig kapellen verlenen hun medewerking en zijn op zondag 21 mei te beluisteren.
De Red River Band organiseert voor het vierde jaar op rij het Muziekstraatje in het centrum van Boxtel. Twintig kapellen verlenen hun medewerking en zijn op zondag 21 mei te beluisteren. Foto: Ducktown Band

VIERDE EDITIE KAPELLENFEEST OP ZONDAG 21 MEI IN BOXTEL

Muziekstraatje: feest voor jong en oud

LINDA VAN DE WIEL

Liefst twintig kapellen doen mee aan het door de Red River Band georganiseerde Muziekstraatje. Zondag 21 mei treden tussen 12.00 en 18.30 uur onder meer 't Brukels Muziekske, De Volle Bloas en The Ducktownband aan. De uitsmijter wordt verzorgd door Big Band Boxtel. Slagwerker Rudi van der Plas en trompettist/dirigent Johan van de Loo van de Red River Band zijn de kartrekkers van het muzikale evenement dat dit jaar voor het vierde jaar plaatsvindt.

,,Op de Markt worden de nodige evenementen georganiseerd. De Red River Band vindt het belangrijk om juist een activiteit te organiseren in een ander deel van het Boxtelse centrum", zo legt Van der Plas uit. ,,Tussen Het IJscafé en Modecentrum Theelen staan zeven podia, waarvan er één binnen: in café 't Geveltje. Er wordt steeds op drie of vier podia gespeeld. Alles tegelijkertijd lukt niet, omdat de kapellen elkaar dan gaan overstemmen." Het Muziekstraatje zit in de lift. Waar het begon met een deelname van vier blaasorkesten, doen deze keer twintig groepen mee.

KINDEREN

De Red River Band vindt het belangrijk ook de jeugd een kans te bieden op te treden tijdens het Muziekstraatje. ,,Dit jaar staan de kinderen van project The Star Company uit Liempde en Angela's Project, een band bestaande uit (oud-)leerlingen van de Angelaschool op het podium." Ook de opleidingsorkesten van de plaatselijke harmonieën en fanfares laten van zich horen.

Naast optredens door kinderen zijn er ook activiteiten voor de jeugd. Zo is er een springkussen, zijn er spelletjes en zijn tegen een klein prijsje lekkernijen te koop, gemaakt door de Red River Kids. Dat zijn de jeugdleden van de kapel voor wie de opbrengst is bestemd. Ook is er een handvol kraampjes met leuke snuisterijen.

Van de Loo en Van der Plas zetten zich met liefde in voor hun carnavalsorkest dat een aantal jaren geleden bijna ter ziele was. De organisatoren van het Muziekstraatje treden zondag op met een volwaardig orkest onder de bezielende leiding van Van de Loo. ,,De Red River Band bestond niet meer. We hebben de kapel helemaal opnieuw opgebouwd. Ook hebben we inmiddels een leerlingenorkest", vertelt Van der Plas enthousiast. Van de Loo vult aan: ,,Het is mooi om te zien dat er steeds meer kinderen doorstromen naar de kapel." Zijn negenjarige dochter Laura krijgt muziekles en speelt in het leerlingenorkest. ,,Ik speel trompet, net als papa. En we zijn met twaalf muzikanten", vertelt ze.

CARNAVALESKE MIJLPAAL

Van der Plas en Van de Loo zijn er trots op dat de gemeente Boxtel meewerkt aan het muzikale evenement. ,,Ook de winkeliers zijn er blij mee dat op een andere plek in het centrum een muzikale activiteit plaatsvindt. De meeste winkels openen zondag ook hun deuren", aldus Van der Plas. 2017 is voor de Red River Band een feestelijk jaar. De kapel bestaat dit jaar namelijk 22 jaar en heeft hiermee een carnavaleske mijlpaal te pakken. Dit ijkpunt wordt later dit jaar gevierd. ,,Maar eerst gaan we een gezellige dag maken van het Muziekstraatje", meent Van de Loo. ,,Ik heb er zin in en mijn ervaring is dat muzikanten van een feestje houden."


De Gaperd houdt
open huis in Boxtel

De Gaperd, een brouwerij die speciaalbier maakt in een vliegtuigbouwcaravan, opent de komende drie dagen de deuren voor het publiek tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen.

Bezoekers zijn vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 mei tussen 16.00 en 20.00 uur welkom in het brouwhuis aan de Wilhelminastraat 2 in Boxtel, tegenover het Gaperd Brouwcafé staat. Daar worden onder meer Klerelijers Stout en Goedsack Amber gemaakt. Morgen wordt er een biertje met splinternieuw recept gebrouwen. De Gaperd is ook bij de N9Ne Beer Fair op zondag 21 mei aan de Parallelweg Zuid in Boxtel.